Monday, January 15, 2018

25 dan masih ANAK EMAK?

Assalamualaikum..

Topik paling hangat yang boleh diisukan untuk orang yang bekerjaya seperti sis lia ialah kahwin lambat..

Penatlah nak fikir hal tidak berkaitan ini..
Apa kata kita cerita pasal kebahagiaan yang kita ada..

Kebahagiaan yang orang cakap memang jelasss ialah syurga...
Simple lahh.
Syurga yang memang kita ada daripada kecik ialah mak ayah kita.

Menangis kalau bincang pasal ni.

Kadang,mungkin berlaku ketidaksefahaman antara sis lia dan parents.maklum,anak kesayangan kan..hahaha.

Biasalah kes merajuk merajuk ni..
Plus,baru form 1 dah kena duduk jauh dengan parents..memang jenis belajar sendiri je lah..
Haihhh..
Belajar sendiri pun,kita kena ingat..
Takda mak ayah,tak hidup kita kat dunia ni..

Sebab tu lah makcik lia ni,memang malas tau nak fikir pasal kahwin..
Baik fikir mak ayah aku.

Sekarang ini,target sis amalia ialah untuk ketepikan gosip-gosip liar itu dan fokus pada kerjaya..
Bagilah chance about five years,to motivate myself..topup balik waktu yang sis tak dapat sebelum ini..
Waktu sis berjauhan dengan ahli keluarga..

Saya mungkin mampu,tapi saya belum bersedia.
Bersedia menghadapi keegoan seorang lelaki.
Bersedia untuk mengawal keegoan diri sendiri yang masih kurang percaya pada lelaki atas sebab-sebab tertentu...

Ya,kawan mungkin boleh tapi saya takkan directly accept you in my life.sorry..

Tawar hati..

Ingat baliklah,keluarga.tunjang utama dalam kehidupan kita..
Walaupun bermasalah mcmna pun,cuma balas jasa mereka sebaik mungkin..
Biarlah orang nak cakap aku ni manja.
Setiap hari bawak bekal mak pun,i dont care whatever you want to say..it's berkat okay..that's more important than your thought..

Yang penting mak ayah.
Ya yang penting mak ayah.

Separuh daripada rezeki kita adalah daripada mereka..

Janganlah duduk canang kat orang berkenaan rezeki masing-masing sebab Tuhan itu Maha Adil...rezeki semua diberikan samarata cuma cepat atau lambat..yang penting ada dan bersyukur..

Alhamdullilah atas segala pemberiannya.
Semoga Allah permudahkan segala perjalanan kita dari hari ke hari..

Yang menginjak 25,

Cik Amalia

Tuesday, January 9, 2018

Rezeki orang berbeza,YANG PENTING ADA.

Alhamdulillah...
Walaupun hampir 5 tahun diri ini cuba untuk bangun,cuba untuk lupakan perkara tidak penting itu,banyak dah rezeki yang sis amalia dapat..

Tidak kisahlah apapun caranya rezeki itu diturunkan.saya amat bersyukur dengan apa yang saya ada sekarang.

Bukan nak cakap sis materialistik tapi memang itu je yang sis mampu dapatkan.

Orang semua cakap sis dah mampu,tapi sis mintak maaf awal-awal..sis memang mampu tapi mampu untuk jaga keluarga sis sahaja..

Baru je nak masuk tahun kedua bekerja,ye memang saya dah pakai kereta import 😂😂😂😂 kereta jenama HONDA tidak lain tidak bukan...tapi kenapa nak pertikaikan?itu kereta abah and mama kita..haaa,awak,awak lah tu,best tak bagi macam-macam spekulasi dekat sis?kalau betul takpe,ni salah kot..boleh jadi fitnah..
Whatever,i still dont care whatever you want to say because i understand people..it's not easy right to shut your mouth😂😂😂

Yang paling kelakar, ada pihak yang mengsyaki aku makan duit rasuah..
Astaga,duit rasuah najib bagi tiap-tiap bulan jelahh aku pakai nak cari makan setelah noreh getah kt sekolah tu....sudah sudahlah tu mengata orang tak berasas tu..
Dah tentu bayar bulan2 memang kita mampu...

Okay that one about cars.

Lagi satu yang sis amalia paling muak.

Dating je,ohhh keluar dengan laki eh.
Dating dengan kawan je,haa bila nak kahwin?errrr..kawan je pun..
Aku bukan tak bagitahu aku KAWAN JE..tapi orang duk canang baru kawan dah kecoh,haaah..aku mmg baru kawan je,dan tak semestinya kawan itu mesti kahwin..sangat berprasangka..

It's all about friendship not about relationship..

Again and again.
And im bored now to talk about jodoh.
And tawar hati,u know?

Sudah-sudahlah kenenkan aku dengan laki ni,laki tu..aku malas nak layan engkorang ni,macam memaksa..

Aku tak kisahlah engkorang baca ke tak.

Tahun ini,aku tak plan langsung nak NIKAH KAHWIN dengan sesiapa sebab aku nak pergi umrah dengan famili..

So jangan lahhhhhhh

Eh kau ni matang,kau dah boleh kahwin.

Eh kau ni mampu,kau dah boleh kahwin.


Ini bukan masalah boleh ke tak.
Memang aku dah boleh,tapi aku belum cukup bersedia...

Matang mmg,dah pass.
Rajin,lagilah pass.
Mampu,nampak je macam mampu tapi hanya Tuhan sahaja yang tahu susah senang famili aku..

Aku ada ahli keluarga aku.
Hanya lelaki yang boleh terima keluarga aku je aku terima.
And mostly lelaki yang aku kenal,akan lebihkan famili dia berbanding famili aku..sori,i dont have any trustworthy on man..

It's better i find 'me' time with my family rather than making another new family..

Dont ask me about jodoh blah blah..
Bluergh bluerhhhh..
#muntahijo

Lagi satu ialah rezeki persahabatan,walaupun sudah semakin sibuk dengan kerja,sis menyempatkan juga untuk mencari waktu untuk bersama mereka.
Alhamdullilah..

Ada yang merajuk tu,lama-lama nanti okaylah tu...macam bebudak jugak kalau dilayan 😂😂😂 tapi itulah yang bestnyer dalam hidup lia..

Setiap bulan,mesti ada je benda yang lia buat untuk rumah..sekurang-kurangnya dapat membalas jasa mama and abah besarkan itte dari kecik sampai besar..
Contohnya,gaji bulan jan ni target nak beli aircond pasang kt bilik sis..
Ada jugak yang target untuk membeli kain untuk tujuan kebajikan..kan,nampak tak selain daripada jodoh,ada banyak lagi benda yang kita boleh fikir.

So dont force me..




Cikgu yang banyak kerja,

Cik Amalia