Monday, February 19, 2018

Kebahagiaan atau kesengsaraan: have FAITH

Pehh tajuk macam apa..
Haah..dah lama tak update blog memandangkan bz membuka sekolah kan..
Melakukan adaptasi diri terhadap sekolah..nak menjaga pelajar pt3 untuk subjek kh,adapting with new syllabus for english f1 and f2.

But all of sudden,makcik amalia dapat offer pergi ke pendidikan khas and it's really really shocking me and others too..
Yang paling bestnya tak sabar nak bermain dengan anak-anak istimewa..
Yang seramnya risau dengan pengurusan dia yang katanya lebih strict.
Yang paling kelakar sangat 360° tukar daripada kos asal..
Yang paling kontroversi lahhhhh,dah la cikgu baru.

Pada makcik lia,ini adalah rezeki dan have faith.
In sha Allah ada hikmahnya..eventhough i already made some preparation to show me good suddenly they already saw it and give me some opportunity for having some new experience..
Pengalaman setakat ini,hanya menjaga abang yang hyperaktif and not sure how to handle smkbk's special student..
Im very thankful with this opportunity..

While the others opinion,i accepted it..
Some people disagree.some people saw that was my happiness.some people giving me moral supports..thanks..

Monday, January 15, 2018

25 dan masih ANAK EMAK?

Assalamualaikum..

Topik paling hangat yang boleh diisukan untuk orang yang bekerjaya seperti sis lia ialah kahwin lambat..

Penatlah nak fikir hal tidak berkaitan ini..
Apa kata kita cerita pasal kebahagiaan yang kita ada..

Kebahagiaan yang orang cakap memang jelasss ialah syurga...
Simple lahh.
Syurga yang memang kita ada daripada kecik ialah mak ayah kita.

Menangis kalau bincang pasal ni.

Kadang,mungkin berlaku ketidaksefahaman antara sis lia dan parents.maklum,anak kesayangan kan..hahaha.

Biasalah kes merajuk merajuk ni..
Plus,baru form 1 dah kena duduk jauh dengan parents..memang jenis belajar sendiri je lah..
Haihhh..
Belajar sendiri pun,kita kena ingat..
Takda mak ayah,tak hidup kita kat dunia ni..

Sebab tu lah makcik lia ni,memang malas tau nak fikir pasal kahwin..
Baik fikir mak ayah aku.

Sekarang ini,target sis amalia ialah untuk ketepikan gosip-gosip liar itu dan fokus pada kerjaya..
Bagilah chance about five years,to motivate myself..topup balik waktu yang sis tak dapat sebelum ini..
Waktu sis berjauhan dengan ahli keluarga..

Saya mungkin mampu,tapi saya belum bersedia.
Bersedia menghadapi keegoan seorang lelaki.
Bersedia untuk mengawal keegoan diri sendiri yang masih kurang percaya pada lelaki atas sebab-sebab tertentu...

Ya,kawan mungkin boleh tapi saya takkan directly accept you in my life.sorry..

Tawar hati..

Ingat baliklah,keluarga.tunjang utama dalam kehidupan kita..
Walaupun bermasalah mcmna pun,cuma balas jasa mereka sebaik mungkin..
Biarlah orang nak cakap aku ni manja.
Setiap hari bawak bekal mak pun,i dont care whatever you want to say..it's berkat okay..that's more important than your thought..

Yang penting mak ayah.
Ya yang penting mak ayah.

Separuh daripada rezeki kita adalah daripada mereka..

Janganlah duduk canang kat orang berkenaan rezeki masing-masing sebab Tuhan itu Maha Adil...rezeki semua diberikan samarata cuma cepat atau lambat..yang penting ada dan bersyukur..

Alhamdullilah atas segala pemberiannya.
Semoga Allah permudahkan segala perjalanan kita dari hari ke hari..

Yang menginjak 25,

Cik Amalia