Saturday, December 28, 2013

Patah Tumbuh Hilang Berganti

assalamualaikum..
semoga post kali ini dirahmati oleh Allah..
mashaAllah..tengah study week ni..tapi agak-agak stress,manalah mood nak datang..
so mari update blog..

Hati,kenapa awak cepat sangat jatuh hati dengan orang yang bukan halal?

Hati menjawab 'saya ni dijaga oleh awak laa,awak xjaga ibadah awak,ape niat segala perbuatan awak?awak lupakan segala perbuatan awak kerana Allah'.

Minda pon teringat kata-kata pensyarah..
sebanyak mana ibadah kita,kita tidak tahu sejauh mana Allah menerima ibadah kita.Allah Maha Besar dan Maha Berkuasa.

Islam,
agama yang sangat teliti dan telus dalam semua perbuatan...
ada juga fatwa cakap Islam itu Mudah..
agama Islam sebenarnya agama Allah..\
ada 99 nama Allah asmahulhusna..
99 itulah kita boleh describe itu Islam..

rasa kerdil sangat diri ini kerana tidak dapat menimba ilmu Allah setimpal dengan rezeki yang Allah bagi kepadaku..

MashaAllah..apakah yang aku lakukan ini?maksiat yang tidak disedari..kerana tidak mampu untuk sebarkan ilmu Allah yang sangat berharga ini..
mungkin amalan hidup kita sudah cukup apabila menunaikan solat lima waktu.tpi hakikatnya..banyak lagi ibadah yang telah ditinggalkan..


Allah sedarkan kita hari ini untuk bagi peluang untuk kita berubah..marilah kita cari ibadah kerana Allah..
study pon kerna Allah..
jom2..

assalamualaikum..

Saturday, December 7, 2013

Seharusnya..

Assalamualaikum

Bismillahirahmannirahim.
Semoga Allah berkati entry kali ni..
Enchi daisypath da buat annoucement yang Love initiation kami da 4 tahun..
Empat tahun,lame kan?

Pada lia.z..ini semua pengajaran untuk diri lia.z untuk tidak terllau mudah untuk percayakan mereka yang tidak halal bagiku..

Apa. Yang penting buat lia skrg ialah mempercayai segala kata2 ibu aka my mama..disamping itu juga,lia.z juga mempercayai kata2 adik lia.mereka berdua la yang selalu dengar cerita lia.z dan support lia.z tidak kira ape jua yang berlaku..

Lia.z sedar,mungkin ini salah satu cara yang boleh memantangkan diri lia.z untuk lebih matang dalam memilih pasangan..
Dan sekarang ni lia.z cume menyediakan diri untuk menjadi seorang yang solehah..

Lia.z nak jadi isteri yang terbaik untuk suami lia.z..dan lia.z berharap sangat orang yang Allah tentukan di luh mahfuz itu benar2 cintakan lia.z kerana dia cintakan Allah dan ahli keluarga lia.z..

Lia.z malas nak update daisypth itu..dan banyk lagi kenangan lama lia.z tidak buang,kerana lia.z masih xtahu hubungn kami. Kerana Allah je yang tahu..
Ape yang penting sekrang ni lia.z tunggu je petunjuk dari Allah..semoga Allah dengar isi hati hambaNya ini kerana Allah Maha Mendengar..
InshaAllah..
Semoga Allah permudahkan segala perancangan lia.z walaupon pernah bersama si dia selama 4 tahun.,hermm..
Xoficial 4 tauun pn..xpe.
Ape yang berlaku ade hikmahnya,,

Amin ya rabbal alamin..

Assalamualaikum

Thursday, October 24, 2013

Penghargaan Diri

assalamualaikum...
wahhh..perhargaan diri ni mcm yang selalu ada kat jurnal atau buku-buku ilmiah kan..

sebelum ini,lia.z xpernah perasan org yang menghargai lia.z...termasuk mama n abah..ahli keluarga terdekat.hanya kerana lia.z ni sejenis yang suka buat hal sendiri dan ikut suka hati jer..

sebelum ni,lia.z rase semua orang mcm menyibuk je bila lia.z nak buat keja..nak semua keja lia.z buat sorang..semua lia.z nak sendiri...even sekarang still ada lagi perasaan itu,tapi ianya semakin berkurang bila da makin dewasa ini...

semakin jauh lia.z dengan family.semakin kuat tahap social lia.z...ramai sangat kawan..sgt2..
sampai fenin fikirkan masalah kawan...

dan akhirnya terjumpa beberapa patah perkataan ini

'belajarlah hargai orang kalau nak rasa dihargai orang'


makan dalam walaupun beberapa patah,sejak dari tu lia.z terus tersedar..
lia.z belajar hargai orang..
lia.z belajar membantu orang..

tapi masih ada lagi dugaan besar lia.z
maksudnya,walaupun perkara baik yang kita nak lakukan,xsemestinya Allah xnak bagi kita musibah...itulah tugas kita sebagai khalifah Allah.sabar atas segala ujian dan halangan yang berlaku atas muka bumi ni.


lia.z xsuka cerita sal peribadi,tapi ini setakat nak share..lia.zf cube belajar hargai mr.zf..agar dia lebih yakin dengan lia.z untuk jadi pasangan hidup.kami sudah suka sama suka tapi kenapa mr zf masih tak mampu hargai lia.z..kerana Allah tak mengizinkan kami bersama.
Allah punyai hak untuk memberi dugaan sebesar ini.

macam kita tengok kat drama,banyaklah cerita yang bercinta tapi tetap xdapat memiliki cinta itu atas2 sebab2 tertentu.dan tidak bermakna Allah xbagi kita berpasangan cume yang penting sekarang ni,seperti yang mama lia.z pesan"kau percaya sahaja dia jodoh kau yang Allah tentukan"..sejauh mana pun kita berjalan melangkah dalam hubungan kalau tiada jodoh berserahlah pada Allah.

esok ada test ternakan,tapi emosi lia.z xstabil la..hermm..xpe,lia.z masih ada Allah..ok lah.nak stdy pasal lembu ni..

Sunday, October 20, 2013

Al 'Asr (Demi Masa)

assalamualaikum..

harini lia.zf nak citer sikit je pasal masa.
semua orang tahu masa itu emas kan?
dan lia.zf gantikan emas itu dalam solat seharian lia.zf...
dimana solat itu lah kita melaburkan emas2 kite kat akhirat nanti..
tapi kat dunia pon ada jugak emas yang berharga,especially time lecturer nak semua asigment dan semua lecturer nak buat kuiz dalam minggu yang sama..
ya Allah,mahu meletup otak ni fikir..
so just..


rilek bersama kitkat.sambil berzikir.


Walaupun sebelum ini ustazah pernah berpesan,bacaan solat kenalah ikut tahap.Kalau awak da dewasa eloknya ambik surah yang panjang jangan macam zaman kita belajar kat sekolah.lia.zf tetap berdegil untuk membaca surah-surah fevered lia.zf...yang pentingnya ialah keikhlasan hati masing-masing dalam memberi doa kepada Allah.so surah Al 'asr yang bermaksud demi masa ni lah antara fevered lia.zf.

so if rasa masa terbuang dengan gejala maksiat,baca je surah ni dalam hati..nanti Allah sentiasa tolong kita buat asgment sekali..inshAllah..


alhamdulilah.walaupun sedikit berharap ia mampu memberi peringatan besar buat kawan-kawan...

Sunday, October 6, 2013

Creative Technovation Enterprise

assalamualaikum..

dan selamat sejahtera..

Bermulanya kisah pada 29 September 2013..lia.zf join satu program ini..

Program Bussiness Plan..

Mase tu,apa yang lia.zf fikir,lia.zf nak belajar berniaga..tu je...tapi sekali da sampai..mereka kata ada fighting2...now on,lia.zf baru tahu,dalam perniagaan mmg penting istilah fight...fight..fight...
lia.zf cuma fikir nak belajar buat business plan tu ja..jadi kami di beri masa untuk present dimana ya kita kena fight2...
dtglah seorang mamat ni yg mmg pglan nya mamat lah...haha...tu yg cik tippi btau,dy mmg banyak nak fight..Nampak gagah kat situ..kenalah pulak dgn mamat tun tuuhh..mmg!besh tengok perlawanan mereka...

ok done..

sekali da nak balik..en saiful ade cakap berkenaan page Creative Technovation Enterprise.Jadi lia.zf pun like jerr r..da malam,da rilek-rilek baru lia.zf belek-belek balik page ni..owh,mereka ni rupanya education consultant..best what?cume perlukan keyakinan diri untuk bercakap di depan dan conduct sesuatu program...projek mereka ni memang the best ever lah..

masing-masing berdedikasi terhadap kerja-kerja mereka plus sporting..



sekali lagi,belek-belek,lia.zf sahaja belek lagi page itu..tibe-tibe tergerak hati plak nak tengok mamat cik tippi cakap..dy ade kenalkan nama,tp lia.zf xperasan plak..sekali dapat tengok profile...laaaa..dy ni photographer rupenyaa...lia.zf banyak jugak jaringan yang ade kena mengena dengan dslr...hoho..so tengok karya-karya kreatif beliau...
lagi kreatifnya ialah ayat gempak beliau...dengan editingnya yang sangat meelleeetooop!
lia.zf banyak idea bab2 bergambar tp xde peluang...

sebagai seorang yang minat dengan karya beliau.lia.zf nak mempromotekan page facebook syarikat  beliau...


assalamualaikum..
selamat sejahtera buat rakan-rakan yang berminat memulakan perniagaan..
ingin mengikuti kursus-kursus seperti adobe photoshop,adobe flash,fotografi..
bolehlah like page https://www.facebook.com/creativetechnovation
untuk keterangan lanjut..

#moh la ramai-ramai like page ini


Ketua Pegawai Eksekutif ----> Mohd Saiful Azuar Bin Abdul Soter
Pengarah Kursus & Latihan ---> Mohd Zaini Bin Zainudin
Pengurus Pemasaran ---> Mohd Hafiz Bin Roslan
 
 
ok that all maybe..nak bebel panjang xde maselah..assignment bertimbun-timbun.
 

Thursday, June 13, 2013

Khalifah Allah itulah tugas kita

assalamualaikum
 
"page 1:rasa kasihan mereka yang menasihati,tapi tak amalkan.
page 2:sebarkan walaupun satu perkataan perkara yang baik
page 3:sibuk mengupdate status tapi taktau la dia buat ke tak

#note from me.

jelas x?walaupun menggunakan facebook sbgai media berdakwah.tapi tidak semena2 dakwah itu buat orang terasa.kita kat dunia ni sebgai khalifah,belajar dan sebarkan ilmu..memang tugas kita walaupun bukan... cikgu sekalipun...selgi kita tahu,selgi tu kita menyebarkan.tapi lihatlah persepsi manusia terhadap tugas yang Allah tuntuti..sememangnya facebook ini dibuat untuk melalaikan manusia jadi mungkin itu puncanya..pelbgai platform digunakan untuk percanggahan pendapat...pada saya,selagi ilmu tu tak bercanggah dari hukum syariat tersangatla boleh untuk kita jadikan iktibar..jangan r nak dok kate2 org bagi nasihat tp dia tak take note sendiri..kalau macam ni la kesnya kan?apa kata kita buat je,dan hanya Allah sahaja yang boleh menilai dan menjadi pengkomen kita di akhirat nanti..
jadi sama-sama lah kita melakukan perkara baik selagi tidak bercanggah syariat.
"
 
ini statu lia.zf difacebook pagi tadi..mashaAllah..selagi tak bercanggah syariat,xsalah pon..kita sebarkan je tanpa berperasaan riak..sebab bila da banyak sangat sebar ilmu,seseorang itu pasti rasa lebih berilmu..lia.zf rasa,sifat merendah diri itu penting sebab yang berkuasa hanyalah Allah..jadi kalau kita Nampak orang lakukan perkara jahat,doakanlah dia terbuka pintu hati.
tapi manusia kan..selemah-lemah iman..so lia.zf sendiri tidak mahu pertikaikan orang lain punya masalah..lia.zf hanya fikir untuk belajar perbetulkan diri..lia.zf rasa bersyukur sangat masih diberi peluang untuk sedar bahawa ilmu itu sangat penting..walaupun exam xstraight a,tapi exam yang Allah bagi kat kita sebenarnya lagi besar.dan markahnya akan dihitung di akhirat nanti.
Betapa beratnya seksaan Allah bagi,lia.zf sangat seram bila mendengar atau terbaca berkenaan kehidupan selepas alam barzakh..hanya Allah sahaja yang mampu menilai iman lia.zf,dan sejauh mana kebaikkan yang lia.zf lakukan...macam biasa,once kita buat perkara baik,tiada orang Nampak,Allah dan malaikat sahaja.tapi kalau yang jahat cepat je manusia perasan,hanya kerana godaan syaitan...
 
minta dijauhkan..
Ya Allah,hanya padaMu tempat aku bergantung..
 
 
assalamualaikum..
 
 

Wednesday, June 5, 2013

Sepatutnya busana ini diwajibkan di Malaysia

source: BercintaLepasNikah/fb
 
 
 
SubhanaAllah indah sungguh pakaian mereka di hari bahagia mereka..disini lia.zf nak tekankan bahawa kita sebagai umat Islam memang layak untuk berpakaian sebegini.Lagi-lagi surprise untuk bakal suami kita.
 
 
Busana ini sebenarnya busana idaman lia.zf..walaupun lia.zf ini tidak sealim mana ye..tapi lia.zf rasa lia.zf layak berpakaian sebegini sebab lia.zf nak jaga aurat lia.zf untuk suami.lia.zf nak tutup muka dan itu hanya rahsia suami lia.zf...wahhhh..
 
 
kalau anda perasanla,busana zaman sekarang hanya mementingkan fashion,walaupun lia.zf suka rekaan Hatta Dolmat,tidak bermakna lia.zf teringin nak pakai baju yang direka oleh beliau.walaupon bukan hatta dolmat sekalipun mak2 andam zaman sekarang amat mementingkan fashion..dan fashion jugak mementingkan rekabentuk badan pengantin perempuan.
 
 
teringat pesan ustazah,dia cakap,tak guna je kalau pakai baju fit2 pastu orang lain da tengok.hehe..mungkin sekarang kita tak tahu siapa bakal suami kita,tapi ustazah pesan mahalkanlah diri untuk orang yang bukan suami kita.mashaAllah.ramai yang cakap ada suami di umur yg usia muda ni gatal,tapi itu sebenarnya nikmat yang Allah bagi.kita rasa dilindungi dengan nasihat-nasihat dari suami..
source:google baju pengantin 2013
 
 
just see that,lia.zf rasa macam tak selamat kalau pakai baju ikut shape.lace itu memang da cantik,lia.zf suka.ada veil labuh.da comel sangat.namun apa yang lia.zf kesian kat suami dia ialah tudungnya yang tidak menutupi dada..
 
 
 
lia.zf nak berpakaian sebegini semasa hari bahagia lia.zf..dan selepas nikah juga lia.zf nak berpakaian seperti ini juga.nak berubah tidak mudah,yang penting istiqamah..kan kawan-kawan?Jadi majlis walimah lia.zf,lia.zf nak berpakaian sebegini..cume jubah itu lia.zf nak tmbh lace.hehe..ada la idea lia.zf,kalau sempat kita share ye..
 
 
 
apa orang cakap,bia bersederhana yang penting bahagia selepas nikah..
inshaAllah..
assalamualaikum


Newbies itu Baru lagi.

assalamualaikum...

harini lia.zf baru habis paper animal morphology and histology.di mana subjek biology yang kena menghafal2 dan kena bagi point yang betul.sangat kena detail.setelah habis menjawab tadi lia.zf terus mesej mama dan say alhamdulilah..baiklah back to the point..lia.zf terbaca satu artikel from hanif idrus.
hanif menceritakn tentang kesalahan newbies dalam dunia blogging..sekarang lia.zf nak jugak la beritahu pendapat lia.zf dalam dunia blogging ni...

Diari

lia.zf actually nak buat blog ni as diari where we can share about our personal daily life and some of our habit that people may amazing wif us..so our self esteem increased unfortunately without any realize.lagi-lagi lia.zf sudah bergelar sebagai mahasiswi pendidikan.mana tahu media ini la satu hari dapat menjadi contoh kepada pelajar2 lia.zf satu hari nanti.dorang nak nota ke ape,boleh la attch kat blog..pendidikan zaman ini sangat memerlukan media yang memudahkan pelajar untuk belajar.lia.zf sendiri suka belajar tengok video kat youtube..media nowadays very important for study..

macam aishah amin,dia kan lecturer arkitek tuh,designer.ramai jugak guru menggunakan blog as media penyebaran ilmu.so kat sini student pon boleh follow lia.zf dari zaman university ke kerjaya mereka.

Social

ape yang lia.zf dapat ialah bila da masuk kat sesuatu komuniti yang di invite,sosial very important untuk sharing ilmu.yela,sebab ada orang buat blog untuk diari and nak private.ada sesetengah pula taknak cerita pasal diri sendiri..inilah tempat kita nak berketerampilan.walaupun simple,yang penting post kita bermakna untuk semua orang.betul tak kawan2?

lg 1,ada komuniti tu,blogger memasak Malaysia,yo!im really love cooking..this sem holiday,i want focus in cooking at home.nampak x?sosial juga penting untuk menyebar ilmu dan mendapatkan ilmu.
lia.zf memang suka berkawan,that means im really social,pegi mane2 ada je orang kenal.kadang-kadang rasa macam xbesh betul kalau semua orang da kenal kita.hehe..




namun malangnya,niat nak share ilmu tu kurang kerana lia.zf tak fully time with blogging.sedih..tapi takpe,lia.zf akan terus mengepost tanpa fikir siapa yang hit dan yang hit and tak follow tuh,kalau berminat nak kawan ngan lia.zf bolehlah teruskan follow ye..nanti boleh lah pm lia.zf..
series lia.zf nak sangat berkenalan ngan komuniti2 yg lia.zf join..

follow and say assalamualaikum if korang berminat nak  kawan ngan lia.zf..

Friday, May 31, 2013

29 May.Fakrul Radzi's birthday

assalamualaikum...
lia.zf ada seorang kawan ni...
mse kelmarin saje je la nak tengok calendar sebab da nak exam..
sekali teringat 29 mei ni macam ada birthday seseorang...
jadi bukak fb...
eh,xde plak noti birthday dia..
haha..
bukan harini kot,silap...


dok bukak wall dia,mane tahu ada orang wish,
ada la dalam 2 3 org wish,
n radzi pon reply wall post tu..
maknanya memang betul la kan.

jadi lia.zf pon wish je la..
wall post kt timeline dia..

huh,sekali seorang kawan dia ni,muaz.tnye bupde ko harini ke di wall post lia.zf..
mungkin lia.zf salah tarikh..haha
tapi pastu dorg borak2 ntah pape dorg.hurrmm..layan je la kan..

sekali dtg lagi sorang dok tanye,tak tau pon bupde radzi harini..


persoalannya,kenapa di wall post lia.zf diorg komen..
seolah2 menjadikan lia.zf sebagai wakil untuk mereka wish...

hahahaah..
lia.zf rasa sangat lawak..sampai harini masih tergelak..haha
ok itu je nak share..
assalamualaikum..

Wednesday, May 29, 2013

First try!?

assalamualaikum

lia.zf masih dalam study week ni ha.dok hupdate plak..haha
ini bukanlah first try.
bukan first try..
ini sudah confirm menjadi ilmu didada..
sedangkan kita dari kecik lagi,
sudah diajar untuk menunaikan solat,
nampakkan itu tanggungjawab,.

sebagai seorang anak,
kita jaga solat untuk ibu bapa.
sebagai seorang pelajar,
kita jaga solat untuk ustazah ustaz yang mengajar kita.

tapi kita sedar ke?
sebenarnya tujuan solat itu untuk Allah dan rasulNya.

mashaAllah..
penekanan ini lia.zf hanya dapat semasa tubuh badan yang besar ini,
tanggungjawab sudah banyak,
tapi baru sekarang Nampak ilmu itu.
means,
kuasa Allah sangat besar.
kalau kita Nampak seseorang itu macam ada kekurangan,
tidak semestinya selamanya dia kekurangan.

kelak pasti ada kelebihan tertentu pada diri seseorang itu..

cerita lia.zf kat atas tu kan,jelas x yang lia.zf cerita bahawa dengan tanggungjawab kita daripada kecik itu boleh membesarkan kita,mengajar kita erti kehidupan.langsung kita boleh menyampaikan dakwah kepada rakan-rakan tanpa berkata first try sebab ianya memang da jadi kenyataan.

daripada sekecil janin dalam perut ibu,kita telah didekatkan dengan alunan zikrullah dan bacaan Alquran ibu-ibu kita,pembelajaran juga pengajaran.bila-bila masa kita boleh sampaikan dakwah.

mungkin ramai yang suka berkonfrontasi terhadap seseorang yang sentiasa berdakwah seperti mereka tahu sahaja semuanya.
mashaAllah,kita hanya insan biasa,hamba Allah.selagi dapat membantu rakan-rakan dan ahli keluarga ikut kemampuan sudah cukup.bia pun sedikit,mana tahu Allah akan menyebabkan dakwah kita itu menjadi impak yang besar terhadap diri seseorang itu.



Jadi disini,lia.zf ingin mengucapkan terima kasih kepada rakan-rakan dan ahli keluarga yang Berjaya menjadi tonggak kehidupan lia.zf..nasihat,pengajaran,perkara itu amat mengembirakan lia.zf..

Terima Kasih atas dakwah yang disampaikan..

assalamualaikum..


#nak pg stdy la..nak dekat exam nih..
wish me success k..

Wednesday, May 22, 2013

Semester 2 final exam is getting around the corner.

Assalamualaikum..
 
today im trying to update post in English as it also can improves my jawa English..haha..
Firstly,it just a short time in semester 2..im too busy studying and asigmnet bla..
just wonder why I want post an English entry..haha
 
now,im busy to finish all the last asigment as long as two weeks b4 exam..
but just one im not very interested,asigment wif group..
they have too many works,and they hope I can help them to finish by myself...
urgh!if we keep silence,theyll be very2 silence..
im just stay keep calm to wait them.
friend is one of the most very person that I love to take care of..
but sometimes it feel very hard,because we also  a human.
Allah SWT made us as His daive servants,sometimes we got lacking.so im very place and hold my hands with Allah from getting mad..
 
hope Allah will help me,ill keep zikrullah if some mistakes happened during my day.mashaAllah.
Allah always give if we want.like my counseling lecturer said.
that why he asked us to sedekah,the more we give,the more we get...
 
ok that all.thank you my dearest friends..

Monday, May 13, 2013

Lagi 3 minggu sebelum exam semester 2

Assalamualaikum
 
pejam celik pejam celik..semester 2 bakal berakhir..dan banyak lagi perkara yang perlu diselesaikan..
walaupun banyak tugasan telah diselesaikan.namun,masih banyak lagi tugasan dan test menanti..
esok lia.zf ada test dan tengah tunggu lagi satu presentation.dan 2 lagi tugasan.yang penting kita buat semua tu,pensyarah akan pertimbangkan dari segi permarkahan...
 
hohoi,kalau bab membebel..lia.zf update ni sebab nak mintak maaf banyak kalau ada menyusahkan kawan-kawan samaada diluar kawasan kampus mahupun dalam satu university ini.
terima kasih kerana tabah melayani kekurangan diri lia.zf ni.lia.zf sedar lia.zf tidak seberapa hebat kalian.tapi lia.zf sudah banyak mempelajari benda yang lia.zf tak pernah buat.itulah yang orang selalu cakap.pengalaman mematangkan seseorang.walaupun banyak kali sudah lalui,ini semua dugaanNya.bersyukur kita seadanya..alhamdulilah..
 
mungkin ini entry lia.zf sebelum final exam menanti..nanti lepas final exam,lia.zf ceciter lagi ea?
now,nak mohon seribu kemaafan daripada kalian..lia.zf jugak maafkan anda semua.percubaan ini memang terbaik sebab mampu mengeratkan hubungan yang terpisah Riwayat Muslim.tak salah untuk meminta maaf.dan memaafkan..mungkin perit,tp lama-lama hati yang membara pasti hilang sebab Allah tak suka orang marah2..melainkan Dia sahaja yang boleh marah sebab dia berkuasa.
 
kalau nak follow subject lia.zf ambik,
kat sini ade senarai paper yang lia.zf ambik..
 
                   wish me success dearest friends
 
baiklah itu sahaja share lia.zf tok post kali ini.
sory sesungguhnya yang baik itu dating dari Allah,
yang buruk itu datang dari diri saya sendiri..
assalamualaikum.

Thursday, May 9, 2013

Lost wolrd of tambun bersama nisa,amin dan kak ton!!

Assalamualaikum..
Okies,harini lia.zf update kerana housemate yg suruh update...pengalaman pergi lost world of tambun ni..
 
Firstly,pagi2 lagi lia.zf da bangun lambat,pkul 645..bajet nak bangun 530..jadinya ke laut..hehe
Siap punya siap,kitorang masak sarapan..sempat tau masak sementare tunggu amin dan kak ton.hehe
Sory kepada kak ton yg popular dgn product dia tuh.huhu
Sementara tunggu mereka yg tak siap2 tu,lia,zf dan nisa sempat lagi main2 dgn kucing yg patah kaki kt blok diorg..kecian..ok kucing kita citer lain kali..
 
 
Then,kak ton drive..guna gps jgk.ingat da pro.haha..berbaloi jugak apps waze n others especially buat lia,zf yg kuat berjalan ni.series klau ada masa dan wang,semua pelosok kat malaysia lia.zf jelajah.tula orang yg lain,terigin nak jalan2 oberc.lia.zf chilled ja layan undrc..hehe..kalau oberc lia.zf nak pg australia je.yg lain tu tgoklah rezekinya macam mane.semoga Allah memberikan yg terbaik di masa hadapanku.
 
 
Sepanjang perjalanan,ade orang mabuk.dan xleh tengok luar.haha..lia.zf plak bebel je sepanjang jalan.haha.sory,lia.zf mmg kuat bebel.tapi bebel2 tu,lambt jugak kak ton tu drive.tkot kot.keta orang.hehe..lagi2 gps cakap ade kamera.kena saman keta orang jugak.
Sampai terus melantak,ape yg buat lia.zf geli hati ialah kak ton tak makan pedas,tp makan tomyam ja,..itu mengada ngada je namanya.hehe...da siap makan kami semua masuk,dan berita buruk ialah,gurls kena pakai legging..u know what,legging is too leggggggggy..ma leg is like horrible mangrove tree ok..so nak jgak pakai trek..
 
Sekali sampai kat tempat water tube tu,lifeguard tu ckap lau pakai trek takut tersangkut.owh,never mind,.next time ill find another pants that really dont have a pocket..owh,i see why we cant wore a trek.okies..that very bad news going there.
Mandi je la yang patot,hot spring,kolam besar,kapal budak2..n the best is this thing
Dimana air akan jatuh kt  

 
atas kepala kita bila da penuh.tempat budak2.haha..nampak x bertapa sweetnya mereka?
 
 
Da siap mandi tengok plak harimau,n haiwan yg lain.lia.zf sangat suka haiwan.rasa tak puas tengok2 haiwan kat sana.rasa macam nak bela semuanya.bestnya kalau jadi veterinar..tahu semua pasal haiwan,dan senang nak bela,xpyah nak g jumpe vet.sendiri yg rawat dan jaga...
Mungkin setakat itu sahaja lia.zf boleh bebel.da cukup panjang.kalau rasa nak borak lagi.nanti lia.zf update lagi pasal pengalaman lia.zf samaada yang gembira atau sedih..
Assalamualaikum..

ini cicak belaan lia.zf walaupun tak hidup
 
sugar glider yang sangat cute 
kalau la dapat bela ni..bes kan? 
nasib baik dia tak ciss just ludah.hehe.. 

Wednesday, May 1, 2013

Lip Balm Terbaru

Assalamualaikum
 
firstly,lia.zf nak ucapkan selamat hari pekerja kepada semua pekerja..cuti sehari je..tak puas kan.hehe..ape yang mengembirakan ialah kita mahasiswa pon cuti.huhu..
cuti stay kat u jugak la..cume gembira dapat rehatkan minda..
 
 
ok back to point,sekarang musim kemarau tau..hee,kat tanjung malim ni,setiap petang hujan..kawasan laluan hujan gitu..so bilaa 2 o 3 hari tak hujan,da label sebagai kemarau..pastu memang matahari terik sangat.lia.zf plak jenis yang xboleh xbawak air,rase macam nak mati..nak bawak botol besar-besar..kelas sekejap je..tak abeh..ni,bekas air yg besar tu,sehari xcukup..air sangat penting untuk kita..lagi-lagi waktu belajar...walaupun lia.zf berusaha untuk sediakan air untuk badan lia.zf...namun bibir lia.zf tetap kekeringan...maka dengan itu,kejadian bibir pecah dan kemerah-merahan pun terjadi..
 
 
Sebagai langkah nak mengelak dari bibir pecah dan tidak bermaya,gunalah lip balm.lip gloss o blah2..hehehe..
lia.zf biasa gune yg mentholethum yg ade perisa anggur,epal oren satrawberry..anggur paling sedap..itu kalau kat rumah..rupa2 nya tertinggal kat rumah,adui..bibir pecah ni.sakit tau..so terpaksa beli yang baru...yang baru ni lah..

nivea fruity shine strawberry
 
lip balm + lip gloss..dy membaiki bibir kita dan masa yang sama menampakkan bibir kita menjadi shiny dan lebih ceria..haha..
hah,lagi satu yg buat lia.zf gembira,strawberry dy betul2 rse ade kat mulut.kalau metholetum yang anggur tu sekejap je da hilang..huhu..besnya..
kalau bab lip balm ni,memang penting dalam hidup mama,lia.zf dan adik lia_z..huhu..
kalau dia ade blog jugak..kitorang akan kekalkan lia itu.huhu
itu sahaja nak cerita pasal bibir lia.zf pecah dan membuatkan lia.zf tidak bermaya..
 
#kaum adam,kami menjaga kecantikan bukan untuk menggedik o what,kami menjaga untuk keselesaan kami..itu sahaja...abah lia.zf pon marah lia.zf tak jage kecantikan,so jgn pndang yang bukan2 k..

Tuesday, April 30, 2013

Present+test bersama Allah

assalamualaikum..
 
 
firstly lia.zf nak ucapkan alhamdulilah..subhanaAllah..Allahuakbar...
walaupun lia.zf ini bukan golongan alim-alim warak,biasa-biasa je..kalau kita letak Allah dalam hati kita.dalam jiwa kita..pasti Allah akan tolong kita..
 
pagi-pagi bangun mcam biasa..
alarm bunyi,dan akibat malam tadi tido pkul 2 kan..berat sangat nak bangun..Namun,kawan-kawan ada share..kalau kita sedar dan rasa berat nak bangun,ingat Allah telah bagi kita peluang untuk menghembuskan nafas dan membuka mata seluasnya...Maka dengan itu,Allah juga memberi peluang kepada kita untuk beribadah.alhamdulilah..bukan nak berlagak o menunjuk..setakat sharing kan?sama-sama ubah kisah hidup..jadi teruskanlah melakukan ibadah yang sihat dalam kehidupan seharian kita..itu pengajaran masa baru nak bangun.
 
Setelah melangkah ke tandas,lia.zf mandi macam biasa..gosok gigi,basuh muka dan basuh badan..
mandi ni yang paling best..walaupun dia kat tandas,tempaat syaitan suka melepak,kalaau cakap perkataaan Allah kat tandas pon berdosa sebenarnyaa..maksud lia.zf bukan suruh berzikir dalam toilet..cume niatkan mandi tu nak bersihkan diri.kita nak bersihkan diri,sebab Allah dan nabi Muhammad suka orang yang bersih.kan?jadi niatkan lah tima nak pg toilet tu..huhu..baru pegi tandaas ni.huuhu..
 
baiklah,ape yang mengembirakan lia.zf harini ialah lia.zf kena PRESENT SLIDE OLERICULTURE...
lia.zf tido pukui dua..sebab dok tranlaate slide yang lia.zf da buat dalam versi melayu..malangnya aade clara,mat saleh in class..so Dr suruh present dalam BI..ermm,tadi clara tak datang..so im really happy to present in malay.huhu...setelah mendapat peluang present in malay..lia.zf duduk bebel ntah pape yang takde kena mengena dengan slide.hahaha...mahu 15 minit jugak saya bebel kat depan tuh..da la bebel ntah pape,ready pon gitu2 je..sekali mendapat pujian daripada Dr azlina..alhamdulilah..walaupun itu hanyaa pinjaman sementara di dunia,sekurang-kurangnya lia.zf dapat meningkatkan semangat lia.zf dalam kehidupan kampus.kalau tak minta,Allah takkan bagi.itulah pensyarah kaunseling lia.zf btau...sangat bersyukur harini..
 
seterusnya,sibuk dok translate and prepare present lia.zf tak study pon untuk test lepas kelas olericulture..huuu..tiga kali test dibatalkan..dan harini jadi..ya Allah,nampak tak lia.zf ni seoraang yang pemalas dan tidak sabar..lia.zf hanya bergantung pada ingaatan lia.zf untuk jawab test harini...
huuuuuuuuuuuuuuuu,jawab punya jaawab,tengok jam baru setengah jam..rse macam da lame,soalan mudah,jawapan..agak ok n just nice..maasa yang diberikan 1 30 jam..bayangkan,30 minit da siap..rase macam nak guling-guling kat tengah jalan..
 
lepas tu,pulaanglah ke rumah..disebabkan esok cuti..nak siapkan asigment,nak habehkan bace buku Art of Deception..sekali bace dua muka surat da tido.maklum,penat dan tak cukup tido kot.hehe..sekali seorang kawan minta tolong,teman dia pg pekan nak bank in duit..alhamdulilah saya dapat menolong diaa dengan selamat..jika dapat memberi kerjasama sangat best..tpi kerjasama masing-masing la..bukan sebelah pihak je,so sangat tak best..
 
lia.zf da updet kan,ok next kita pegi buat asigment dan baca buku..huhu
Allah sayang sama lia.zf
assalaamualaikum.

Bersedekah Ikut Cara Saya 1

Assalamualaikum,

harini lia.zf banyak menghadapi dugaan.owh,tidak mengapa,Allah sayang sama lia.zf...
ramai yang buat blog sebagai diari..tapi lia.zf sikit je la unsur2 peribadi di sini..

cerita pasal sedekah ni..
banyak sangat ceritanya..
dengan bersedekah,kita boleh tolong orang dengan menggunakan wang ke  jalan Allah.
Namun lia.zf ni,masih student lagi.diri sendiri tak termampu nak tanggung.tapi selagi dapat usaha untuk keluarkan duit.lia.zf keluarkan..

keikhlasan amat penting,agar kita tidak mengungkit.ingat tu,kita da bawak duit kitaa ke jalan Allah..so kalau tak ikhlas,adalah azab yang Allah bagi.waAllahuaaalam..keikhlasan memang penting untuk bersedekah..


Namun,lia.zf ni sedar.lia.zf bukan seorang yang berduit.so lia.zf tukaar pertolongaan duit dengan membantu raakan-rakan..dan especially mr zf....lia.zf sangat teringin tolong diaa.tapi lia.zf tidak punya banyak waang.


Buat kawan-kawan,
lia.zf cube hormati pendapat mereka.
lia.zf layan mereka ikut suke mereka.
lia.zf buat merekaa gembira.
 lia.zf sangaat suke tolong diorang..
taapi nak aplikasinyaa sangaat susah..sebab ianya bermain dengan perasaaan sahabaat-sahaaabat kitaa..firstly bila kita keluaarkan perkataan yang tidak paatot keluar.
lia.zf sedar lia.zf mungkin tak ikhlas waaktu menolong rakan-rakan..
mungkin sebab tidak dapaat kerjaasama daripadaa rakan-rakan.

Buat mr zf,
kalau lah dia baca.
lia.zf sangaat nak tolong kelurga dia..
dan lia.zf ingin memberi pertolongan kepada ahli keluarga dia.
walaupun ditegah ahli keluarga sendiri,
lia.zf tetap berdegil tok lakukan hal ini.
sebab lia.zf bukan buat benda jahat.
lia.zf cume nak bantu mereka sahaja..
namun pernah ke lia.zf ini dihargai?
Hanya Allah je yang tahu niat lia.zf...

lia.zf xnak orang tahu ape niat lia.zf sampai harini..
lia.zf bercitaa2 nak bukak lading bukaan untuk dpaatkan harta.
cume lia.zf nak tolong rakan-raakaan lia.zf..
liaa.zf nak tolong keluarga lia.zf
liaa.zf nak tolong keluarga mr zf..

*keypad aaa rosak..kadang-kadaang keluar double.malaas naak layaan..hehe.

ok itu sahaja..
assalamuaalaikum..

Saturday, April 20, 2013

Hatta Dolmat

assalamualaikum..
 
lia.zf sebenarnya pada mulanya ingin menjadikan blog sebagai medium untuk sampaikan dakwah.tapi dakwah and sharing lain pon ok je..
misalnya lia.zf nak citer pasal abg hatta dolmat yang memang sangat professional dalam bidang fashion.seni rekaan dalaman ke?not sure..
 
 
orang seni memang best!banyak lia.zf nak citer.tapi harini kita cter pasal abg hatta...


inilah abg hatta yang lia.zf suka..lia.zf ni xde lah obsesi dengan fashion.sampai kenal abg hatta ni..
 
firstly kenal masa dia ada kontroversi dengan alya,yang bajet cantik hot je tu.tapi takde kehormatan betul.tak mampu menghadapi masalah yang dihadapi.i tetap sokong abg hatta.sabar ye.
start dari tu,lia.zf start search pasal abg hatta.

Kali pertama menyaksikan pertunjukan fesyen oleh Hatta Dolmat di Malaysia International Fashion Week 2008, sungguh terpukau menyaksikan gaya glamornya. Sisi mewah Hatta Dolmat terbukti dengan gaun sarat perincian yang sudah menjadi DNA buat pereka muda ini. Menjadikan Datuk Bernard Chandran dan Datuk Radzuan Radzwill sebagai pereka fesyen lokal yang mendukung cita rasa paling unggul dalam arena fesyen lokal.
Falsafah fesyen anda…
Selain bermain dengan elemen klasik, setiap himpunan Hatta Dolmat pasti akan tersemat perincian sebagai detil utama kerana itu adalah signature buat Hatta Dolmat Couture.
Pereka fesyen yang dikagumi…
Elie Saab kerana mempunyai sentuhan identiti tersendiri. Dia bijak dalam pemilihan fabrik, warna, potongan dan perincian setiapnya itu digabung cukup sempurna. Terus kekal mewah dan glamor.
Himpunan musim luruh…
Louis Vuitton memberi satu koleksi yang klasik dan glamor.
Marc Jacobs…
Tentu sekali beg daripada Marc Jacobs menjadi pilihan. Setiap beg mempunyai stail muda dan segar

sumber:http://www.glam.com.my/2012/08/24/karya-lokal-estetik-global-hatta-dolmat/


ada satu baju adira masa AJL tuh.lia.zf lagi suke.then perasaan minat kat abg hatta dolmat semakin membuak2..sampai lia.zf terus terjebak dengan fashion yang direka oleh beliau.



see that..beading dia..sangat cantik.cube anda bayangkan,ada banyak lagi artis suka abg hatta.dan semua pakaiannya memang sangat berkualiti dan professional.
 
alangkah indahnya boleh join abg hatta crew dekat hatta dolmat couture.namun lia.zf tidak punya apa2 asas..namun lia.zf memang suke rekaan dia.
 
abg hatta pon membuka perkhidmatan untuk mereka dressing untuk nikah kahwin.tapi sebab terlalu professional.lia.zf tak mampu nak memilik sepasang baju hatta dolmat tuh.
sedih sekejap...tapi lia.zf berpuas hati dapat melihat rekaan abg hatta.follow beliau,instgram agar dapat mengikuti perkembangan beliau.
 
 
so sweet both of them.lia.zf sangat suke zahiril adzim sebab tengok cerita abam.sangat kecian dia waktu tu..now,dia tengah tunggu baby.hehe..dad to be..see,baju syera aiyob yang memang lia.zf plan nak pakai mcam tu time event lia.zf nanti..inshaAllah..lia.zf nak letak bunga besar kat kepala.then lorotkan veil kebawah.tak dapat bayangkan betapa happynya lia.zf time tuh.lagi dapat tahu abg hatt yang buat..wahhh,bestnye kalau dapat..
 
oklah setekat itu je lia.zf nak share.hah lagi satu,kalau nak tahu update form abg hatta sendiri.boleh la follow ni..

web:http://www.hattadolmat.com/
twitter:@hattadolmatHDC
fb:hatta dolmat hdc
instgran:hattadolmathdc

baiklah,assalamualaikum..

Tuesday, April 16, 2013

Shiseido Black Mask

 Assalamualaikum,
 
okey..korang semua pasti geram tengok liang-liang kat hidung korang tu tersumbat dengan hitam atau menggerutu je kat hidung..u all nak tahu tak?itu sebenarnya minyak...so masker ni kalau kita pakai dia akan cabut semua minyak tu.dia takkan tutup liang roma tu tapi korang kena handle gak facial foam tok bagi benda-benda yang baik je masuk kat hidung korang.
 
actually,liang2 tu mesti ada.cume pengjagaan kita oke ke tak.hah,so lia.zf just nak promote this mask agar korang boleh buang minyak ketul2 tuh...
kalau bab menutup liang roma lia.zf kurang..
 
1 pek = Rm 1.50

Sumber:google
 
 
yang kali ni xada pakej tapi lia.zf da kira bagi murah sebab agen suruh bagi RM 2..hah,so mai mai mai beli..huhu..lambat laun blog ni mesti jadi blog tok berniaga.huhu...
inshaALLAH dipermudahkan..usaha tu yang penting.kan?
 
anyway thanx buat kawan2 yang mai support tuan Hamba..
im newbies.so I need to be more active in blogging..
 
I love u all
 
assalamualaikum..

Eye Collagen Patch


Assalamualaikum...
 
 
lia.zf ni masih belajar dan masa untuk tidur sangat kurang..zaman sekolah dulu cikgu sering memarahi kita mengantuk di kelas..siapa suruh bagi kerja banyak2.rupanya di university lagi teruk..
eye bag lebih besar dari mata.hahahah
 
so salah satu cara ialah eye collagen patch ni,
dapat mengurangkan Lebam bawah mata,
dapat menyegarkan mata
mengurangkan rasa pedih mata
mengurangkan lingkaran bawah mata
 
 
kalau rakan-rakan nak beli kat lia.zf pon boleh...
 
1 pasang = RM 3
 
nak bagi eybag tu hilang ambik masa dalam dua bulan.dan seminggu pakai 3 kali..
jadi lia.zf ada jugak nk bagi pakej terus untuk dua bulan.
 
2bulan = 24 pasang
 
sepatotnya Rm 72 kan?
ok lia.zf bagi Rm 60..
beza tuh..
so kawan-kawan boleh lah pm lia.zf
 
lia.zf nak cari duit sampingan jugak.cume mesti kena usaha la untuk melakukan barang-barang yang kita jual..so kat sinilah salah satu caranya...
kawan-kawan boleh jugak support lia.zf kan?
dalah newbies...hehehe
 
sumber:google
 
 
 
korang boleh contact lia.zf melalui facebook jika berminat.
 
Baiklah,assalamualaikum..

Saturday, April 13, 2013

Safi Balqis Perfect 10 BB cream

Assalamualaikum..
 
wahh,pelik bukan lia.zf ni nak share pasal BB cream yang lia.zf memang da lama cari sesuai ke tak dengan muka lia.zf..but mostly memang sangat tak sesuai..
sakit hati satu,
sakit muka dua...
belum cmpur sakit duit yang kita keluarkan..
masa test memang ok jer..bila da pakai muka memang jadi lebih berminyak!apa punya BB cream la macam tuh...


ini dia Safi balqis Perfect 10 bb cream saya
 
so Safi Balqis Perfect 10 BB cream ni buat lia.zf betul-betul rasa selesa..
tak macam bb cream yg sebelum-sebelum nih.lia.zf memang tak pernah tergerak hati nak test banyak-banyak product...
Pencuci muka Safi ni pon lia.zf tak test...
kita punya muka,kita tahu la kan yang mana sesuai and yang mana selesa..n yang termampu sahaja.
lia.zf try pakai bb cream je..cukup memadai..sebab nak cover muka kan,
kena la pakai bb cream ber SPF 30 PA +++ nih hah..itu sudah cukup memadai buat lia.zf..
 
bedak pon campur sikit tapi kalau boleh bedak tu pon tak payah.
natural beauty ok..hehe
bb cream ni tak effect pon kat muka.yang effect foundation..
sebab tu lia.zf suka bb cream.
lagi-lagi bb cream safi balqis perfect 10 ni.
bila lia.zf pakai,muka jadi lebih selesa,tak macam bb cream yang lia.zf beli sebelum nih.
muka rasa lebih berminyak.sangat tak sesuai untuk muka lia.zf ni...
 
and now im officially using this Safi Balqis Perfect 10 BB cream sebagai pencover muka I yang sering dihinggapi kuman-kuman di udara.
product ni sangat memuaskan and yang paling terbaik lia.zf pernah jumpa.

#ini copy paste dari webpage Safi

Rangkaian penjagaan kulit wajah SAFI BALQIS Perfect 10 dengan Formulasi Nano BioWhite & Q10 bukan hanya mencerahkan kulit, namun ianya membuatkan kulit anda halus, mulus serta cerah sempurna melalui 10 Tindakan Lengkap dalam hanya 2 minggu*!

10 Tindakan Lengkap


  1. Memudarkan pigmentasi
  2. Menyamaratakan tona kulit
  3. Melindungi dari sinar UV
  4. Mencerahkan kulit
  5. Melindungi dari radikal bebas
  6. Meningkatkan keelastikan kulit
  7. Menghidratkan kulit
  8. Mengekalkan lembapan
  9. Menghaluskan kulit
  10. Melembutkan kulit
10 tuh,betul la tuh.
lia.zf rasa dulu macam tak besh je produk ni.10 kot,macam boleh je.rupanya,dia boleh membuatkan si pemakainya selesa.termasuklah lia.zf yang muka hampir rosak ni.




sila abaikan parutku~~this is what we called skin recovery/regenerist

 agak-agak boleh jadi duta macam Shila Amzah tak?.. =)
 ini semua poyo..huhu..maklum nak jadi diri lia.zf kena lah jaga penampilan and diri.people love to talk..we can mind their talk.just behave yourself.people cant only judge me.lia.zf cuba buat yang lia.zf mampu,tanpa putus usaha.hehe..
itu sahaja review lia.zf dengan product safi BB cream yang sangat membuatkan lia.zf jadi lebih yakin untuk menjalani kehidupan yang baik.inshaALLAH

assalamualaikum.

Wednesday, April 10, 2013

Writer is the best from hers own idea

Assalamualaikum
 
seems like im gonna write in english but my grammar is very very very low..anyway my international friends currently understand me..huuu.
dok speaking plak lia.zf nih..
post kali ni lia.zf nak cerita pasal penulisan,karya,writing,literature,n so on..

Writing is the representation of language in a textual medium through the use of a set of signs or symbols (known as a writing system).[1] It is distinguished from illustration, such as cave drawing and painting, and non-symbolic preservation of language via non-textual media, such as magnetic tape audio.

Penulisan boleh merujuk kepada dua kegiatan:
  • menulis aksara pada perantara dengan tujuan untuk membentukkan perkataan dan gagasan yang lain yang mewakili bahasa atau maklumat tercatat; dan
  • penciptaan bahan-bahan yang disampaikan melalui bahasa tulisan.
lia.zf dulu sangat menyampah dengan bahasa melayu.sebab banyak sangat hukum hakam dia.mungkin ini faktor persekitaran lia.zf zaman budak-budak dulu.lia.zf banyak cakap then menulis..kalau menulis pon conteng ntah pape sahaja..
 
dulu time standard 6,kita kan UPSR..lia.zf sedar lia.zf banyak lagi yang perlu diperbaiki untuk 5 subjek UPSR tuh...but yang paling annoying time tuh ialah subjek bm..sepanjang standard 6,result standard lia.zf ialah 3a..science and math ok..bi n bm down habis!..bm pemahaman ok,bm penulisan alwayz 76% and ada sekali 78%..sampai trial,nak jugak dapat 5a baru semangat nak 5a UPSR nanti..tapi cikgu and lia.zf sendiri tidak mampu untuk dapat 80%...cikgu siap keluarkan statment "awak tak boleh dapat a sebab karangan awak memang tak boleh dapat a" sentap tau,sampai sekarang teringat.
nampak tak daripada sekolah rendah lagi cikgu da cakap macam tu..
 
then PMR,cikgu Kamariah always hold me,lagi rasa best biler dia cakap and bagi nasihat kat kawan-kawan lia.zf "saya siap sebut nama lia.zf dalam doa dia"...betul doa cikgu pon boleh termakbul tau..
back to the point,nampak tak yang dia memang nampak lia.zf ni kalau bab2 penulisan memang down habis..sedih...
 
SPM plak,cikgu zanariah still cakap benda yang sama macam cikgu kamariah..sekali PPD Kluang ada buat bengkel penulisan BM..ok lia.zf tu la salah satu peserta..mungkin itu dugaan seorang penulis yang bakal popular satu hari nanti ni..huhu..
anyway,thanx to all my cikgu2,and saya jugak bakal jadi cikgu..then my life is always wif cikgu and pensyarah..belajar dan mengajar...
besh kan?
 
so saat ini baru la lia.zf tahu apa kepentingan penulisan dalam hidup kita.walaupun banyak hukum hakam nya.hal-hal itu sebenarnya mengajar kita agar lebih berdisiplin dengan penulisan kita.Mahasiswa nak buat asigment sangat wajib untuk berformat macam cikgu-cikgu bm lia.zf ajar.
pelajar-pelajar janganlah memandang temeh terhadap Bahasa Melayu Bahasa Ibunda kita..
lia.zf buat akaun blog ni bukan saja2 tau,lia.zf nak share sedikit ilmu dan pendapat di samping memartabatkan bahasa melayu..Walaupun terlepas sikit-sikit shortform,perubahan tu mesti berperingkat..
Idea lia.zf mungkin ada cume ianya kadang-kadang berada di luar kotak,luar jangkauan orang..ntah lia.zf nih memang budak disleksia kot,tapi Allah bagi kekuatan untuk lia.zf berfikir sebab tu kurang normal sedikit kot.rata-rata kenalan lia.zf cakap lia.zf pelik.pelik-pelik pon lia.zf tetap ciptaan Allah.lia.zf hanya ada kekuatan bila Allah yang bagi bantuan..
 
 
macam da panjang sangat membebel,setakat itu sahaja la lia.zf nak sampaikan..
okies.tq..asalamualaikum

Get a life Part 2

assalamualaikum..

minggu ni lia.zf cuti midsem.lia.zf sudah berada di rumah lebih kurang dua hari.cuti sampai ahad ni.


lia.zf menghabiskan masa dengan member2 lia.zf di k.l.
lia.zf rasa gembira sangat dapat menghabiskan masa dengan kawan2 perempuan lia.zf.
disini,lia.zf dapat rasa kenikmatan berkawan.lia.zf sangat ketepikan kawan2 yang lain demi seorang lelaki.betul memang xmatang..tapi kena yang kes asik tukar lelaki mcam tukar baju tu sangat bahaya.kadang2 kita yang jadi kawan rasa serba salah.bila tegur,dia cakap kita jeles.padahal kita nak tolong dia,erm.susah jugak kes yang mcam tu..memanglah kita nampak ok je dengan dia,tapi dalam hati Allah je tahu.luaran nampak macam biasa,tapi dalaman kita,hanya sesetengah rakan sajah yang faham.lia.zf pon ada kawan lelaki,tapi kena fair la..memang lelaki penting dalam hidup,tapi kena ada adab la.memang kita xmelebih2 dgn lelaki tuh,tapi apa pulak pandangan bakal suami kita jika dia tahu isteri dia tu sebenarnya banyak pakwe.

lia.zf cube untuk bersama stay dgn mr zf sebab lia.zf tahu dia jodoh lia.zf yang Allah bagi.selagi kita dapat kekalkan kesetiaan,memang dia la jodoh kita.once kita kenal seseorang tuh,cube terima dia sama macam kita terima rezeki Allah.bukan dok mencarut bagai.benar,bercinta sebelum nikah haram.actually dia jadi haram jika kita terus melakukan maksiat.dok asik dating je,walaupon dating je.borak2 then rindu.perasaan kita da jadi lain tau..kalau asik tukar tukar orang,cepat boring,maksudnya kita tak sanggup dengan dugaan yang Allah berikan terhadap sesuatu hubungan tuh.lia.zf da cube untuk stay single,tapi dugaan lia.zf sangat besar untuk berubah.lia.zf perasan itu,yang penting kita take it positif.terima dia sebagai jodoh Allah.kalau betul dia series dengan kita,alhamdullilah..Allah lagi banyak kuasa dari kita,macam2 takdir yang dia boleh bagi.so sebagai hamba sentiasalah anggap kita dapat kekuatan daripada Allah..
 
konklusinya,terimalah dia seadanya dan betulkan apa yang kita silap dan terima pendapat mereka.
nak jadi penulis ni susah jugak ye,perlu berfikir secara rasional dan perasaan orang lain.
untuk post kali ini,cukup sahaja lia.zf bebel..
banyak sangat yang lia.zf nak cerita pasal get a life yang orang sering salah anggap..
okies..assalamualaikum..

Wednesday, April 3, 2013

Get A Life part 1

Assalamualaikum,
pagi ini lia.zf dapat meluangkan masa dengan mengupdate blog sebab asaimen tinggal sikit..namun masih ada yang beratur menunggu untuk disiap.
lia.zf susun satu2 asaiment so tidaklah streess sangat,anyway,memang stress walaupon tersusun.Semalam 2 asaiment setel,and harini 2 lagi..dan malam 2 lagi.Member duduk pesan kena bahagi masa.yeah well,hidup mahasiswa ni sebenarnya dengan pulun subjek je.so memang itulah yang sepatutnya kita lakukan.
 
Disini lia.zf mahu berpesan,kita sudah semakin besar dan tanggungjawab makin besar.kalau kita cuba nak jadi budak kecik balik pon kira da berdosa sebab tak bersyukur pemberian Allah.
Maybe some people just keep saying me not matured,but the truth is they also.sebab tidak bersyukur dengan pemberian Allah,while tak doakan liazf jadi lebih matang..kalau betul anda matang sangat,teruskan berdoa pada Allah,bia pintu hati liazf terbuka..
itulah cara sebenar seseorang itu mencapai kematangan.
kematangan bukan setakat dari luaran je tau..dalaman..
 
 
Next get a life,should have a good way..lia.zf share ni sebab apa yang dorang buat tuh sebenarnya lagi tak matang.er..
biarlah liazf xmatang dari segi percakapan dan gaya.tapi yang paling penting tu hati kita..
Hati kita milik Allah
kalau tak tenang Allah suruh kita berzikir.Allah pasti tolong kita.yang penting kita melakukan ibadah kita terhadapNya.Kelak pasti gembira.
liazf sedar dulu liazf sangat banyak couple,rasa sangat tak matang dulu.liazf rasa couple tu macam enjoying ourself..tapi jangkaan liazf sangat tidak kena.sehingga ustazah memberi nasihat.
Now,in campus life.sangat banyak member yang macamtuh.Nak tegur takot menyibuk.
Yelah.masing masing da besar,punya akal fikiran punya hak masing masing..
tapi sebagai rakan liazf sangat serba salah..
kita nak tegur pon sangat tak kuat sebab liazf ni xada sempurna sangat.
Kang di cop bajet bagus plak.
liazf harap sangat dia dapat jadi lebih matang dalam bab bab ni.
maklum liazf nak jaga kebajikan suami-suami mereka..hahahaha
takde lah,gurau je.sebab kan..errr..tak tahu la ni ayat nak ugut or what..
 
kalau kita asik tukar2 pasangan sebelum kahwin,nanti lepas kahwin pasangan kita pon asik tukar2 dengan kita
 
uish,korang2 nih tak takot ke statement nih.liazf takot tapi dalam masa sama tergelak2 sebab macam tak logik..jodoh Allah yang tentukan...tpi ini sebenarnya mampu mendisiplin diri kita.
 
 
Next2,liazf tidak pernah sakit hati or cemburu or blah2 kalau korang2 ni ada pakwe o blah2 banyak.Nak hot,gunalah cara yang baik..yang penting dapat berkonsi ilmu.
(teringat kak lin cakap gunakan blog sebagai medium ilmu)
liazf still lagi dengan mrzf,but now kitorg terpaksa berjauhan,sebab kami sama-sama usaha untuk mendapatkan cinta di jalan Allah..
betul2 couple sebelum nikah haram...tapi niat nak bernikah tu mesti ada...
kita merancang Allah yang tentukan.
maksudnya disitu,bila kita da ada orang yang disayangi,berdoalah agar kita dapat bersama di till jannah,berdoa agar kita dijauhkan dari maksiat dan dipermudahkan perjalanan ke gerbang perkahwinan.
liazf selalu terfikir,tidak kira rakan lelaki atau perempuan,jodoh liazf dengan mereka Allah yang tentukan.
rasa bersyukur sangat meet dengan diorang..macam mana pon sikap dia,kita terima dia macam mana jodoh kita dengan Allah.
Rezeki sentiasa ada didepan mata.
Series,mensyukuri segala nikmat dan ujian Allah sangat menggembirakan hati liazf.
 
 
Setkat tu je kot.liazf banyak lagi point nak citer sal get a life untuk diri liazf.
ok assalamualaikum
 
 
#Rezeki Sentiasa Ada Didepan Mata.Alhamdullilah.
 

Tuesday, March 19, 2013

Masa ku kian suntuk semester 2

Assalamualaikum...

Semalam hampir 3 kali berniat nak update blog pasal get a life...tapi masa ku sangat mencemburuiku..

Lia.zf hupdate pakai tab ja,really dont hv time..mane y ade gap lepas kelas mesti kena buat kerja..semalam je tido pkul 1.dok google pasal olerikultur...

Kadang2 nak hupdate blog tu ada,tapi i dont have any time..haha..btw,sape ja yg nak bace blog lia.zf yang ntah pape nih..so,takde sape lah yang hairan dengan blog ni..kalau rasa hairan,silalah bagi komen..takdelah syok sendiri ja dok ngepost..hehe

Kak lin cakap gunakan blog untuk medium mnyebarkan ilmu..walaupon copy paste ja..hehe...

Papela..im really dont have time for this things..hope Allah give me the strenght along this sem...

Assalamualaikum.

Monday, March 18, 2013

Nafsu makanku~~~

Assalamualaikum..


Menurut Imam al-Ghazali, barang halal itu datang kepada kamu hanya sekadar untuk menjadi bekalan sahaja. Seperti mana disebut oleh Nabi s.a.w., maksudnya; “Sesungguhnya yang halal itu tiada datang kepada kamu, melainkan sekadar untuk menjadi bekal dan sekejab sahaja. Tetapi yang haram itu datang kepada kamu bertimbun-timbun”.

Banyak makan makanan syubhat menimbulkan was-was dalam hati. Sukar menghafal ilmu dan mudah lupa.







lia.zf ni suka makan jugak,banyak jugak makan...tapi semenjak kawan nasihat makan banyak ni boleh menggelapkan hati..lia.zf terus kurangkan makan..tapi bila da kurangkan,terus takde..mase tu ade la sampai dua tiga hari tak makan..gile!

lia.zf memng tengah jaga diet,tapi mama ada pesan gak,nak study ni penting makanan..nak bagi tenaga kan..masalahnya masa sem 1 dulu,bila dah makan duit mcam xpernah nak cukup..
sebab mama ada pesan,membazir duit untuk beli makanan xpe..tapi pada lia.zf,dalam membazir tu la kite kena berjimat..kang dibuatnya makanan tu tak habis,sama ja..so memang nafsu ini membuak2 tapi fikirlah penjimatan kos nya...

ada certain fatwa kate,wanita da nak dekat datang bulan,sebab tu membuak2 nafsu makan..pada lia.zf,sama je,asik nak makan je..haha

untuk sem 2 nih,lia.zf memang betul2 nak belajar untuk berjimat..da besar kan,kena pandai fikir caranya...bukan nak jadi mcam kat asrama dulu,beli ni,beli tu..kakak pernah pesan dulu,beli biskut kering ja,nanti orang lain mintak..gitu plak,lia.zf dorg tak mintak pon lia.zf bagi..tak salah pon.tolong menolong...this sem,lia.zf nak survey periuk nasi,nak beli beras..then masak,so jimat sikit duit..

kawan lia.zf name dy zati,mmg dari sem lepas da buat gitu,dy kate msak sardin,telur,ikan bilis..perghh!sedap ja..lgi2 tambah cili padi..wahhh...tumpang tanam kat ladang,dorg ok je kot..
tpi dy kate lau boring boleh la pg cafe beli lauk je..so now,lia.zf mmg nak belajar jimat..

ape orang kate?get a life?puiih men jauh2 la..semua orang ada life,tapi ikot cara masing2 la..time2 macam ni la kita kena belajar untuk balas jasa mama n abah...penat dorang besarkan kita,takkan kita nak habiskan duit dirang tok bende yang bukan2..sebab tu mama pesan kat lia.zf kot,membazir tok makanan xpe..okies mum,i got it..love u...

ok next post inshaAllah lia.zf citer pasal 'get a life' sangat tuh!...
assalamualaikum..
Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim...


Wednesday, March 13, 2013

Sedekah

Assalamualaikum..lia.zf baru balik dari kelas kaunseling islam.dimana kos yang memang lia.zf minat,bimbingan kaunseling...name ustaz mohd noor...sangat comel orangnya..hope dia mampu mengingatkan lia.zf perkara2 yg penting dalam islam..inshaaAllah..

 Firstly,beliau menerangkan invensi yang lia.zf dan kengkawan kene buat..
Pengaruh Amalan Islam dalam Kehidupan
...
Amalan islam banyak sangat kita boleh buat..dan tadi dia memberi contoh sedekah..
Pelbagai cara untuk bersedekah sebenarnya,cume kita ikhlas ke tak,kita sedekah sebab Allah ke sebab takkabur...

Belanja di jalan Allah
Alquran > Surah Al Baqarah> Ayat 195
Dan belanjakanlah (harta bendamu) di jalan Allah, dan janganlah kamu menjatuhkan dirimu sendiri ke dalam kebinasaan, dan berbuat baiklah, karena sesungguhnya Allah menyukai orang-orang yang berbuat baik.
Utama kaum keluarga
Alquran > Surah Al Baqarah> Ayat 215
Mereka bertanya kepadamu tentang apa yang mereka nafkahkan. Jawablah: “Apa sahaja harta yang kamu nafkahkan hendaklah diberikan kepada ibu-bapa, kaum kerabat, anak-anak yatim, orang-orang miskin dan orang-orang yang sedang dalam perjalanan.” Dan apa saja kebaikan yang kamu buat, maka sesungguhnya Allah Maha Mengetahuinya.
Pinjaman kepada Allah
Alquran > Surah Al Baqarah> Ayat 245
Siapakah yang mahu memberi pinjaman kepada Allah, pinjaman yang baik (menafkahkan hartanya di jalan Allah), maka Allah akan melipat gandakan pembayaran kepadanya dengan lipat ganda yang banyak. Dan Allah menyempitkan dan melapangkan (rezeki) dan kepada-Nya-lah kamu dikembalikan.
Bersedekah sebelum terngadah
Alquran > Surah Al Baqarah> Ayat 254
Wahai orang-orang yang beriman, belanjakanlah (di jalan Allah) sebahagian daripada rezeki yang telah Kami berikan kepadamu sebelum datang hari yang pada hari itu tidak ada lagi jual beli dan tidak ada lagi persahabatan yang akrab dan tidak ada lagi syafaat. Dan orang-orang kafir itulah orang-orang yang zalim.
Sedekah itu barakah
Alquran > Surah Al Baqarah> Ayat 261
Perumpamaan (nafkah yang dikeluarkan oleh) orang-orang yang menafkahkan hartanya di jalan Allah adalah seperti dengan sebiji / sebutir benih yang menumbuhkan tujuh tangkai (bulir), pada tiap-tiap tangkai pula ada seratus biji. Allah melipat gandakan (ganjaran) bagi siapa yang Dia kehendaki. Dan Allah Maha Luas (kurnia-Nya) lagi Maha Mengetahui.
Sedekah dan iringan yang baik
Alquran > Surah Al Baqarah> Ayat 262
Orang-orang yang menafkahkan hartanya di jalan Allah, kemudian mereka tidak mengiringi apa yang dinafkahkannya itu dengan menyebut-nyebut pemberiannya dan dengan tidak menyakiti (perasaan si penerima), mereka memperoleh pahala di sisi Tuhan mereka. Tidak ada kekhuatiran terhadap mereka dan tidak (pula) mereka bersedih hati.
Maaf dan sedekah jangan berlawanan
Alquran > Surah Al Baqarah> Ayat 263
Perkataan yang baik dan pemberian maaf lebih baik daripada sedekah yang diiringi dengan sesuatu yang menyakitkan (perasaan si penerima). Allah Maha Kaya lagi Maha Penyantun.
Jangan hilangkan pahala sedekah
Alquran > Surah Al Baqarah> Ayat 264
Wahai orang-orang beriman, janganlah kamu menghilangkan (pahala) sedekahmu dengan menyebut-nyebutnya dan menyakiti (perasaan si penerima), seperti orang yang menafkahkan hartanya karena riak kepada manusia dan dia tidak beriman kepada Allah dan hari kemudian. Maka perumpamaan orang itu seperti batu licin yang di atasnya ada tanah, kemudian batu itu ditimpa hujan lebat, lalu menjadilah ia bersih (tidak bertanah). Mereka tidak menguasai (memperolehi) sesuatu pun daripada apa yang mereka usahakan; dan Allah tidak memberi petunjuk kepada orang-orang yang kafir.
Kebun sedekah
Alquran > Surah Al Baqarah> Ayat 265
Dan perumpamaan orang-orang yang membelanjakan hartanya karena mencari keredaan Allah dan untuk keteguhan jiwa mereka, seperti sebuah kebun yang terletak di dataran tinggi yang disiram oleh hujan lebat, maka kebun itu menghasilkan buahnya dua kali lipat. Jika hujan lebat tidak menyiraminya, maka hujan gerimis (pun memadai). Dan Allah Maha Melihat apa yang kamu perbuat.
Sedekah yang baik-baik
Alquran > Surah Al Baqarah> Ayat 267
Wahai orang-orang yang beriman, nafkahkanlah (di jalan Allah) sebagian daripada hasil usaha kamu yang baik-baik dan sebagian daripada apa yang Kami keluarkan dari bumi untuk kamu. Dan janganlah kamu memilih yang buruk-buruk lalu kamu nafkahkan daripadanya, padahal kamu sendiri tidak mau mengambilnya melainkan dengan memicingkan mata terhadapnya. Dan ketahuilah, bahwa Allah Maha Kaya lagi Maha Terpuji.
Alquran > Surah Al Baqarah> Ayat 268Syaitan menjanjikan (menakut-nakuti) kamu dengan kemiskinan dan menyuruh kamu berbuat kejahatan (kikir); sedang Allah menjanjikan untukmu ampunan daripada-Nya dan karunia. Dan Allah Maha Luas (karunia-Nya) lagi Maha Mengetahui.
Menampak dan menyembunyikan sedekah
Alquran > Surah Al Baqarah> Ayat 271
Jika kamu menampakkan sedekah(mu), maka itu adalah baik sekali. Dan jika kamu menyembunyikannya dan kamu berikan kepada orang-orang fakir, maka menyembunyikan itu lebih baik bagimu. Dan Allah akan menghapuskan daripada kamu sebahagian kesalahan-kesalahanmu; dan Allah mengetahui apa yang kamu kerjakan.
Pahala untuk diri sendiri
Alquran > Surah Al Baqarah> Ayat 272
Bukanlah kewajibanmu menjadikan mereka mendapat petunjuk, akan tetapi Allah-lah yang memberi petunjuk (memberi taufik) siapa yang dikehendaki-Nya. Dan apa saja harta yang baik yang kamu nafkahkan (di jalan Allah), maka pahalanya itu untuk kamu sendiri. Dan janganlah kamu membelanjakan sesuatu melainkan karena mencari keredaan Allah. Dan apa saja harta yang baik yang kamu nafkahkan, niscaya kamu akan diberi pahalanya dengan cukup sedang kamu sedikit pun tidak akan dianiaya (dirugikan).

Miskin yang bermaruah
Alquran > Surah Al Baqarah> Ayat 273
(Berinfaklah) kepada orang-orang fakir yang terikat (oleh jihad) di jalan Allah; mereka tidak dapat (berusaha) di muka bumi; orang yang tidak tahu menyangka mereka orang kaya kerana (mereka) memelihara diri daripada minta-minta. Kamu kenal mereka dengan melihat sifat-sifatnya, mereka tidak meminta kepada orang secara mendesak. Dan apa saja harta yang baik yang kamu nafkahkan (di jalan Allah), maka sesungguhnya Allah Maha Mengetahui.
Nafkah dalam sembunyi dan terang
Alquran > Surah Al Baqarah> Ayat 274
Orang-orang yang menafkahkan hartanya di malam dan di siang hari secara tersembunyi dan terang-terangan, maka mereka mendapat pahala di sisi Tuhannya. Tidak ada kekhuatiran terhadap mereka dan tidak (pula) mereka bersedih hati.
Sedekah itu subur
Alquran > Surah Al Baqarah> Ayat 276
Allah memusnahkan riba dan menyuburkan sedekah. Dan Allah tidak menyukai setiap orang yang tetap dalam kekafiran, dan selalu berbuat dosa.
Sedekahkan hutang
Alquran > Surah Al Baqarah> Ayat 280
Dan jika (orang berhutang itu) dalam kesukaran, maka berilah tangguh sampai dia berkelapangan. Dan menyedekahkan (sebagian atau semua hutang) itu, lebih baik bagimu, jika kamu mengetahui.
Raikan kaum kerabat
Alquran > Surah An Nisaa’> Ayat 8
Dan apabila sewaktu pembahagian itu hadir (kaum) kerabat, anak yatim dan orang miskin, maka berilah mereka daripada harta itu (sekadarnya) dan ucapkanlah kepada mereka perkataan yang baik.
Tiada mudarat selepas sedekah
Alquran > Surah An Nisaa’> Ayat 39
Apakah kemudaratannya bagi mereka, kalau mereka beriman kepada Allah dan hari kemudian dan menafkahkan sebahagian rezeki yang telah diberikan Allah kepada mereka? Dan adalah Allah Maha Mengetahui keadaan mereka.
Bisikan yang paling baik
Alquran > Surah An Nisaa’> Ayat 114
Tidak ada kebaikan pada kebanyakan bisikan bisikan mereka, kecuali bisikan-bisikan daripada orang yang menyuruh (manusia) memberi sedekah, atau berbuat makruf, atau mengadakan perdamaian di antara manusia. Dan barang siapa yang berbuat demikian karena mencari keredaan Allah, maka kelak Kami memberi kepadanya pahala yang besar.
Bersolat dan bersedekah itu beriringan
Alquran > Surah Al Anfaal> Ayat 3
(Iaitu) orang-orang yang mendirikan solat dan yang menafkahkan sebahagian daripada rezeki yang Kami berikan kepada mereka.
Sedekah dibalas dengan kecukupan
Alquran > Surah Al Anfaal> Ayat 60
Dan persiapkanlah untuk menghadapi mereka (dengan) kekuatan apa saja yang kamu sanggupi dan daripada kuda-kuda yang ditambat untuk berperang (yang dengan persiapan itu) kamu menggentarkan musuh Allah, musuhmu dan orang-orang selain mereka yang kamu tidak mengetahuinya; sedang Allah mengetahuinya. Apa saja yang kamu nafkahkan pada jalan Allah nescaya akan dibalas dengan cukup kepadamu dan kamu tidak akan dianiaya (dirugikan).
Darjat pemberi sedekah
Alquran > Surah At Taubah> Ayat 20
Orang-orang yang beriman dan berhijrah serta berjihad di jalan Allah dengan harta benda dan diri mereka, adalah lebih tinggi darjatnya di sisi Allah; dan itulah orang-orang yang mendapat kemenangan.
Pemberian bukan kerugian; tapi mengelak kecelakaan
Alquran > Surah At Taubah> Ayat 98
Di antara orang-orang Arab Badui itu, ada orang yang memandang apa yang dinafkahkannya (di jalan Allah) sebagai suatu kerugian dan dia menanti-nanti marabahaya menimpamu; merekalah yang akan ditimpa marabahaya. Dan Allah Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui.
Sedekah itu jalan mendekati Allah
Alquran > Surah At Taubah> Ayat 99
Dan di antara orang-orang Arab Badui itu, ada orang yang beriman kepada Allah dan hari kemudian, dan memandang apa yang dinafkahkannya (di jalan Allah) itu, sebagai jalan mendekatkannya kepada Allah dan sebagai jalan untuk memperoleh doa Rasul. Ketahuilah, sesungguhnya nafkah itu adalah suatu jalan bagi mereka untuk mendekatkan diri (kepada Allah). Kelak Allah akan memasukkan mereka ke dalam rahmat (surga) Nya; sesungguhnya Allah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang.
Sedekah itu penyucian jiwa dan harta
Alquran > Surah At Taubah> Ayat 103
Ambillah zakat dari sebagian harta mereka, dengan zakat itu kamu membersihkan dan mensucikan mereka, dan mendoalah untuk mereka. Sesungguhnya doa kamu itu (menjadi) ketenteraman jiwa bagi mereka. Dan Allah Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui.
Zakat dan Taubat beriringan
Alquran > Surah At Taubah> Ayat 104
Tidakkah mereka mengetahui, bahwasanya Allah menerima taubat daripada hamba-hamba-Nya dan menerima zakat, dan bahwasanya Allah Maha Penerima tobat lagi Maha Penyayang?
Ucapan untuk si pemberi
Alquran > Surah Yusuf> Ayat 88
Maka ketika mereka masuk ke (tempat) Yusuf, mereka berkata: “Wahai al-Aziz, kami dan keluarga kami telah ditimpa kesengsaraan dan kami datang membawa barang-barang yang tidak berharga, maka sempurnakanlah sukatan untuk kami, dan bersedekahlah kepada kami, sesungguhnya Allah memberi balasan kepada orang-orang yang bersedekah.”
Sedekah sama ada sembunyi atau terang
Alquran > Surah Ar Ra’d> Ayat 22
Dan orang-orang yang sabar karena mencari keredaan Tuhannya, mendirikan solat, dan menafkahkan sebahagian rezeki yang Kami berikan kepada mereka, secara sembunyi atau terang-terangan serta menolak kejahatan dengan kebaikan; orang-orang itulah yang mendapat tempat kesudahan (yang baik),
Bersedekah sebelum terlewat
Alquran > Surah Ibrahim> Ayat 31
Katakanlah kepada hamba-hamba-Ku yang telah beriman: “Hendaklah mereka mendirikan solat, menafkahkan sebahagian rezeki yang Kami berikan kepada mereka secara sembunyi ataupun terang-terangan sebelum datang hari (kiamat) yang pada hari itu tidak ada jual beli dan persahabatan.
Perbandingan yang menarik
Alquran > Surah An Nahl> Ayat 75
Allah membuat perumpamaan dengan seorang hamba sahaya yang dimiliki yang tidak dapat bertindak terhadap sesuatu pun dan seorang yang Kami beri rezeki yang baik daripada Kami, lalu dia menafkahkan sebahagian daripada rezeki itu secara sembunyi dan secara terang-terangan, adakah mereka itu sama? Segala puji hanya bagi Allah, tetapi kebanyakan mereka tiada mengetahui.
Memberi kepada kaum kerabat
Alquran > Surah An Nahl> Ayat 90
Sesungguhnya Allah menyuruh (kamu) berlaku adil dan berbuat kebajikan, memberi kepada kaum kerabat, dan Allah melarang dari perbuatan keji, kemungkaran dan permusuhan. Dia memberi pengajaran kepadamu agar kamu dapat mengambil pelajaran.
Beri kepada yang terdekat; tapi tidak pula boros
Alquran > Surah Al Israa’> Ayat 26
Dan berikanlah kepada keluarga-keluarga yang dekat akan haknya, kepada orang miskin dan orang yang dalam perjalanan; dan janganlah kamu menghambur-hamburkan (hartamu) secara boros.
Halus bahasa kala menolak memberi sedekah
Alquran > Surah Al Israa’> Ayat 28
Dan jika kamu berpaling dari mereka untuk memperoleh rahmat daripada Tuhanmu yang kamu harapkan, maka katakanlah kepada mereka ucapan yang pantas.
Kelapangan rezeki di sisi Tuhan, Dia juga yang menggantikan pemberian
Alquran > Surah Saba’> Ayat 39
Katakanlah: “Sesungguhnya Tuhanku melapangkan rezeki bagi siapa yang dikehendaki-Nya di antara hamba-hamba-Nya dan menyempitkan bagi (siapa yang dikehendaki-Nya)”. Dan barang apa saja yang kamu nafkahkan, maka Allah akan menggantinya dan Dia lah Pemberi rezeki yang sebaik-baiknya.
Perniagaan yang tidak akan merugi
Alquran > Surah Faathir> Ayat 29
Sesungguhnya orang-orang yang selalu membaca kitab Allah dan mendirikan solat dan menafkahkan sebahagian daripada rezeki yang Kami anugerahkan kepada mereka dengan diam-diam dan terang-terangan, mereka itu mengharapkan perniagaan yang tidak akan merugi,
Pahala yang besar
Alquran > Surah Al Hadiid> Ayat 7
Berimanlah kamu kepada Allah dan Rasul-Nya dan nafkahkanlah sebahagian daripada hartamu yang Allah telah menjadikan kamu menguasainya (memberikan penguasaannya kepada kamu). Maka orang-orang yang beriman di antara kamu dan menafkahkan (sebahagian) daripada hartanya memperoleh pahala yang besar.
Tidak sama bersedekah sebelum dan selepas futuh Makkah
Alquran > Surah Al Hadiid> Ayat 10
Dan mengapa kamu tidak menafkahkan (sebahagian hartamu) pada jalan Allah, padahal Allah-lah yang mempusakai (mempunyai) langit dan bumi? Tidak sama di antara kamu orang yang menafkahkan (hartanya) dan berperang sebelum penaklukan (Mekah). Mereka lebih tinggi darjatnya daripada orang-orang yang menafkahkan (hartanya) dan berperang sesudah itu. Allah menjanjikan kepada masing-masing mereka (balasan) yang lebih baik. Dan Allah mengetahui apa yang kamu kerjakan.
Jihad yang terbaik dengan harta
Alquran > Surah Ash Shaff > Ayat 11
(Iaitu) kamu beriman kepada Allah dan Rasul-Nya dan berjihad di jalan Allah dengan harta dan jiwamu. Itulah yang lebih baik bagi kamu jika kamu mengetahuinya,
Jangan sampai terlewat
Alquran > Surah Al Munaafiquun> Ayat 10
Dan belanjakanlah sebahagian daripada apa yang telah Kami berikan kepadamu sebelum datang kematian kepada salah seorang di antara kamu; lalu ia berkata: “Ya Tuhanku, mengapa Engkau tidak menangguhkan (kematian) ku sampai waktu yang dekat, yang menyebabkan aku dapat bersedekah dan aku termasuk orang-orang yang saleh?”
Memberi tanpa mengharap balasan
Alquran > Surah Al Insaan> Ayat 9
Sesungguhnya kami memberi makanan kepadamu hanyalah untuk mengharapkan keredaan Allah, kami tidak menghendaki balasan daripada kamu dan tidak pula (ucapan) terima kasih.
Alquran > Surah Al Lail> Ayat 20
Tetapi (dia memberikan itu semata-mata) karena mencari keredaan Tuhannya Yang Maha Tinggi.
Jangan mengherdik yang meminta-minta
Alquran > Surah Adh Dhuhaa> Ayat 10
Dan terhadap orang yang minta-minta maka janganlah kamu mengherdiknya.

Sumber:http://www.hamizul.com/?page_id=2911

lihat lah,betapa indahnya teknik2 yang Allah bagi untuk kita dapat pahala..
=) juga dapat membahagiakan orang lain..lagi bila orang ditimpa kesusahan,nampak kita senyum dan tenang hati dia..tapi anda kene berhati2 juga..emosi kadang2 tak stabil...

kadang orang beralasan bila mahu bersedekah,kerana kita pon tidak kaya sangat..mana boleh mcm tu,janji Allah itu pasti,jika kita buat baik di jalan Allah.Allah pasti mengetahuinya..dan dia suka hamba Allah yang meminta kepadanya..maksud ustaz,bukan kita berharap kepada miracle,usaha pon mesti ada...jage amalan islam kita..solat 5 waktu pon kdang2 sudah memadai..tapi nak lagi banyak rezeki,lagi banyak la amalannya...lia.zf pon rse yang amalan lia.zf tak cukup..sebab lia.zf rasa da ramai sahabat sahabat frust dengan sikap lia.zf..itulah punca kita tidak ingat pada Allah..dan setiap ujian,cepat je nak mencarut..kita zikir,pasti Allah tolong..inshaAllah.Ya Rahman Ya Rahim...
Now,lia.zf cume perbanyakkan amalan berzikir,agar kurang perkataan2 yg jahat,dan perbanyakkan perkataan yg baik..inshaAllah...

oklah,masa seperti kekurangan sbab lia.zf nak solat asar ni.itulah masa free untuk berblog..hehe..
"Allah pasti membantumu jika kamu membantu rakan-rakanmu ketika dalam kesusahan"