Sunday, August 20, 2017

Rest

Assalamualaikum..

Nak off everything before its getting worse.
Nak pergi solat taubat banyak-banyak doa for good future..
Nak doa banyak-banyak dapat pergi haji dan umrah.
Nak doa banyak-banyak dapat teruskan profession as a teacher sampai 2053..in sha Allah kalau umur panjang..
Kalau awak rasa nak jumpa lagi sebelum saya tak ada di dunia ini,bagitahu cepat..nanti terkilan..
Nak ajak dating,masa dan kesempatan tidak menghalang sis on je..tapi kalau awak busy and full with own commitments,never mind.i'm not very important for u guys..


Tashabar nak tunggu cuti minggu depan,all of my friends ask me,where you want to go?..
In my family plan,we must go melaka as we have two walimah there..then my friend ask me to be her bridemaids..so that weekend is full..raya haji,then the holiday finish..if i have time,i plan to go whether tadom hills or perhentian (for a day trip)..

I already find my way to reduce my stress,to avoid thinking of you,to find the serenity and keep calm..


Alhamdulillah,dah malam dpt tido setengah jam,sementara tunggu adik belikan bubur ayam mcd yang dipaksa telan serta ditambah dua biji panadol 'anda fikir saya ada masa untuk pening kepala????'..
Now ingat nak marking only left one class for kh subject but i think i must continue resting.if not ill dizzy tomorrow during school..

Positifkan saya..ya saya boleh positifkan diri..
Saya tak buang masa,cuma disini hanya pengantaraan saya dan ramai orang.baca tak baca belakang cerita..
Setakat buat nota pendek.


Kurangkan ego,asik nak menang awak je tu..
Kuasa di tangan Allah,kita hanya mampu berdoa..

Alfatihah buat diri sendiri dan encik mana-mana lah..






Yang sudah lega,

😁😁😁😁😁😁😁😁😁

Manusia punya asa,Tuhan punya kuasa

Dah asa dah lari daripada awak.
And focus on my life.

Semoga Tuhan Punya kuasa lebih luar biasa...

Nasib baik ada aromaterapi freshcare..even my relative come home,i dont even care them while im trying to close my eyes,leave all the maki hamun,sindir,perli so on..and sleep..tapi ingat boleh sleep ke?😭😭😭
Dengan sakit kepalanya,tonyoh banyak-banyak freshcare mcm tak jadi-jadi..panadol pun dah telan..
Taktahulah nak buat apa..
So lets enjoy!!!!


Rasa bahagia sangat lepas students tadi behave..students also understand my explaination that could be so fast i thought.sori student,but when i asked u,u said understood..teacher not gonna treats you something but if u got A for english,i will give you something..

Cepatlah gelak,saya buat lawak ni..gelak..gelak..







Yang masih sama,
😭😭😭😭

Jangan dipinta luasnya pengetahuan,jika tidak melalui pengalaman

Library is a place where i can release tension too.. Where we can find knowledge,some new issue and information..

Whatever it is,i still remembering you..arghh! Memang nyanyi lagu we belong together je dalam otak ni..

Sakit kepala tau!..

Petang ini ada kelas yang hendak dipantau oleh guru cemerlang..
Moga saya lebih tabah menghadapi segalanya..sis boleh!!!!!yeay!!!..

Sis boleh stabilkan semua benda ini..ye boleh sebab sis percaya kuasa Allah itu lebih besar..not only lives in my own world..im just too independent with other people while its better than quarreling each other..habis je sekolah ni,nak terus balik rumah tidur tanpa fikirkan siapa-siapa..

Saya janji takkan fikir siapa-siapa..
Walaupun rasa rindu itu,hanya Tuhan sahaja yang tahu..
Jom lahhhh tidur...







Yang masih sama,

😭😭😭😭😭😭😭😭

Bcoz im not ready yet

Besarnya dugaan dan mungkin ada lagi besar dugaan yang saya akan dapat selepas ini..

Sedihnya bila orang suka menuduh kita macam-macam.
Sebab tu saya tak suka bila saya terlalu banyak kawan.
Orang suka ambik surface je.

Sometimes they see the positive things.
Sometimes they see the negative things.

Sebab im not ready.
Im not ready becoming a well-known people.
Im not ready to share my life story
Im not ready 😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭

Tengoklah macam isu akak joy..
Tengah cuba tapi sedikit demi sedikit..
Slow slow dah.
I swear ull regret one day.

Marilah pergi sesi kaunseling..kalau tak nanti orang cakap aku gila.
Orang tuduh aku macam-macam lagi..

Kadang,orang cakap kita tak matang..

Tapi bila kau cakap macamtu..kau cukup matang ke?

Alahai mcm berlaku pada zaman tadika aku doh benda tu..
Aku dgn encik f..yes,encik f pun cakap benda yang sama..she's mine to all of his families..tapi kalau dah bukan jodoh,aku ni sampai sekarang tak move on kot..aku buat benda yang sama..aku jauhkan diri,buat-buat tak kenal tapi lepastu dia kahwin dengan orang lain.. #menangis aku doh.. orang lain tu,aku pernah do the same things like you do...pergi warn dia jangan kacau laki aku,kejap lagi kau tengoklah laki tu pilih siapa,mungkin sebab aku terlalu kongkong hidup dia,terlalu jaga dia.Ya Allah dia memang janji dengan aku nak kahwin..tapi they are very unexpected..  Start from that,i know what's the meaning of 'berbolak-balik'...
Tak pernahlah nak paksa orang untuk terima aku,melainkan dia pun dah mula..
Hmmm..
Berbolak-balik.

Tapi tak bermakna all menz are cruel..just that they only following the flow..
Sorry ye encik doubleyell sebab sis lia.z tak boleh jadi yang terbaik.
So that i learn how to follow with the flow. Just keep doa.

Memang lia.z berada di dunia sendiri.because im not ready.
Sebab kalau bersosial sana sini pun,nanti diri sendiri punah..punah dengan sikap dan perangai masing-masing..
Jenis tetap pendirian dan SETIA.
Biarlahh tak contact personally each other..
This silence may have good result if i believe in Allah..

Sorry if i still want to create some stories because this is my account..orang boleh marah sis tegur dia sebab sis jaga tepi kain dia dan suruh jaga kubur masing-masing..mcm tu lah sis jaga akaun media sosial sis..sorry..

Saya pernah berada di tempat awak.
Rasa macam dah serik tapi bila dah cuba move,mesti ada yang eh eh eh..benda yang sama nak berlaku..hai BENDA YANG SAMA...



Yang MASIH SAMA.,

#nangis

Friday, August 18, 2017

Raspberry


Banyak sangat jenis buah beri yang ada di dunia ini..
Mereka amat berkhasiat untuk kita kerana mereka merupakan agen antioksidan untuk badan kita.
Tapi dalam pelbagai jenis beri..
Raspberi yang paling lia.z minat..
Second place goes to blueberries..
Third,strawberry.
Sebelum ini,lia.z pernah kerja di secret recipe separuh masa..kebanyakkan staff kurang berminat dengan yogurt cheese katanya masam..
U gaiss nak tahu tak apa yang buat dia masam?  Jam raspberi yang original dia letak atas cheese yogurt tu,sebab tu lah masam...and start from that cake,i fall in love with raspberri..
Ada jugak kek raspberry cheese tapi cheese terlalu banyak dan muak sikit..if yogurt cheese is still my favourite till now..
Dan harini pula,mama belanja sis lia.z eau de toilett raspberry body shop..
Kalaulah ada encik yang sudi,bolehlah belikan set mandian dan wangian untuk saya ...tapi sayang hanya angan-angan,cukuplah mama je yang belanja sis lia.z..



Sekian daripada saya..



Yang gemar raspberi,
Lia Zakiah Cerdik

Thursday, August 17, 2017

Jahatnya

Kenapa kita kena lari daripada menyayangi orang lain?

Jauh dari sudut hati sebenarnya nak sangat pergi jumpa dia..

Sis taknak benda yang sama berlaku.sis dah jauhkan diri sis daripada awak.
Sis dah pesan dah..
Awak je yang boleh buat keputusan ini..

Saya pun taknak paksa.
Awak nak buat,buat.
Awak taknak pun,buatlah.

Saya tak suka paksa orang.
Tapi jauh sangat rasa ini dengan apa yang saya buat..sangat berbeza..

Kenapa bila kita dah dapat happiness,there must be other people disturb us?..
Taknak benda yang sama je berlaku..
Sebab semua benda ini kerja Tuhan.

Sis tak boleh paksa,tak boleh jaga hati..jaga hati sendiri pun susah..
Series rasa macam ada something tertinggal walaupun dah cuba mengelak.

Sukahatilah awak nak buat keputusan macammana pun,jangan rindu saya..kalau awak rindu saya,saya pun akan tetap rindu awak..saya juga akan tetap rasa kehilangan sesuatu kalau awak rasa kehilangan sesuatu walaupun awak dah ada orang lain yang mungkin lebih membahagiakan awak tu..

Sebenarnya post ini dah dibuat daripada pagi tadi tapi sebab sibuk menanda kertas,tak save tiba-tiba hilang..jadi awak rasa relevan ke?untuk saya taip apa yang terbuku dalam hati saya disini?maaf ye..



Saya tak mampu jadi yang terbaik untuk awak.

#sayanangis #sayarindu #sayanakjumpa #nangis #danterusmenangis



Yang sedang menangis,
😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭

Wednesday, August 16, 2017

Insecure

Assalamualaikum..

Rasanya sebagai seorang cikgu,terasa diri ini dilihat dan diperhatikan oleh orang..

Memang itu pun kerja seorang cikgu..
Macam sis selalu cakap,apa perasaan anda bila anda pergi ke mana sahaja tiba-tiba ada orang kenal anda tapi anda tak kenal dia..
Rasa insecure sangat..
Itu yang menyebabkan sis lia.z tak suka nak menunjuk semua benda dan perkara yang kita lalui sepanjang hari sebab lambat laun ada juga yang tahu about us..

Sometimes what we wrote is not showing the true feeling of us during that day.
For me writing is just write,dont even know if it will strikes deep inside of someone heart..

I'm here just make some practice to make sure my english in good condition..i have many ideas to improve my english..
I dont care they laughed at me,atleast i tried.

I hope someday this blog will change into english with my good and excellent writing..

One more thing,im feeling insecured if someone who dont know from where come to me and asked me a question that i dont know how to answer..
Are you stalking me?
Can you just stop disturbing me?
If there is something special about me and encik yell,so you are jealous?
We were friends so you are right? who suddenly 'mengaku' one of my friends.
Who are you and what do you want form me?
I know people are care for me,thanks so much..
But dont make a move that i felt that you are busybodies.

I already blocking this people from my life.
Can you just give me some happiness?dont give me a sadness.
Sis nak awet muda..
My mom said why woman must do shit things just because of jealousy..
Kau nak tahu?perempuan kalau kongkong sangat hidup laki,laki tak suka..
Kau siapa nak control hidup dia?kau tu perempuan,just preparing yourself. Find happiness,collect some saving for future.  Dont ever ruin your life just for a man who dont know still exist in future.

Sis dah ada pengalaman.sebab tu sis malas nak fikir banyak..

Encik yell kalau baca ini, pliss ask her dont disturb me. Saya taknak kongkong hidup awak,awak yang kena buat something.make it worth..
If you feel im nothing,do nothing..
If you feel im important for you to stay,just stay..

Just think of our meeting,make sure all the energy and time not wasted just like that..
Kita mungkin boleh berkawan,atau lebih daripada itu tapi fikirlah yang mana terbaik..terkadang,kita plan seteruk mana,plan precisely still tak boleh nak jadi jugak itu bergantung pada kuasa Tuhan..

Post ini dibuat setelah sis kehulur kehilir membuat kerja kat sekolah,so idea kejap ada kejap takda dan ini semua hanya sambilan ye bukan kerja hakiki.so faham-fahamlahh..

Jangan tanya saya benda yang saya tak boleh jawab.
Doa itu senjata..
If we were meant to be,yes it will.
Kun fayakun..

Assalamualaikum..






Yang follow with the flow,

Lia Zakiah Cerdik

Saturday, August 12, 2017

Nak belajar bahasa korea


Assalamualaikum..



Rasanya sis lia.z bukan seorang yang fanatik dengan mempelajari bahasa tapi bila dah banyak sangat tengok drama korea,boleh lah belajar sikit-sikit itu pun masih rasa tak puas untuk learn that language.

Pernah jugak install apps untuk kamus korea..bukak sekejap je,lepastu dah busy nak mams..blog ni pun ikut mood..hisss..
Belajar bahasa adalah bukan perkara biasa bagi lia.z sebab seketul lia.z ini lebih suka faham proses-proses dalam biologi walaupun tak cemerlang..
So now come and let's learn english too..
My target is learning this two language. If i can be an excellent english teacher..

Its not about youre very good in communication you are perfect.
Im just an individual who loves to explore that's why i may look like blurred most of the time..
Everyday we are learning..
Pembelajaran abad 21 ok,cikgu pun kena belajar memandangkan kemajuan teknologi semakin meningkat.
So jangan nak bongkak sangat kau dah ada semua,kau marah orang tak pandai komunikasi.

So true,i'm the one who dont like to talk but once i got the opportunity to talk,give speech better you get ready before you get bored with me. I already TOLD you please get READY...

Wish me that i can learn smart for english and korea language as i want..
So next time i can 'carut''bebel'in korea language 😂😂😂😂😂

Actually is this the topic i want to talk?
Tak,bukan.
Tapi dah terupdate.
Dah tertaip.
Taip je lahh.






Yang taip je,

Lia Zakiah Cerdik

Friday, August 11, 2017

Suara


Sehijau daun - suara

Baru balik daripada meeting bersama YB Senator tuan zahari bin sarip bersama Persatuan Siswa Siswi Anak Segamat.

banyak jugak bersuara tadi.Sekali YB cakap suara awak memang halus tapi nyaring..sakit telinga..😂😂😂

taktahu lah tiba-tiba motivasi meningkat plak sebab selalunya orang cakap suara sis ni halus sangat,comel macam budak kecik...
betul ke suara sis ni salah satu aset sis?


tapi memang betul lahh,kadang lebih baik diam daripada bersuara..
sis hanya akan bersuara bila rasa perlu,
bersuara bila rasa nak nyanyi..

tapi kalau dengan anak murid,sorilah kalau bosan dengar teacher lia ini membebel teruk..tapi seronok tau dapat membebel dengan bebudak..moga kau jadi anak yang berguna untuk mak ayah di masa depanmu..


so cuba cek balik u guys kind of introvert people or extrovert people...kalau macam sis ni,nampak macam introvert tapi sekali dah berubah jadi extrovert..hamboi nasiblahh anak-anak kena bebel dengan aku..kahhhhhhh..

kadang bila dalam beramai-ramai orang,boleh plakk makcik lia.z ni tiba-tiba nak p baca buku plaa..


okaylah cukup disini saja harini..









yang tak tahu bila suara nak pecah,

Lia Zakiah Cerdik

Kicauan burung

Assalamualaikum..

Harini tersedar lagi pepagi pukul 4.30 tadi..
Mcm Biasa pergi ambik air sembahyang solat taubat dan hajat..
Tapi harini rasa indah sangat sebab tengah-tengah sunyi malam dengar bunyi burung berkicauan halus..
Itulah yang tiap kali lia.z rasa perkara-perkara ghaib tu memang ada kat sekeliling kita..rasa macam ada malaikat shining us from heaven,mcm tu rasanya..
Rasa macam pernah terdengar kat tv alhijrah penceramah tu cakap sebelum subuh lagi malaikat dah turun nak bagi rezeki tapi dia gunakan makhluk lain seperti haiwan dan pokok untuk tolong kita...misalnya ayam berkokok pagi-pagi,tandanya malaikat sayang kita jadi mereka kejutkan kita bangun pagi untuk mencari rezeki..
Ngam dah nak masuk sebulan jugak tido tak cukup..sesi untuk melupakan dan mencari ketenangan...ooo sampai macamtu sekali kan penangan sayang kat orang ni,terpaksa mengalah sampai macam dah lali dah,tawar hati dah..

Langit guruh,petir halus pun turut mengiringi tanda kuasa Allah itu besar.mungkin Dia tahu hati ini masih sakit,luka..tapi nak buat macammana,sabar je lahh..

Kalau hujan kejap lagi,sis lia.z selalu fikir yeay boleh doakan awak..haaa,ye awak.
Cukuplah kita belajar melatih diri untuk jaga hati masing-masing.
Macam sis selalu cakap kita ni manusia tak pernah puas dengan apa yang kita ada. 😢😢😢😔😔

Hujan itu adalah rahmat.mungkin kebelakangan ini bila kita berjumpa,hujan pasti mengiringi..tanda Allah nak makbulkan doa kita atau tanda doa saya diberkati..husnozun..
Walaupun dah lama sangat tak jumpa awak,dan awak pun makin jauh(as far as i want,thanks) hujan tetap mengiringi tanda kasih sayang Allah tu ada..
Dia nak bagi saya sedap tidur topup segala penat yang ada..
Kurangkan daripada berfikir perkara yang kita taktahu lah boleh kekal atau tidak..
Cukuplah Allah sahaja yang pegang hati ini..

Yang suka dengar kicauan burung di pagi yang sunyi,

Lia Zakiah cerdik

Thursday, August 10, 2017

Limit



Tahulah kan sebab kenapa dalam media aku tak berapa nak friendly dengan orang lain.


Sebab aku taknak secara tiba-tiba membuka pekung di dada.
Bayangkan in real life,kau tak pernah jumpa orang itu ini tapi dia kenal kau.
Rasa tak selamat kan? dunia ini.....
Aku kena faham bukan salah sesiapa tapi dah tahu mcmtu,just keep private your identiti.biarlah kadang-kadang orang cakap kita menipu sekurang-kurangnya kita belajar tutup..


Tak,sebenarnya nak cerita pasal sis lia.z limitkan friends kat fb tu haa.
Setakat ni,target lia.z nak maintain friends yang kenal in real life je dlm 2.5k je..itu pn masih ada lagi yg maya,tak berapa nak kenal..dalam 2.5k ni,tak semua yang pernah jumpa in real life...padahal fb limitkan 5k..tapi memang taknak reramai,tunggulah kalau sis dah ready untuk jadikan ia kepada kkkkk.hahaha 😂😂😂..sorry lah,i may look like unprofesional..tapi kena fahamlah sebab privacy..

Memang post lia.z selalu public menyebabkan orang boleh stalk walaupun bukan friends..public sebab nak bagi orang baca post positif..tapi negatif tu yang terlepas pandang,lepastu gaduh lepastu padam.lepastu merajuk lepastu mintak maaf lepastu merajuk..ahh,baby betul sikit2 nak merajuk..


Twitter pun ada lagilah private..xsampai seratus pun,tak perlulahh tahu akaun aku ni haa.ceh kat dalam kad ada je,tapi selalunya lia.z tapis


Blog ni,lagilahh krik krik krik je sebab sis memang not a good company just sharing for fun..bagi silent reader je baca..ada masa nanti sis upgrade ye..

Comel pun kena friendzone



Ya Allah dia 👆👆👆👆👆👆
 comel sangat.
Tapi dalam lagu ni dia kena friendzone je.
Perempuan tu adalah milik lelaki lain..

So we just friends,is there more?is there more..

Awak,kalau tak ada orang nak awak..kita ada...chiachiachia.. 😍😍😍😍😍

Kita pun selalu kena friendzone walaupun orang nampak kita and encik yell tu mcm secocok..uissshh,kadang aku taknak lah fikir semua ini..tapi dah sayang,ingat senang ke nak buang mcmtu?buang masa dan tenaga je kalau disayang-sayang ditatang-tatang tapi kau berlalu pergi macam itu saja..sakit itu,biarlah Tuhan sahaja yang tahu..and saya yakin bukan saya seorang je yang kecewa sebab friendzone ini.. Thanks friendzoning me,again and again..anyone else want to friendzone with me?..

Inilah salah satu masalah orang yang friendly..semua orang nak kawan,auch...perasaaannnnyaa...
Janganlah sampai satu hari nanti,rasa nak sayang kat laki tu dah takda..baik sayang diri sendiri,buat hal sendiri.cari kebahagiaan sendiri.. Taktahulah macammana nak hargai kalau anda pun tak cukup/mampu nak hargai saya..sorry to say..
Kebelakangan ni,banyak jugak orang cerita pasal penghargaan(yang macam permulaan dalam artikel ilmiah,jurnal,majalah,buku dan sebagainya)...tahulah kawan-kawan banyak orang-orang media..so bayangkan bila dalam majalah,perhargaan kat muka depan-depan kan?kalau tambah isi,tajuknya penghargaan?dah separuh majalah cerita pasal penghargaan je..oklah,cukup satu buku sis nak buat cerita pasal penghargaan yang sebenarnya susah nak dinilai..

Saya memang tak pernah kisah pun,kalau orang taknak hargai saya..
Terima kasih ya,buang masa dengan saya.
Penghargaan tu,on the spot jadi buang masa.bercanggah pendapat..boleh ke buat macamtu?boleh ke datang dekat orang,tindas dia macam kau HEBAT sangat..

Perlu ke buang masa taip panjang - panjang untuk kau betulkan satu kesilapan kecil yang dia lakukan.. Aku dah pernah buat mcmtu,kau tengok dia pilih siapa.moga kau tenang disana.🙊
Aku lebih memilih untuk tidak melayan,untuk kawal perasaan aku..wehhh aku taknak gaduh sebab benda bodoh lah wehh..ajar aku untuk kawal perasaan tapi terkawalkah anda dengan perasaan anda?😽🙈

Aku dah ada pengalaman,kau ingat aku nak layan ke drama swasta kau tu?
Cukuplah wahai wanita-wanita syurga,taknak gaduh eh..tau.. Kau nak laki tu,pergilahhh pergi..bukan seorang je,aku lagi suka buat kerja sendiri.. Kalau laki kau tu tiap malam ingat aku,silap dia lah..bukan silap aku buat dia teringat.dan semua ini kau yang kena terima dengan redha. (tapi dalam cerita ni macam aku je yang kena rasuk syaitan) mohon pergi solat taubat. 🙏🙏🙏

Aku tak pernah terfikir pun untuk jadi yang ketiga tapi kau fikirlah..aku mintakk maaaafff banyak-banyak kalau aku ni tiba-tiba jadi orang ketiga..mengaku je lahh kat sini.. Kalau dah sayang,ingat senang ke nak buang rasa itu..

Kat sini,watak aku bukan pipah nasir ehh.cumanya,biasalah friendly sangat..
Orang tak suka aku stick pada someone,mesti ada rasa cemburu..kau bayangkan dari zaman aku sekolah..

Daripada buang masa taip panjang panjang kat sini,baik pergi solat taubat,hajat,istikharah.
Tapi terpanjang plaa macam nak buat  satu buku..










Yang malas nak taip panjang tapi taip jugak panjang,


Lia Zakiah Cerdik

Tuesday, August 8, 2017

The day you went away

Did i lost my love to someone better.
and does she loves you like i do.
i do
you know
i really really do well yeay...

haaah pergilah nyanyi sana..deepnya and i was crying since the day you went away..
lagu untuk encik yell..


Well I wonder could it be
When I was dreaming 'bout you baby
You were dreaming of me
Call me crazy, call me blind
To still be suffering is stupid after all of this time

[PRE-CHORUS 1]
Did I lose my love to someone better
And does she love you like I do
I do, you know I really really do

[CHORUS]
Well hey
So much I need to say
Been lonely since the day
The day you went away
So sad but true
For me there's only you
Been crying since the day
The day you went away

[VERSE 2]
I remember date and time
September twenty second
Sunday twenty five after nine
In the doorway with your case
No longer shouting at each other
There were tears on our faces

[PRE-CHORUS 2]
And we were letting go of something special
Something we'll never have again
I know, I guess I really really know

[CHORUS]
The day you went away
The day you went away

[PRE-CHORUS 1]
[CHORUS]

[BRIDGE]
Why do we never know what we've got 'til it's gone
How could I carry on
The day you went away
Cause I've been missing you so much I have to say
Been crying since the day
The day you went away

The day you went away
The day you went away





REALLY DO,

Lia Zakiah Cerdik

Monday, August 7, 2017

Honda BRV ke honda CIVIC? : Car review

Wahhh.
Taktahu nak ambil yang mana atau mungkin tak ambil memana pun cuma mahu test drive..

Honda Segamat ada buat roadshow hujung minggu lepas.cikgu lia.z busy ye pada hujung minggu ingatkan macam tak berkesempatan..tapi semalam petang sempat jugak pergi sekejap walaupun agak penat baru balik daripada sekolah.


Rasanya berbaloi jika keluarga lia.z ambik brv..memandangkan my siblings all yang gemukbear and my parents didnt even want a mpv for us thus i also can drive another car..tapi nak jugak fefeling tak membesar naik satu kereta sementare sis lia.z ini belum bergelar isteri orang..
Memang harga dia mampu milik berbanding dengan hrv dan crv...hrv mcm ok tapi executive sales manager cakap only 5 seater berbanding brv 7 seater..kalau crv memang den xmampulahh sebab ittew bukan bussiness people..
Uish ni pun setakat pergi test drive,seronok gaklah kereta tinggi-tinggi berbanding city abah lia.z yang tinggal pergi bakar je(ehh gurau je 😂)..bukan apa,abah dah tua..tak sesuai dengan dia..mungkin lepasni lia.z sahaja yang drive..mereka berdua duduk je ikut kitorang yang anak ni drive...


Tapi dalam banyak-banyak design sebenarnya lebih suka civic..which is very big for a small girl like me..tak test drive plak semalam tapi test masuk main dalam dia.memang bapak besar..
Kalau ada abang yang nak bawakkan okaylah,tapi untuk sis taknaklah..
Kalau awak bagi free,mungkin boleh fikir lagi untuk drive..chia chia chia..
Memang geram dengan honda ni,kalau design sporty-sporty mesti bapak besar nak mams..memang tunggu husby je lahh bawak 😂😂😂😂😂😂 itupun kalau husby jenis yang mampu milik ( amin..)


Jazz memang kecik tapi tak berbaloi plaa kalau ambik..design dia pada saya tak sporty sangat.

Ehhh mcm dh panjang borak.
Oklah.jom tido..




Honda BRV Golden Brown Metallic

Jenjalan dengan abam tahir,abang saudara saya aka sales manager honda segamat.

Versatile for all.
Seven seater 


Kita nak ni ehh hadiah hantaran,boleh?


Dah jom tido.
Assalamualaikum











Yang nak civic marroon sebagai hantaran,
Lia Zakiah Cerdik

Sunday, August 6, 2017

Ganjil ke genap

Assalamualaikum..

Bila berseorang automatik nombor kita akan jadi satu,betul tak?tapi pernah tak anda fikir kewujudan Yang Satu datang menemani kita bila berseorangan.
Sebab tu orang macam sis ini berani berseorangan dalam berjuta orang,beribu orang.

Memang nasib badan kena sentiasa berseorangan sebab kalau beramai-ramai saya akan terlalu jujur dan menyakiti ramai orang sebab kejujuran itu.
Maaf ya awak,jangan datang pada saya untuk sesuatu yang saya tak boleh nak jawab.

Bila dah dapat teman,seronok berdua..
Okay,berdua jadi genap.
Bila berdua,jadi bahagia lebih-lebih lagi orang yang kita sayang temankan kita.

Tapi pernah terfikir tak bila ada orang ketiga.
Tak kiralah manusia ke benda lain,bila berdua tetap jadi bertiga.kembali ganjil.

Jika kembali ganjil,seronok jugaklah bila yang ganjil itu kebahagiaan contohnya kelahiran anak anugerah Tuhan yang setiap orang inginkan.tapi kalau yang ketiga itu,yang mengganggu dan merampas sesuatu perhubungan itu.apa perasaan anda?...tidak pernah terlintas untuk jadi yang ganjil itu,memang daripada kenal ex lia.z memang lia.z sahaja yang jadi ketiga walaupun pernah jadi kedua...
Tidak kira lah berapa kali pun,bukan salah seorang makcik lia ya dia jadi ketiga..
Mungkin yang pertama jugak kot yang silap..bukan tak cakap,make a move..

Berdasarkan pengalaman sendiri yang masih tak berapa nak matang ini,rasanya dah masuk tiga kali ye..
Bila kita mula rapat,mula sayang seseorang...

Jeng jeng jeng.

Taktahulah sis berada di pihak kedua atau ketiga..

Atau kecundang lari daripada semua persengketaan yang hanya Allah sahaja yang tahu.

Cukuplah berdoa pada Tuhan.
Semoga murah rezeki sis dan ringankan minda daripada fikir perkara yang boleh merosakkan hari-hari yang akan datang.
Yelahh memandangkan pernah terkena,pisang berbuah dua kali.tapi ni macam nak jadi tiga dah..

Moga hati lebih tabah.
Moga ebrm sentiasa siap pada masanya.

Jangan jadi ganjil datang pada saya untuk tanya benda yang saya tak boleh jawab.

INGAT NI.

JANGAN JADI GANJIL DATANG PADA SAYA UNTUK TANYA BENDA YANG SAYA TAK BOLEH JAWAB.

TAK BOLEH JAWAB.
TAK BOLEH JAWAB.
TAK BOLEH JAWAB.
TAK BOLEH JAWAB.
TAK BOLEH JAWAB.
TAK BOLEH JAWAB.
TAK BOLEH JAWAB.
TAK BOLEH JAWAB.
TAK BOLEH JAWAB.
TAK BOLEH JAWAB.
TAK BOLEH JAWAB.
TAK BOLEH JAWAB.
TAK BOLEH JAWAB.
TAK BOLEH JAWAB.




YANG TAK BOLEH JAWAB,

LIA ZAKIAH CERDIK

Saturday, August 5, 2017

Ruler

Ruler..

Pembaris ke tukang buat peraturan?

Nampak sama tapi tak serupa.

Persoalannya disini..who or what is a ruler?..

Manusia ke benda.benda ke manusia.
Atau ruler itu hanya sekadar pembaris yang membantu kita lukis garisan lurus.

Luruskah kita?

Inilah first impression salah seorang cikgu sekolah lia.z yang mengatakan cikgu lia.z seorang yang lurus..

Masalahnya,siapa atau apakah ruler?
Kadang kita mampu lukis garisan yang lurus tapi senget...maksudnya disitu,walaupun lurus ada juga tinggi dan rendah...

Macammana pula kalau dia pada luarannya nampak lurus tapi dalaman dia pernahkah orang nampak betapa bengkoknya..

Janganlah kita ini cepat sangat nak menghakimi seseorang dan menjadi 'ruler'..
What kind of ruler we want?

Nak jadi pembaris atau nak jadi tukang buat peraturan?

Pilihan di tangan kita.









Yang pernah jadi dua-dua,

Lia Zakiah Cerdik

Niat

Rasanya tadi macam tidur lambat jadi mungkin bangun lambatlah.
Tapi tidak,setiap kali pagi mesti tersedar.
Alhamdullilah Allah bagi peluang solat tahajud,solat taubat,solat istikharah..
Kadang tak pernah niat pun nak tersedar malam,tapi Tuhan mudahkan.

Ya Allah,bukan ustazah ya yang bercerita ni.yang bercerita ini cuma hamba Allah yang banyak sangat buat dosa. Tidak kiralah dosa kering,dosa kecil,dosa besar,dosa abadi..Astargfirullahazim..

Waalahualam tidak terkira dosanya itu tapi yang mencatat itu,malaikat.bukan manusia ya,bukan.

Baru-baru ini,terbaca satu artikel pasal maruah.dimana seperti mahu menyalahkan perempuan terutama sekali.ye lah sebab perempuan kan suka show everything about their life. Uish,seronok baca artikel tu sampai habis.
Dia marah,xpayah nak show sangat latar belakang awak tu,apa yang awak buat..
Awak,awak nak tahu tak? Kita share sebab fikir ok thats the moment we should remember dengan niat nak mensyukuri nikmat Allah sepanjang hari tersebut. Tapi pada encik tu,kita ini terlalu menunjuk padahl niat kita share..

I dont know what.the article make me sentap tapi bila fikir balik about niat..
Series,banyak naik turun sebuah blog ini.
Kadang rasa best sangat dapat buat jaringan yang banyak melalui Media ini,rasa bersemangat nak share about our daily life which is for them seperti tak jaga maruah..kadang rasa,kalau semua benda nak secure baik tak payah online anything else and plis dont wasting my time on be a ruler(akan buat satu lagi artikel about ruler).that why dont ask me if i cant be a good blogger,good writer,good friends,good company relation..because awak semua kena ingat niat seseorang tu..mungkin dia cuba nak buat baik tapi orang nampak yang jahat je.

Eh sori lah,tak semua manusia perfect.

Perempuan.

Memang sangat seperti kaca.
Yang sangat fragile untuk menjaga maruahnya. Series. Niat sis nak letak sebab nak showing a good things about my friends tapi orang nampak lain dan disitu ramai orang mula menuduh. Mula membuat cerita dan paling jelas sekali perhubungan sis dan encik yell semakin jauh. Itu memang perkara baik dijauhkan.
Dan hati manusia ini berbolak-balik.
Cukuplah orang mengata tapi kuasa Tuhan itu mengatasi segalanya.

Kalau yang mencatat takdir hidup itu untuk bersama,tapi disebabkan resistance form others mereka tak dapat jalankan perhubungan yang bahagia anda semua tidak rasa bersalah ke.
Bukan tak cuba usaha,tapi niat seseorang itu..anda kena tahu,sebelum jump into any conclusion..
Ya Allah,moga Tuhan merahmati semua orang..

Cukup jelas tak tazkirah ustazah yang tersedar malam terus pergi solat taubat..Tulis panjang-panjang pun,this blog bukannya boleh buat apa pun,setakat menjelaskan sesuatu tapi hati manusia,masih bergantung pada ya Rabbi.

Assalamualaikum





Yang selalu dituduh bila berniat baik,

Lia Zakiah Cerdik

Thursday, August 3, 2017

CCTV

Assalamualaikum..

Saja harini nak cerita pasal benda kelakar..

Harini cikgu lia.z dapat relief sebelum memasuki ke kelas sendiri..
Saya masuk menggantikan kelas bi guru tingkatan 4..
Apa lagi mereka mengambil kesempatan untuk keluar memberi alasan macam-macam..tapi saya tak bagi pun mereka pas keluar..

Jadi saya teruskan sedikit perbincangan bersama pelajar yang masih ada di kelas.
Mereka bertanya kepada saya,cikgu english mereka pergi ke mana..so in english,i asked them who got a in english for midterm..they only laugh at me and said teacher only 0% in our class got a...
Then i tried to approach them and tell them english is fun..
About half an hour i give talk to them to motivate them and told them that the ppd's want to check your writing for midterm..because next year ull be taking spm..that's why your teacher has been called the at ppd office.. Saja nak acah mereka biar buat writing betul-betul sebab nanti skrip mereka ppd nak tengok.

I told them a positive vibe as im also a weak english student since school and now i took the challenge to prove that im not a weak student..

Yes,iman cant be inherited.i told you this because you,though my previous teacher not believe me that my father is a retired english teacher.

Tak,sebenarnya bukan ini topiknya..
Punyalah seronok borak dengan bebudak ni sampai dah takda idea..so i look at my watch.ok ive ten minutes more..
Sekali ternampak buku bertajuk cikgu kelas sebelah yang dibeli kat popular semalam jadi teruslah makcik mengambilnya dan baca..
Ya Allah dah nak habis masa kan,dalam sepuluh minit tapi boleh plak masa tu pengetua nak datang tengok kawalan kelas tersebut dan saya sangat terperanjat sebab saya tengah baca buku..
Alaaa kan kelas relief..semalam pergi kursus dgn pihak sisc pun cakap jadi cikgu janganlah stress stress..itu yang makcik lia pun buat benda yang makcik lia suka..

Boleh plakk budak yang sis relief ni tidak kemaskini kehadiran mereka kat pintu..nasib baik sis tidak terkena sekali cuma pelajar sahaja sebab mereka tidak melakukan tugas mereka..pengetua mendenda mereka pusing satu blok sebab kesalahan tersebut.

Gelabah juga lah sebab sis cikgu baru nak up kan..pengetua datang dengan muka garang macam membaca buku tu tak boleh 😂😇..

Atleast im showing the good example for student . Tapi nak terkena plak,pelajar buat bising lagi 10 minit nak habis waktu tu..

Semoga encik principal maafkan kesilapan sis kerana tidak memastikan pelajar kemaskini kehadiran mereka dipintu kelas mereka..
Setiap kali masuk kelas,memang tugas seorang guru untuk menyemak kehadiran mereka. Ada sebahagian daripada mereka yang mempunyai hal matapelajaran yang lain,ada jugak sebahagian daripada mereka memang nak ponteng subjek tertentu (ikut akal mereka lah mcmne pun caranya)

Macam tak masuk jalan cerita yang kelakar plaa saya menulis ni..

Hahaha.


Yang terasa kelakar,
Lia Zakiah Cerdik

Tuesday, August 1, 2017

Happiness happens month


Assalamualaikum..



Wahh dah masuk bulan baru..tapi dia cakap bulan berlakunya kegembiraan..is it true?...oh mai,thats not true..

Sebab saya tak jumpa awak langsung.
Malas nak taip panjang apa yang dirasa dalam hati ini..baik pergi tidur tenangkan fikiran dengan demam yang tak baik-baik ni. Anda fikir saya ada masa untuk demam?

Kalau betul awak sayang saya..there must be a way others than contacting each other..

Just make it worth sayang..
Miss you so much..
Rindu dah nak jenjalan lagi dengan awak..
Bila nak bawak kita pergi tadom hill,dekat je tu selangor..hmmm..

Ok lah bai..
Assalamualaikum





Yang rasa tak penting kalau awak tiada,

Lia Zakiah Cerdik

Monday, July 31, 2017

Getting more sensitive

Assalamualaikum..


I dont know what to say..
My sensitive feeling not only mentally though physically.
After few days,i felt so stressed and try to be a positive minded,finally my body really like hell having fever and i dont even care about myself still going to do work as usual..
Awak cakap saya tak boleh kawal my feeling kan..dan saya cuba untuk elakkan dan kawal as you want...i move further try to make a distance from you but physically im lose...mengalami demam tapi saya buang rasa sakit tu,sebab saya tahu saya kuat..


Kalau awak rajin baca post saya ni,encik yell..
Saya tanya adik,tanya mama betul ke saya demam..mereka cakap,haah panas..then mama suruh makan panadol dan tidur tanpa fikirkan awak...tapi tengoklah apa yang saya buat ni,fikirkan awak lagi..masalahnya keadaan sekeliling buat saya memang fikirkan awak..pergi sekolah naik kereta,scroll news name of you comes out..everywhere is you...but the reality is you are not in front of me just an imagination..

Saya mintak maaf tak pernah appreciate apa yang awak buat untuk saya..cuma saya nak awak tahu..benda ini semua saya letak pada besarNya kuasa Allah..sakit itu kifarah dosa,beri saya peluang untuk berubah..sabar je yang saya mampu..

Kun fayakun.

Jadi,maka jadilah ia..





Assalamualaikum







Yang kena berehat daripada fikirkan awak,

Lia zakiah cerdik



Sunday, July 30, 2017

Aku dan e-brm

Assalamualaikum..


Asyik share pasal kecewa dengan blah blah je..
Harini nak jadi cikgu lahh..

Nak citer pasal kisah cinta abadi seorang cikgu dan ebrm..

Ingat br1m rupanya ebrm..
E-brm ialah media untuk e buku rekod mengajar dimana kita boleh catat segala kerja-kerja sebagai guru didalamnya..
Ada juga kaitan dengan frogvle a media for teacher give student homework check on them easily..masih banyak lagi yang perlu belajar untuk aplikasi forgvle ini..
E-brm dan cikgu berpisah tiada..setakat ini,sekolah cikgu lia.z sudah menggunakan sepenuhnya e-brm online..ada sebahagian sekolah masih menggunakan buku dan perlu update kedua-dua sekali..


  • Tak boleh nak share panjang,sebab sis ngak punya masa untuk blog..yang lebih penting ialah buat ebrm berbanding blog..inilah kisah cinta saya terhadap kerjaya saya..

Ok bye assalamualaikum





Yang sudah jatuh cinta dengan ebrm,
Lia Zakiah cerdik

Saturday, July 29, 2017

No regret

Saja nak buat post ni sebab nak bagi encik yell tertanya-tanya berbaloikah keputusan awak tu..
Saya takkan rindu awak selagi awak tak rindukan saya.the truth is yes i been missing you so much..
Sori if i cant appreciate u as much as you want..sy cuma seorang yang tidak punya apa-apa,cuma hati..hati yang awak cakap saya tak dapat kawal..
Tak dapat kawal perasaan.. Bukan senang nak kawal perasaan,tambah lagi secukup rasa dugaan-dugaan yang datang tidak kira besar ke kecil ia tetap jugak akan membuat seseorang itu lebih tertekan..

And i know u understand my planning as i already work as teacher..before this,i dont even plan to meet you.to fall like this..so sick.. We were just friends right,yes i know..
Saya ada planning saya dan berharap sangat awak dapat bekerjasama dengan planning saya tu,kuasa Allah itu besar..dengan izinNya,mungkin rancangan Allah itu lebih baik daripada rancangan saya...
Tolong encik yell jangan macam-macam..biarkan sahaja semua ini berlaku,kalau nak jadi mesti cepat je berlaku dan awak pun akan rasa seperti tak menyangka perkara itu akan berlaku..

Istikharah..
Awak dah buat banyak ibadah ke untuk semua ini?tapi tak perlu kot bagitahu kt sini berapa banyak dah awak buat sebab takda plaa dalam alquran suruh bagitahu kt media sosial berapa kali kita kena solat istikharah semua kan...
Yang cuma ada.
Surah annur ayat 32.
Pergi refer sana..



Setiap malam sebelum tido,sis mesti kena sedekah alfatihah untuk awak nak bagi kurang rasa sakit itu..kurang rasa rindu tu,kurangkan diri ini daripada ingat kat awak.banyakkan sedekah bagi awak sihat,bagi awak lembutkan hati..
Sebenarnya banyak je detik-detik indah tapi sebabkan satu silap kecil,awak tak pernah nampak pun semua itu dan feel like im nothing for you..nobody perfect..that's all..
Never mind..we still friends,even im like missing someone who can lend me his shoulder to hear my problems..almost this two weeks memang rasa pressure sangat nak jadi macam zombie..selalunya tiap awal minggu rasa bersemangat je nak p sekolah tapi ni hjung minggu pun takdokkkkkk..penat and lacks of preparation..


Mata dah macam panda je ni,bengkak..

Dahlah tak larat nakntaip bebanyak.














Yang masih stress,

Lia Zakiah cerdik


Thursday, July 27, 2017

Masih Rindu

Assalamualaikum..


Rindu..nak bagi salam pun xdapat dah sebab sis kena kuatkan diri untuk jauhkan diri dari encik..maaf,sebab nak melatih diri..
Esok sis bz.sabtu sis bz..ahad dah sekolah..siap ada planning lagi nak p jom heboh kt mitc hjung minggu ni..tak tahu lah tu sempat ke tak,macam tak..xpelah nak save money lah awak...nak buat rumah untuk sara hidup anak-anak kita di masa depan nanti..chiachiachia..

Hai awak yang dirindui..mohon baca lah post entah pape ni sebab dekat sini je boleh luahkan..inipun guna browser dan tidak menggunakan apss google playstore sebab nak mengurangkan penggunaan media yang ada baik dan ada juga buruknya..

Biarlah rasa rindu itu hanya dihubungkan melalui doa..saya takkan berhenti berdoa untuk awak encik yell..

Gudnite Assalamualaikum..
I love you,encik yell..






Yang nak jauhkan diri daripada fikirkan awak,

Lia Zakiah Cerdik

Tuesday, July 25, 2017

Semakin Positif

Assalamualaikum

Alhamdulillah...dah beberapa kali pergi sesi kaunseling jadi terasa diri semakin baik..
Biasalah bila pagi bangun dapat mood,sampai ke malam mood dia entah ke mana..melayang-layang walaupun sebenarnya rindu itu menyakitkan tapi sebab dah dapat mood..rasa positif yak amat...lebih-lebih lagi dah kurangkan penggunaan media sosial..

Cikgu kaunseling bagi pendapat.
'CINTA PADA KERJAYA'


Ya Allah rasa macam blink blink mata tiba-tiba dapat idea..bahagia sahaja rasanya..
Terima kasih buat semua yang berjaya membantu saya membahagiakan diri..
Tidak dinafikan,encik yell juga individu yang buat saya bahagia..dia pernah cakap kesian pada saya tapi saya biar je dia cakap tak pe saya okay je..thanks sebab ambil berat tapi saya je yang tak pernah endahkan..sori awak,manusia tak sempurna..

Sayang pada anak-anak murid juga sudah mula hadir walaupun mereka masih berdegil dan main-main cikgu garang pun sama je. 😤😤😪😪😪

Rakan-rakan sejawat juga banyak beri nasihat.semua cakap dengan saya,doa yang baik-baik je..biasalah manusia,ada yang setuju...ada jugak yang tidak setuju..maka dengan itu,marilah kita tidur,mohon doa dikejutkan bangun malam..istikharah mintak petunjuk dengan Tuhan lebih benar dan tepat berbanding dengar pendapat orang yang berbeza itu,makin pening je nanti...moga diri ini semakin sabar dan tabah..

Masih boleh husnozun lagi dengan awak,encik yell....rindu,tahu tak?
Hahaaha...

Ok gud nite assalamualaikum awak semua..









Yang sudah positif,

Lia Zakiah Cerdik

Sunday, July 23, 2017

ku hanya sayang padamu







sedih ahh dengar lagu ni..sila hayatinya..

JIKA SETIAP LANGKAHKU TERHENTI DISINI
IZINKANKU PERGI..

Friday, July 21, 2017

Rahsia punca seperti tidak menghargai

Assalamualaikum


Baru malam ni lia dapat terfikir kepada teruk sangat penangan awak ni encik yell..

Tak kisahlah apa yang awak nak.and i know the thing that u wanted the most is appreciation..


Sis bukan taknak appreciate bro cuma bro pun tahu kan sis taknak orang tahu bukan-bukan pasal kita..
Biar dia nampak smooth je..hope next time nobody ask me about us..

Thanks for the step im really appreciate that..

Sis bukan taknak appreciate cuma lia xreti nak tunjuk macammana..kadang bro sendiri pun xrasa apa yang lia buat itu adalah untuk appreciate awak..

Kalau encik ingat the first time we met,i bought your product..tak sampai rumah kot,anak saudara dah habiskan..awak apa tahu?...

For second meeting,yeahh i dont ever think we can meet again seems like you just only ask about the transit bus from terminal to tasik merdeka...and i was busy at that time..dividing my time with friends and comitment aint easy...i dont really remember,you asked me that question during wednesday o thursday which is im really busy with meeting..i was shocked that day..feel like,ooo he still searching me?..on saturday ive some motivation program for standard six sekolah kebangsaan bukit hampar..my progran end about 1.30 pm...but my friend,fyza who ask me to fetch her at kfc at 12.30 and keep repeating called me eventhough she heard me my prgram not finished yet..i need to accompanied her for her engagement..which is the main reason i cant go to meet encik yell..not in my mind at all..i know that i cant make it because that weekend i was too busy.. Fyza ask me to follow her doing some photoshoot at dairy farm muadzam shah,i followed her while i was thinking,and discussing with encik maybe i can make it to meet him.. I called my mom and she said anyway u just come home and discussed with her..from muadzam shah at 2-3 pm,i go back to my home told my mom and contact my friend,miah and mom gave permission and tralalala i met you and your friends.glad i can make it because i believe Allah is the best planner..

Then,can u see how im appreciating you?
Bukan nak mengungkit,cuma nak menjelaskan..

Macam panjang lagi nak cerita tapi macam dah cukup panjang je dah ni..
Boleh tak awak fikir,sebelum kita berjumpa apa yang saya buat?apa yang berlaku dalam perjalanan masa nak pergi tu?
Saya jenis yang bukan senang-senang nak cerita kat orang berkenaan peribadi saya..maaf..


And this how much are you appreciating me?


I know i make many mistakes,because im just a human..are you perfect?no,absolutely because only Allah and his prophet,Rasullullah saw is perfect not us who is really daive.

I remember every moment we met but not everything we can told everybody..


Sory im gonna lesser my usage of telling people about my life especially at all my media social..
This blog also i want but i think only here the best place for me to write and releasing down my stress my feeling..
I hope u know,now i'm crying #nangis..
Miss you so much..

Sakit

Rasa macam lebih sakit walaupun cuba mengelak.. Sedihlah mcm ni..kenapa kita tak boleh happy-happy mcm dlu..
Lia nak awet muda lahh..taknak sedih macamni..
Taknak diri ini rasa useless..

Hujung minggu ni kawan ajak pergi kuantan nak bawak buat hilang stress..tapi kawan cakap makin emosi lagi adalah seketul cikgu lia ni..makin jadi diam makin speechless wordless..macammna ni nak jadi emcee ahad ni kat sekolah..macammana nak teruskan hidup sebagai seorang cikgu ni..

Saya tak pernah fikir yang bukan-bukan pun pasal awak..saya tahu awak baik..
Bagi saya semangat pliss...

Saya rindu awak sangat-sangat encik yell..

Saya nak jugak jadi lia yang happy go lucky yang dulu dulu...sangat dah lama dah cikgu lia ni dah xmacam ni..since 2012...benda ni semua sekejap je..apa salahnya awak bagi dia jadi lama....selama-lamanya..

Saya tak fikirlah apa yang awak ada..yang saya fikir awak kt sebelah saya.tu je..
Kalau awak dah takda kt sebelah saya tu,saya rasa macam hilang.rasa macam ada something wrong somewhere..
Asik termenung,tak selera makan.takde mood.. #nangis

Dah lahh,buat pos ni pun #nangis tak cakap pape pun #nangis #nangis #nangis

Biarlah taknak contact dengan siapa-siapa biar je sis menyendiri tiada siapa tahu.
Cukuplah Allah je yang ada..

Tuesday, July 18, 2017

uncertainty

assalamualaikum..


lia.z mintak maaf jika banyak buat salah pada awak..
tidak kiralah tersurat atau tersirat..
dah mula sayang tapi bukan mudah untuk meluahkan sebab semua ini hanya akan berlaku dengan kuasa Tuhan..

alhamdulillah juga ramai kawan lia.z yang masih ada support diri lia.z tapi kita kena percaya kawan-kawan juga ada komitmen lain bukan setakat nak melayan kita sahaja..
tak semua orang boleh full time jaga kita..walaupun mak ayah kita sendiri...yang boleh jaga kita full time ialah Allah SWT..dan dia juga menjaga jodoh kita..ia menjadi rahsia antara kita dan Allah.

buat encik yell, walaupun perjalanan kita agak smooth pada mulanya tapi saya faham. saya redha. sebab saya percaya kuasa Allah itu indah..mungkin ada hikmah yang berlaku atas semua ini..
kalau Allah kata nak jadi,jadilah ia..learn..
the only word best to describe is LEARN.

saya tetap akan mendoakan yang baik-baik untuk awak walaupun banyak dah kawan-kawan saya berpesan JANGAN PERCAYA SANGAT DENGAN ORANG tapi sis tahu sis boleh mempositifkan semua ini sebab sis tahu ini semua adalah baik untuk diri sendiri jugak..

memang stress,tambahan pula mendengar berita yang memang sedih..lagilah rasa depress...so much,so i offline all my media social which is i dont really remember the password..kahh kelakar kan tak pernah ingat password sebab fon selalunya memang dah online..so tak pernah ingat katakunci yang mana..uninstall all of them except twitter and this blog..
memang suatu ketika dahulu berperasaan sebegini untuk offline segala mak nenek tapi tak boleh sebab diri ini memang memerlukan social life and contact my friends. Now,sebab dah bekerja saya harap saya akan lebih fokus dalam menge'edit' ebrm dan buat semua kerja sekolah..


saya akan tetap rindukan awak..mungkin ini post terakhir saya sebab saya nak log out this blog and log out email..so mungkin memang dah tak ada masa untuk berblog,bercontest,ber blah blah blah..

akhir sekali,saya mintak maaf jika banyak buat silap..







Boleh

Assalamualaikum

Harini mood sangat ke laut walaupun kelas harini full..
Keadaan yang sibuk buat sis lia.z buat rasa itu lagi ke laut..nak muntah..taknak makan...nak menangis je..sedih tak terhingga taktahu
Nak bawak diri malas nak fikir tapi tak BOOOLLLLLEHHHHH.

Mama sis lia.z dh sakit kt bahagian muka..muka dia bengkak..sis lia.z risau je dia sudah terkena minor stroke maybe effect from her high blood..
Malam tadi dapat berita abang saudara meninggal dunia dan sekarang memang ada kat dalam bilik kaunseling untuk mencari ketenangan sebelum masuk dua lagi kelas selepas ini.....

Rasa macam nak mintak crk tapi setakat ini adik lia.z ada jadi driver..ya Allah..rasa macam tidak sampai seminggu dah ada berita kematian..kesihatan masing-masing merundum.. Sis lia.z yang nampak mcm sihat ni pun sakit jugak,sakit hati...

Entahlah,jenis yang tak pernah nak kisah kalau orang nak buat kita...dan saya tahu,banyak lagi dugaan besar yang akan berlaku dalam diri lepas ini..
Saya taknak lah awak buat bukan-bukan untuk jatuhkan saya..

Saya memang dah sayang awak,saya tahu saya tak layak untuk awak..sy akan bawa diri saya pergi jauh dan jaga keluarga saya elok-elok..
Sy memang dah takde siapa2 dah nak tumpang bahu lagi...takda siapa2 yg boleh teman saya jalan-jalan..dan happy-happy pergi makan..dah tak ada dah semua tu..memang,memang saya dah busy dengan kerjaya saya..betul tu,baik saya kumpul duit untuk buat rumah sendiri...berbanding fikir buat rumahtangga..hahaha memang tak pernah fikir tapi u are in my list..haaa,list ke?bukan..tapi awak dah memenuhi ruang dalam hati saya..awak dah berjaya selotape dia lepas bengkak,pecah disebabkan someone else yang tak ada hati perut...awak pun takada hati perut ke?tak kan?..

Saya yakin perkara ini akan menjadi lebih teruk..saya dah cuba motivasikan diri ini..
Memang lahh xpatot kejar pada yang tak sudi tapi kalau dah sayang,susah nak lepaskan..

How can you ask me to stop it?

Never mind...
Saya nak freekan minda daripada fikir semua ni..tapi tak boleh,susahlah..
Sebab tu saya suka buat kerja gila,sebab taknak benda ni semua...

Terngiang-ngiang lagu sonaone growing up sucks....never wanna get old...
Sebab nanti asik sedih je..orang nak happy-happy..

Awak semua doakan sahaja yang terbaik untuk lia.z ye..cukup..

Monday, July 17, 2017

Uji

Assalamualaikum


Rasa macam taknak update lagi dah..
Series mood hilang.. Rasa macam deactivated segala mak nenek media sosial. . A place where i make friends is like a place where i live in hell...
Cukuplah Allah sahaja yang tahu semua ini...
Sis lia.z cuma mampu doa yang baik-baik je.
Dia dah bagi peringatan biar kita ni jangan asyik nak buat jahat sangat..just be yourself..simple and nice... Tak payah macam-macam,tak payah sibuk hal orang lain and live your life and no regret..

Whatever it is,thanks for your step..
And tell everybody..

Thanks sebab tambahkan lagi salahfaham....
Sudahlah,mintak doa dengan Tuhan tengah-tengah malam ni lagi indah daripada nak meluahkan perasaan kt blog ni..

Saya tetap doakan yang baik-baik untuk awak,encik yell..kuasa Allah itu mengatasi segalanya,bila-bila masa hati kita boleh berubah..memang saya garang orangnya tapi minggu ini saya memang betul-betul takde mood dah,nak mengajar pun mcm dh xde perasaan..saya baru nak masuk 3 bulan awak,belum tiga tahun lagi...bagilah saya masa untuk stabilkan diri awak...

Makin hari jam tidur makin kurang..memang tdo awal tapi bangun pun awal,banyak sangat benda difikirkan...

Oklah awak,assalamualaikum.





Yang hanya mampu doa yang baik-baik sahaja,

Lia Zakiah Cerdik

Sunday, July 16, 2017

Busy is not the way.

Alhamdulillah what a busy day today..

Dan terasa lebih sayang kat kawan-kawan yang sentiasa memberi moral support....

Sangat mempositifkan diri sis..semoga termakbul doa sis lia.z..

Walaupun kawan je,boleh je sampai ke jinjang pelamin..auch,thanks buat kawan yang bagi moral support and i feel that those friends are my life..walaupun penat melayan kerenah nilai mereka tak sama macam nilai Perbelanjaan nikah sebanyak rm 20k dalam bajet sis lia.😂😂😂... Bukan setakat 20k,bermillion berjuta.infinity tahap sayang kt mereka ni..

Ramai je kawan yang positifkan diri harini..
Masha Allah sangat bz seketul lia.z ni...
Sedikit frustrating dengan encik yell so busykan diri baik pergi jumpa kawan...hubungilahh Mereka sekali ada sorang kawan ni hajak pergi bandar..aih seronoklah sedikit lupa pasal awak encik yell..tapi once i said i love,yes im really love you..

Dengar jelahh lagu WE BELONG TOGETHER by mariah carey..
Cubalah sibukkan diri mcmne sekalipu, masih tetap ingat kt awaaa je..

Ok lah mata dh tak larat ni taip sengguk senngguk dah..

Assalamualaikum.







Yang busy tetap tak boleh melupakan,

Lia Zakiah Cerdik

Pilihan

Assalamualaikum..

Rasanya dah cukup jelas pemilihan yang sis lia.z buat..iaitu dengan menentukan target untuk dapatkan sebuah rumah dalam masa enam tahun sebelum memulakan hidup berumahtangga...

Dengan seorang je yang lia.z beritahu perkara ini sebab dah rasa percaya pada dia...cukuplah dengan ketetapan hati ini tapi hati awak..sis lia.z tak tahu lah sejauh mana..and i know we are still learning..masih muda lagi,banyak lagi benda kita nak buat,satu per satu..

Semalam memang ada rasa something yang tak tahu lah nak cakap macammana..

Rasa risau.
Rasa macam ada tertinggal something.
Rasa macam kehilangan sesuatu walaupun berlakunya majlis rumah terbuka sis.

Tidak kira lah awak kat mana sekarang,lia.z akan sentiasa mendoakan yang terbaik untuk awak. Is this how much are you appreciating me?

Hmmm kalau cakap banyak pun bukan kerja kita nak tentukan jodoh..
Have your time,find the good one.
Learn.

Im not gonna teach you about this because Allah is the best teacher for this..

Doa pun sudah cukup buat saya hilangkan rasa rindu itu.even you are doing something that really..uhgh..

Bukan tak tanya soalan tu,and u still cant answer it.still cant appreciate it and want me to appreciate you?

I dont really have mood to go to school today because of you,dear.
I asked you and then you asked other people.. Is this how much are you appreciating me?

Assalamualaikum.








Yang tiba-tiba rasa rindu,

LIa Zakiah Cerdik

Saturday, July 15, 2017

Argue

Assalamualaikum..



Its better lost contact rather than contact but we are quarelling each other..

Teringat dulu,cikgu kaunseling lia.z cakap awak ni memang baik dengan semua orang.. Campaklah kat mana-mana,awak mesti boleh hidup... Tapi awak jenis yang senang dapat kawan,senang juga hilang kawan....tapi dalam percintaan awak memang series dan jujur..namun awak selalu dipermainkan..

Memang masa masuk sekolah asrama,sis lia.z kawan dengan semua orang acah acah peramah lah..tapi peramah ke saya?...

Tidak sama sekali,peramah ini selalu dituduh macam-macam kalau nak tahu terutama sekali dituduh sebagai batu api.
Sebahagian orang akan positif,akan puji kita berpengalaman tapi untuk yang negatif ini perit,mereka akan menuduh anda membawa cerita yang bukan-bukan,menokoktambah,buat cerita,fakta salah...ehh macam-macamlah...kadang rasa diam itu lebih baik..

Hubungan dengan kawan-kawan tidak pernah baik,ada saja yang nak digaduhkan..jadi untuk mengelakkan pergaduhan,ramai jugaklah orang yang lia.z block from my life....walaupun kawan baik sendiri.......walaupun someone yang lia.z trust untuk cerita kisah sukaduka lia.z...mungkin kita terasa sesuatu perkara itu baik untuk mereka(kawan-kawan) tapi pada mereka benda itu tidak penting,maka dengan itu,berlakulahh salah faham...

Tidak dinafikan,semua orang yang baik dengan lia.z tu lia.z rindu..
Ramai je kawan yang pernah baik dengan lia.z,walaupun asyiklah bergaduhnya..

Tapi Tuhan itu Maha Adil,lia.z mempositifkan diri mereka ada lebih banyak komitmen berbanding layan seketul lia.z yang sangat manja dengan ramai orang..asyiklah nak meeting,asyiklah nak berjalan sana sini..

Ya Allah,tahun ini memang tak ada kesempatan nak beraya rumah cikgu-cikgu sekolah zaman dulu sebab memang dah takdok mood dah untuk benda adhoc-adhoc dengan kawan-kawan tf5..rindu tu memang ada tapi tak guna kalau organise meeting depa SEMUA TAK DATANG...... Tak guna jugak if aku sorang je excited bawak kereta pusing satu JOHOR  nak jumpa kawan-kawan tapi mereka semua sambil lewa je...
Begitulah juga kawan-kawan Daripada KMJ,dan UPSI.......
Kawan kmj haritu pun ada jugaklah yang masih keep in touch dan rasa macam nak pergi jumpa lagi diorang kt jb,semua orang tengah struggle cari duit,jika mereka bersempatan kami planning untuk ke keyelll..

Kawan UPSI,jugak sama diblock untuk mengelakkan salah faham..haaa tunggulah korang semua posting...benda bukan kerja kita,nak pertikaikan lagi lah aku nak berang...kalau aku anak madzir khalid sekalipun ingat kerja aku ke tiba-tiba dapat pergi interview..rezeki masing-masing awak awak sekali,semua orang akan dapat,jangan risau...percaya pada diri,banyak lagi benda yang kita boleh buat selain daripada menunggu posting..
Lia.z pun sempat kerja taska sebelum tunggu keputusan sekolah..

Macam lia.z cakap,kita Rasa its good to share our Experience tapi mereka belum ada lagi pengalaman tu so Pada mereka tak perlu kot lia.z kongsi..

And also those pernah jadi my acah-acah bff.. Walaupun bff sekalipun,jangan lah sampai gays/lesbian sampai 24 jam nak dengan aku...shit! Tapi kadang-kadang memang ada je certain time rasa macam dah lama sangat tak jumpa padahal baru seminggu je tak jumpa 😂😂😂

Bila dah baik sangat,bukan boleh percaya manusia 100%....hidup bff kita tu pun Tuhan yang tentukan,kenapa plaa kita nak arahkan macam-macam kat dia..dah habis kalau dia bz,aku pun bz..dah jangan mengamuk tak dapat jumpa...

So kebiasaannya pengakhiran seorang bff ialah sebab dah lama sangat tak set date so dah tak jumpa..lama kelamaan gelung ikatan kami pun semakin mereput..

Tidak kira macammana kisah persahabatan lia.z,terima kasih buat awak semua memberi pengalaman yang agak pahit tapi juga indah sebab mengajar erti kehidupan,memberikan lia.z kesedaran kita ini sama,manusia yang masih banyak buat silap,banyak lagi perkara yang perlu diperbaiki..

Macam dah panjang je post kali ini..
Baiklah,Assalamualaikum...






Yang selalu gaduh dengan kawan,

Lia Zakiah Cerdik

Tuesday, July 11, 2017

Lebih segar dan berkeyakinan bersama Watsons

assalamualaikum..



MINI WET WIPES WATSONS
sebagai seorang guru kemahiran hidup, sis lia.z sering mengalami masalah muka berminyak dan kurang selesa selepas keluar bengkel..mujur dalam beg ada wet tissue watson yang boleh menyegarkan muka sis lia.z selepas berlakunya pdpc. Mudah dibawa kemana-mana..




Lia.z amat memerlukan wet tissue tidak kira kemana lia.z pergi. Sebelum ini lia.z tidak pernah memakai wet tissue daripada watson tetapi selepas tahu barangan keluaran jenama watson amat menjimatkan,lia.z terus bertukar kepada jenama watson..tambahan pula,wet tissue mereka juga mempunyai bau wangian yang sedap iaitu oceanic scent,fruity scent,sweet scent dan floral scent..bauan ini membuatkan muka sis lia.z lebih segar dan lebih berkeyakinan selepas memakainya.


Jom ikut sis lia.z bertukar daripada jenama ohnoo kepada jenama watson..
#myswitchandsave #watsonsmalaysia



CREAM BATH WATSONS

Sememangnya sis lia.z jatuh cinta dengan scent dua cream bath jenama watson ini semenjak daripada tahun lepas. Bukan setakat wangi malah amat menjimatkan berbanding dengan shower bath jenama ohnoo...tak sampai rm 10 gais,itu yang borong kadang beli sampai 5 kau..hahaha..dia punya teruja dengan bau-bau daripada jenama watsons. Memang tidak dinafikan wangian dia..cubalah korang try sana,pergilahhhh...hihi..




Semenjak tahun lepas lagi,saya memang jatuh cinta dengan dua wangian ini daripada jenama watson..sebelum ini saya menggunakan jenama ohnoo sebagai sabun mandian harian saya tetapi kini saya sudah ubah kepada jenama watson..

#myswitchandsave #watsonsmalaysia





#mestiramaiyangbacakan #silakomen #silajoin



Image may contain: 3 people, people smiling

Bertukar ke jenama Watsons dan korang berpeluang untuk memenangi Shopping Spree bersama Fasha Sandha.😱💕 
Caranya mudah sahaja :

Langkah 1 : 
Ambil gambar bersama produk jenama Watsons yang ditukar dari jenama lain.


Langkah 2 :
Kongsikan sebab kenapa korang bertukar produk ke jenama Watsons.

Langkah 3 :
Upload gambar korang bersama hashtag #myswitchandsave#watsonsmalaysia di Instagram/Facebook.

Semoga bertuah!😘💕

ok sekian daripada makcik lia.z...


assalamualaikum..









Yang suka bau barangan watsons,

Lia Zakiah Cerdik

Appreciation

assalamualaikum..



Memang saya di ajar oleh mak saya untuk menghargai segala barang yang dia belikan sebab dia cakap susah nak dapatkan benda ini... tapi kalau tak tahan lama,terpaksa jugak.

itu kalau barang..habis kalau nak appreciate orang?macammana?


Dalam hidup kita ni,sifat bersyukur itu memang selalu kita kena tanam dalam diri. Secara fizikalnya,saya memang nampak macam tak pernah hargai awak. Tapi awak tahu ke dalam hati saya.
post ini adalah umum buat sahabat-sahabat saya termasuk encik yell. Saya mungkin nampak macam sombong dan garang tapi once u guys dah masuk kepala dengan sis,ull know me better.

kalau setakat baru first meeting kau dah nak judge aku,kau yang kekwat ke aku? itulah orang tua cakap,tak kenal maka tak cinta.

ramai orang akan cakap,kalau kawan dengan lia.z ni,kita silap pilih kawan sebab lia.z ni pentingkan diri.
bukan pentingkan diri,cuma tetap pendirian.
bukan pentingkan diri,cuma nak jujur dengan diri sendiri.
bukan pentingkan diri,cuma taknak menyusahkan orang.

bukan seorang,tapi ramai kawan-kawan lia.z yang tak mampu nak dengar arahan lia.z sehingga lia.z sendiri bagi mereka buat keputusan tapi akhirnya,ada ke benda yang menjadi.

Mereka tanya cadangan,bila kita bersuara mereka tolak cadangan macam baik tak payah bersuara.
memandangkan lia.z dah masuk ke alam pekerjaan,semoga diri ini menjadi lebih baik dalam membuat plan dan mendapat kerjasama daripada semua rakan-rakan untuk set time with the letter (which is make them really need to go there)

yang satu lagi troops,kita nak share pengalaman...boleh plak depa nak merajuk atas rezeki orang lain padahal rezeki masing-masing dah ada..bahagian masing-masing dah ada,mohon bersabar... tapi lia.z tetap meminta mereka masa untuk jauhkan diri sebelum mereka masak dengan lia.z yang selalu berniat baik tapi dikecam seperti mahu menunjuk.

so now wonder kalau blog ini agak bersawang sebab sis lia.z jenis yang tak buat orang salah faham.


every after i finished with the institution,there must be some misunderstand because we dont meet face to face. already try husnozun and berniat baik in every contact but they only can give me shit,whether boys or girls..

just give me time to set on my mind that u guys are very positive..though im also a positive person.

sis takkan pernah negatif melainkan awak yang buat sis down..
kita pun kena tahu diri kita sendiri..bila sis rasa down sis terpaksa jauhkan diri untuk maafkan diri sendiri dan boost my motivation.

i think that all for today,
nak siap-siap pergi sekolah.











yang selalu tak appreciate orang,

Lia Zakiah Cerdik.

Sunday, July 9, 2017

Anak Malaya di Republik Turki : Review 1

assalamualaikum..



Mencari kesempatan untuk membaca dan menulis review buku oleh thaqib shaker bertajuk Anak Malaya di Republik Turki (AMRT) memandangkan sis lia.z sibuk dengan kerja di sekolah..Tambahan pula tengah Minggu Teknikal dan Vokasional dan Minggu koperasi dan kerjaya...

Sis lia.z dah lama dah dapat AMRT tapi sibuk dengan open house dan beraya sana-sini. Hujung minggu should be a good time for me to spend for reading but i cant because im going to beraya..only spent for 7 page include prakata.
harini dah masuk hari persekolahan and alhamdulillah majlis pelancaran di sekolah berjalan dengan lancar and im unfortunately boosting my motivation to make the day.

jadi habis sekolah sempat habiskan sampai 20 page,and u guys nak tahu betullah ramai yang review cakap mereka macam dah pergi turki lepas baca 7 page sahaja..banyak tempat-tempat menarik yang diberitahu dan pengalaman yang agak kelakar pada saya..

macam dah best dah awak pergi sambung belajar kt turki tapi tak sangka mental and fizikal awak tak kuat sampai banyak kali keluar masuk universiti..
sis lia.z ingat sis lia.z je seorang yang macamtu...tapi memikirkan mak ayah,alhamdulillah sekarang dah ada kerjaya walaupun bukan cita-cita yang diidamkan semenjak dari kecil.

anyway,belajar dimana-mana boleh dan bukan mudah nak adapt dengan sesuatu tempat yang baru..
huhu...

baru baca dopoloh,belum baca habis...
mungkin lepas ini sis lia.z akan buat review secara berperingkat memandangkan membuat post hanya menggunakan kesempatan yang ada..
sekarang ini pun saja curi masa sikit untuk post,idea memang banyak...
tapi kesempatan masa itu...

baiklah sekian sahaja review simple dari makcik lia.z.













Yang masih membaca buku lagi,
Lia Zakiah Cerdik