Thursday, August 31, 2017

Review Anak Malaya di Republik Turki

Assalamualaikum..

Akhirnya dapat jugak kesempatan menghabiskan buku-buku yang menjadi wishlist sis..

Banyak jugak bab yang disentuh oleh saudara thaqib shaker berkenaan dengan misi kemanusiaan yang tidak ramai boleh dihadapi oleh kita rakyat Malaysia.
Pelbagai jenis rintangan dan halangan yang mmenjadi punca misi kemanusiaan mereka tergendala.

Selain itu,terdapat juga beberapa kisah pahit dalam sesebuah keluarga pelarian syria yang patut kita ambik ikhtibar..
Seharusnya kita bersyukur dengan apa yang Allah swt berikan kepada kita harini dimana yang selalunya kita tak pernah bersyukur,tak pernah kita hargai..

Ya,kebudayaan juga disentuh dalam buku ini..
Seperti lia.z cakap sebelum ini, budaya kat Malaysia ini pun belum cukup untuk dijelajahi apatah lagi luar negara seperti bumi republik turki  yang saudara thaqib shaker berpeluang menjelajahi..

Anda semua perlu baca untuk mengenali budaya yang boleh dijadikan pengajaran oleh rakyat Turki..mana yang buruk itu,juga boleh dijadikan pengajaran..


Dah nama pun ulasan kan,nak tahu selanjutnya bacalah buku saudara thaqib shaker..
Sis pun beli online direct from the writer..
Next sambung review cikgu kampung plaa,dah habis baca dah pun..now nak sambung cikgu bukan ultraman..sementara cuti masih ada lagi ni.








Yang dapat cuti lagi sehari,



Miss dapat cuti lagi

Synchronize

Assalamualaikum..

Setakat nak buat nota pendek.

Awak,dahlah..jangan contact saya lagi boleh?
Ada perkara yang penting sangat ke untuk contact saya?

Awak dah cakap kan,saya tak penting.saya tak berbaloi.
Just do nothing..

Kelmarin dapat jugak mimpi,ada someone datang cari sis balik.
Awak ke orang tu?
Saya tak tahu lah apa content awak tu,tapi saya pesanlah.
Saya dah uninstall messenger.
Facebook sy bukak bila perlu sahaja,dan bukan logout saya akan terus deactivate sebab saya nak melatih diri saya.

Tak kisahlah berkenaan media tersebut boleh jana income so on...saya rasa benda ini semua hanya mampu bawa saya ke kancah durjana..malas tau nak fikir lagi..ive my own profession..
Ramai je cikgu guna facebook tapi ia bukan kepentingan bagi kami..
Time cuti ni bolehlah,time busy banyak kerja ingat ada masa ke nak layan 😪😪

Tak kisahlah awak,saya malas dah nak jadi seorang yang suka bersosial.
Saya dah penat berkawan..





Yang penat dah fikir orang,

Miss rajin tapi jadi malas sebab tak boleh nak puaskan hati semua orang.

Tuesday, August 29, 2017

Review ketika cinta menyentap


Wahhhh excited betul seketul zakiah ini menyentapkan dirinya dengan bertungkus lumus habiskan baca KETIKA CINTA MENYENTAP(KCM) walaupun jadual sangat busy dan pack..ada dalam 500 muka surat sis habiskan dalam masa seminggu memandangkan banyak task..
Kalau tak banyak task beberapa hari je dah boleh siap..

Watak-watak depa sebenarnya adalah watak yang biasa kita lihat dalam kalangan kawan-kawan remaja kita..
Termasuk makcik lia seketui ini..
Wajarlah mereka cuba menyelesaikan masalah tersebut tetapi dengan meminta keredhaan Allah sahaja mampu selesaikannya..and the end semua orang kecewa dan kembali kepada Allah itu sahaja jalannya..

Redha..

Most suitable word i can described for this review.

Dan watak zakiah yang depa acah-acah kata watak tu real..yes,memang itu selalunya dilema seorang perempuan..

Kalau lelaki tak start,kita takkan buat awak..sebab lelaki memang fitrah dia untuk membimbing. Tapi kalau dah kerja awak merosakkan perempuan,takkan selesai pun masalah itu..

Hmm takda kaitan antara hidup dan mati,cuma nak ulas balik je jalan cerita dalam KCM ni..

U guys boleh lah pergi beli kt kedai dan baca..
Sis nak sambung Anak Malaya di republik Turki yang tergendala sebab terlalu banyak kerja yang perlu dibuat semasa dapat dari abam poslaju..

Assalamualaikum..








Yang sudah baca Ketika Cinta Menyentap,

Miss sentap masih banyak lagi buat dosa 😩😢😭

Sorry

Terasa macam berat sangat sebab rindu kat awak..
Sepatah je lah..
Itu je.

Sakit nya jiwa ini.
Tak suka nak cerita benda peribadi tapi kat sini je tempat untuk luahkan segala isi hati yang tak berapa ini..

Cuba untuk redha dengan semuanya tapi masih rasa macam ada tertinggal something.mungkin takdir Allah juga untuk timbulkan rasa ini.

Rasa cinta yang adakalanya membahagiakan adakalanya menyakitkan sebab terdapat pelbagai halangan..

Malasnya nak fikir.dah cuba jauhkan.

Harap dapatlah habiskan baca ketika cinta menyentap dalam masa cuti ini berbanding memikirkan plan untuk pergi ke keyell or other else places without you.

Yes without you and i dont have any idea for the trip and having no mood..








Losing my mood,

Miss no mood but missing you.

Sunday, August 27, 2017

adhoc keindahan

Hamboi tajuk.
Macam tak pernah dibuat orang.
Adhoc keindahan maksud lia.z ialah tiba-tiba je rasa indah sangat dunia ini.

Bahagia takkan datang jika kita tidak meminta..jadi setiap hari kena jugak meminta...bukan meminta sampai nak mengharapkan manusia,tetapi meminta doa untuk mendapat kebahagiaan walauapapun cara yang kita dapat,cara yang ada disekeliling kita..

Saya mungkin terlalu frust sebab terlalu mengharapkan manusia dan gadjet 😪😪😪
Ye,gadjet yang ramai orang cakap boleh jana income..mana ada,semakin durjana seorang lia.z ni adalah..tak habis-habis shopping sana sini..tak habis-habis kena perli,sindir,caci maki dengan orang..dengan jumpa busybody lagi..adehh..lebih baik jangan nak online sgt.. Arghhh pergilah sana..

Kebahagian akan datang secara tiba-tiba bila kita belajar 'follow with the flow'..
Misalnya semenjak hari khamis yang lepas,pang pum pang pum sampai ke hari barulah dapat rehat..
Hari khamis,bhagia sangat dapat siapkan kerja kolah sebelum waktunya..
Hari Jumaat dapat pergi melaka jumpa saudara datang dari jauh,indonesia berpangkalan icq melaka..dan sempat jugak pergi tengok sunset terbang-terbang melayang macam hape dekat skytower the shore melaka..salah satu tarikan di melaka..

Walaupun selalu sangat pergi melaka,banyak lagi jenis kebudayaan yang sis tak sempat explore..
Hari sabtu pergi jemputan dua orang cikgu..
Seorang senior sis,yang dah lama sangat tak jumpa dan tak sangka memang sempat jumpa dia..
Seorang lagi anak saudara,yang memang kerja cikgu jugak di kapit,sarawak.

Dan hari ini berkesempatan pergi dua jemputan walaupun tak dapat join mereka outdoor...

Sebenarnya mereka berdua mahukan sis jadi pengapit tapi sis terpaksa korbankan dan sangat adhoc menyempatkan segala-galanya dalam masa sehari dan sangat bersyukur dapat pergi kedua-duanya..


Dan keempat-empat jemputan sepanjang harini dan semalam,sis tak fikir pun makanan..yang sis tahu ambik gambar je.itu dah cukup sis kenyang..
Macam sis cakap,lose appetite before this..so lepasni kalau aku kurus,kau jangan sibuk tanya kenapa.kau yang bagi aku tak ada selera makan 😒😒



Rasa macam nak upload gmbr tapi rasa macam nak private je,sebab post ini pun dah cukup panjang nak ceritakan semuanya..

                Segayat sky tower,gayat lagi tower saya nak menuju ke hati awak,chiachiachia.
Tak sangka tower tu roboh mcm tu je.. 😔😔😔












Yang rasa bersyukur tapi tetap rindu kat awak,


Miss grateful

Masih

Ya Allah.rasa sakit sangat.
Sebab rasa rindu itu dibiarkan.ditahan.dilupakan.di'stop'kan.
Cukuplah Tuhan sahaja yang tahu.
Istigfar banyak-banyak.
Sedekahkan alfatihah banyak-banyak.
Surah yusuf..
Doa segala doa dipanjatkan biar dapat kembali ketenangan itu..

Betullah abang tarbiah sentap cakap,gaduh kat media sosial tidak mampu memberi apa-apa penyelesaian pun..begitu juga berdoa,nak berdoa yang betul biar betul-betul hadap Tuhan.banyakkan taubat..kadang kalau taubat 10 tahun kalau Allah tak terima taubat itu,kita kena lah banyak bersabar..

Tuhan takkan tunjuk serta merta sebab dia nak latih kita untuk menjadi seorang yang sabar.. Thanks buat abang yang mengadu pada pihak tarbiah sentap untuk sentapkan hakak yang masih lagi dalam proses membaca ketika cinta menyentap..

Teringat satu perenggan ni..

SEPERTI BABI, JIKA ADA ORANG MENJENAMAKAN BABI MENJADI 'BABI ISLAMIK',YANG HARAM ITU TETAP HARAM. SAMA SEPERTI COUPLE,ISLAMIK ATAU TIDAK,IANYA TETAP BERTENTANGAN DENGAN SYARIAT..

DIA BAGI PERKATAAN AGAK KASAR SO NO WONDER ORANG MACAM SIS MAIN LEPAS CAKAP JE BILA RASA BENDA TU SALAH TETAP SALAH..

oppps,ter'caps lock'plaaa..
Kan dah cakap jangan dekat.dah elok dah jalan sensorang,belajar cari pengalaman tapi kau terpenor plaa kenal dengan lelaki lepas tu kau menanggunglah rasa rindu yang (eh taktahu lah aku rindu siapa,tapi aku rindu jgk kat dia)...

Rasa nak p istikharah dan taubat banyak-banyak sebab rasa sayang ini tak boleh nak hilang dari awak..
Memang dah sayang,encik yell.

😔😔😔😔😔😔😔😔😭😭😭😭😭😭







Masih,

Miss yell

Thursday, August 24, 2017

Still have something missing

Maybe i just need to spend time keep on praying taubah as this soul feel like losing something even i have everything.

Really not a grateful person lahh u zakiah..
Please say alhamdulillah for everything u have.it aint easy you know your parents want you to be a good child,good person toward the nation..
.sorry nobody perfect so if this blog or blah blah dont give any positive vibes,pliss understand..

Nothing we can do here.
Nothing we can do if we just write while the Greatest writer is Allah swt..

We dont even know His Almighty..

Assalamualaikum..

Wednesday, August 23, 2017

Tone down your ego

Assalamualaikum..

Actually i felt 'tawar hati'because of i dont realize that was my ego who really angry with my friends. Today, also such a busy day eventhough the ubb's activities is done.
Tomorrow gonna be sambutan pelancaran hari kemerdekaan before we going holiday.. Whatever happens,i believe in 'kun fayakun'...

Even i was too busy,my friends ask for outing and watching cinema movie 'bad genius'..
Im going back home about 2.30 pm and buy a cake to treat my lalala friends while they arr waiting at cinema on 3.00 pm.. But,i arrived there at 3.30pm dont even care about the time past about half an hour to watch together with them.

Thanks my friends because reminding me how worth it is,and still can accept me..
Whatever lah..adat berkawan,tipu kalau tak gaduh..tapi yang aku kelakar sampai boleh tipu ek wedding cancel sebab taknak bagi aku datang ke macammana taktahu lah tapi nanti kalau cancel betul-betul bukan salah aku kan?..


Tak tipu,hati masih rasa kosong dan mungkin ego itu masih ada lagi.tak boleh kot nak bezakan ego dan sayang..

Banyak kot lagu yang berkaitan dengan ego dan sayang...
Malu-malu tapi mahu.


Dah cuba diam,dah cuba kawal,dah cuba taubat,dah dan dah..
Sekarang memang waktu untuk lia.z kurangkan bersosial..walaupun sosial ialah hidup saya tapi saya mintak maaf jika saya tidak friendly buat masa ini sehinggalah pintu hati saya terbuka untuk semua balik ye..awak,kalau awak melayan sangat pun,awak takdalah matang sangat dan perlu ke nak berselisihan faham lagi macam school boys?..
Saya tak pernah letak harapan itu pada manusia..saya letak harapan itu kepadaNya..terima kasih kerana tolong menjelaskan untuk berikan petunjuk,tapi petunjuk Allah itu kita takkan pernah tahu..jodoh itu rahsia Allah..saya tak berani untuk berkata tidak berkata ya kerana jawapan itu bukan kita yang buat..
Kenapa tiba-tiba emosi plaa ni?😂😂😂😇😇😇.stop that.



Thanks for those making my day.. 😘😘😘😘


Tengoklah huga-huga mereka ini,yes saya percaya kuasa Allah itu indah.
Nak sambung baca bukulah cuti begini,mohon dapat habiskan ketik cinta menyentap dalam masa 3 4 hari je..
Baiklah,mcm dh panjang borak.bye.








Yang nak p baca kcm,

Miss santapan minda

Malasnya

Assalamualaikum.

Hai awak semua yang baik dan suka ambil tahu pasal saya.terima kasih sebab ambil berat dan usaha untuk cari masa bersama saya.

Tapi saya dah mula rasa tawar hati dengan semua orang..
Jangan tanya saya benda yang saya tak boleh jawab.

Sekarang adalah waktu saya menyendiri sebelum semua orang kena marah,sebelum semua orang berselisih hanya kerana seorang,sebelum perkara ini menjadi lebih besar..
Jadi,sila faham jika saya terpaksa hentikan mana-mana perhubungan dengan orang lain selain daripada keluarga saya..

Sekarang adalah waktu saya,memaksa diri untuk tidur dan kurangkan stress yang dah biasa sangat saya lalui..saya nak kurangkan daripada banyak berfikir..dan belajar untuk melepaskan semua rasa ini,tiada jenis paksaan yang berbeza ke selain daripada menyeksa mental saya macamni?
Dah nak masuk dua bulan,setiap malam paksa diri untuk tidur tapi tengah malam mesti tersedar dan tak boleh tidur..which is rasa macam nak telan pil tidur banyak-banyak. Walaupun dalam artikel tarbiah sentap cakap tido akan menyebabkan kita jadi lebih malas,tapi pada saya ia perlu untuk orang yang banyak sangat berfikir luar kotak seperti saya ini..sakit kepala yak amat..kalau tidur banyak pun sama,sakit gak kepala..tapi tidur ini adalah waktu kita berehat sebentar..daripada memikirkan hal duniawi.. Moga diberikan kesembuhan..

Hmmm.
Saya penat bersosial.
Berkawan sana sini.
I appreciate that tapi kalau kerja saya nak sakitkan hati awak je,its better i dont need nothing..
Yes, nothing.

Lagi satu,dah lah jangan busybody sangat.. I dont have much time with you.
Yes you are making friends with the wrong people..yes,just say that..
I know that everybody care for me but i cant afford to appreciate and ull regret..
Dont believe me.

Dont ask me,for any social activity.
😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭



Yang dah penat berkawan,

Taknak kawan lagi dah.

Tuesday, August 22, 2017

Ketika cinta menyentap

Tadi scroll sekejap twitter.. Ternampak thread 30 akibat melakukan maksiat..

Sekali ternampak feedback post cakap watak zakiah itu memang real.gila tak terasa seketul lia.z ini..
Terus dengan tidak menyabarnya pergi ke popular dan merentap dua buah buku iaitu ketika cinta menyentap dan cikgu kampung.

Cikgu kampung memang wishlist.
Tak menyabar betul nak tunggu gaji tapi pergi jugak beli,mama belanja lagi 😂..
Sekali dah sampai popular rasa nak beli semua..

Ketika cinta menyentap tu,nama watak ni zakiah ehhh teruja betul nak pergi ambik tahu dan baca. SubhanaAllah sekali imbas watak dia memang sentap..so nak pergi baca..

Tadi terjumpa jugak panduan buku macammana nak jadi seo blogger yang berjaya..sis sempat baca kat popular tadi satu topik..bagaimana mahu menjana wang menggunakan traffic blog,tapi tidak tercapai pula.tunggu ye makcik lia.z dah dapat gaji,nanti makcik beli buku banyak-banyak to boost my skill in communication.



Marilah kita sentapkan diri dengan bacaan..buat je dunia sendiri timba ilmu..tak salah pun kan..takdalah orang cakap kita berplagiat...moga terbuka pintu hati anda wahai wanita-wanita syurga..








Yang nak beli semua buku kat kedai,


Minah introvert

lose appetite

Assalamualaikum..
I was trying to make some positive things mentally..but everytime i tried,my physically would lose no matter what.
Sometimes i felt that my body temperature increase suddenly..
Lose my appetite..yes i ate,but just a little bit..if im happy, even by looking through the picture only also make me wanted to eat immediately. Sometimes when the hormon unstable it really make me weak.
Very weak..
At last,the only solution is taking the 'anda fikir saya ada masa untuk sakit kepala?' panadol 
Panadol kaler biru untuk paksa tido.
Dan panadol pink untuk paksa tido bila time hormon tak stabil.
Alhamdulillah . Rezeki Allah never gone from my life as we are grateful on what been given to us.. I wanted to write this post before im going back home but unfortunately kak haryati ask me to follow her lunch together..
And i feel a little bit happy with that offer..
Still losing my appetite,but i force it as someone want to treat me.thanks so much kak haryati.. Dia ada pesan jugak,janganlah difikirkan sangat apa yang orang nak cakap tu.. Hidup seperti biasa,cintakan pada kerjaya.. Jangan terlalu bersedih,innaAllahamaana..
Sedih yang tak siapa pernah tahu,cukuplah minta pada Tuhan..bahagia juga bila ada new environment yang sebenarnya takdir Allah yang memberi peluang kepada seorang manusia yang banyak buat silap ini..
Betullah orang cakap,library tempat yang baik so ilmu tersebut sentiasa menerangi jiwa-jiwa yang menimba..memang satu ketenangan bila pergi library..psst! Tiba-tiba rindu librry upsi yang macam mall tu..
Setiap hari pergi sekolah mesti rasa tertinggal sesuatu bila tak pergi library.

Gonna make some connection with those people who loves to read.


She told me dont look at the camera while i actually the one who dont like to look on the camera.. Tersama pula baju kita harini..


Thanks kak haryati for the treats.











Another appreciation post for my birthday,

Miss light turqoise.





Im not ready : imagination

Actually till now,im not ready to make some networking evethough im officially a teacher where my profession is very important in communication skills.

I cant imagine how complex the step to do the networking. Maybe i just need someone else to become my sifu until i become a successful parttime blogger..or the failure,which we dont even know our future..
Since i was in upsi,i tried to find how to make the networking.but how? 😂😂😂🤔🤔🤔

Walaupun dalam tindakan tatatertib,teacher boleh dikenakan tindakan jika terlalu fokus dengan kerja selain daripada sekolah pada waktu sekolah. Tapi kat sekolah kena jugak online.. Walaupun dah deactivate bukan mudah ya seorang cikgu yang suka cari info ini lepaskan begitu sahaja.. Tulah yang sis maksudkan berkenaan topik ruler sebelum ini,nak jadi yang lurus ke nak jadi yang tukang buat peraturan..mestilah nak jadi lurus kan..
Which one is the rule?
Updating teaching skill with online database or offline all the skill as to avoid online for other things?

Jadilah seperti mana yang engkau mahu,yang penting buat kerja kau..

Im still wondering how web developers doing their work. I also making some relation with my database teacher in school..even she said that she dont like to online facebook..hmmm.. Never mind just do saps,slkpg,frogvle,ebrm and etc....
Even the person who taught me to online facebook is my own sister,a teacher. How come we need to avoid online facebook or other media social during school period.








Still wondering,

Miss wonderful 😂

Trustworthy

Since i was form two, till now i still in a place where people see im the 'batu api' in some relationship,friendship,teacher and student relationship and blah blah including hardship..

I put my trust on one of my friend who i think is ruining my all entire life till now.
I serve her right like my bestfriend where we share our stories together,do homework together,together and together.
I love this friendship.
I miss you so much..
But one day,she teach me how to flirt a man who is one of our senior..i dont think that the good things we need to do as we are come here to study and get straight a's..yes i got the opportunity to go out with that senior with some of her support. I thought she know i was talking about her here. Even we arent contacting each other again..

We have a big quarelling when i was form five and all the trustworthy is gone after she telling everybody im the bad,the violence,the blah blah blah blah..while im in silence facing this in my own,meet with counsellor,and keep calling my mom to tell my problems..and nobody in my side..nobody guys.. So i asked for pray and doa,while we are going to take spm that year..pray taubah and hajat.. Percaya hikmah Allah itu ada..

Yes im bad in relationship.
Im bad in trusting people 100%.
All i have is my family.alhamdulillah..
Saja nak buat pengakuan kat sini..
Memang diam itu salah satu cara mengurangkan pergaduhan tetapi di sini saya cuma nak jelaskan kisah hidup saya yang mungkin orang tak boleh/mampu dalami..

Cukuplah awak,sehari buat silap.bukan selamanya kita akan gagal..if you are really good in communication why not u just gives the positive vibes only and dont try to tindas that people like you are the king of the world.. Believe me, hikmah Allah itu besar..

In every institution,im the person who come to the counselling room frequently.. The counselling teacher knows me,sometimes not everything we can told them as they also a human,they also stressing on their work thus they also have many kind of problems of people that they need to face..the only way to improve that is prayer..yes,pray..
Pray walaupun kau tidak sealim mana,latar belakang kau yang macamna famili ajar pun tak tahu lah..

In school, i already met the counsellor which are very friendly. But i still love to stay in library because ive kak haryati who is serve me like her own daughter while she loves to read. Since the beginning im here,she come to me and babbling like knowing me so long time..

For those who said poor with me because of my psychology,pliss stop judging.
If u also learn how to stop judging me,then u can see the positive things in my life..try to know me better pliss..
I was felt insecure now because i know some of people that not satisfied with me is reporting to solve my problems..thanks so much for taking care of me..
Just let me find the positives motivation by my own until i feel stable..

Can you give me that opportunity?
Can you leave those bad things for a while?
Can we stop communicate each other to stop this misunderstanding for a while?



Still searching for positive vibes,

Miss Smile

Monday, August 21, 2017

Sacrifice

wow!


seems like im gonna be a soldier who is sacrifice themselves for the nation.
ehhh! sorry actually my profession also the same like a soldier.

where all the formal letter of a teacher must have 'Berkhidmat Untuk Negara'.

after all that,i was crying because i've to sacrifice my freelance time like before during in university.
where i can do volunteering task,adhoc task,outdoor task,lecturer task and so on. pergi jenjalan sana-sini macam dulu dah sangat susah untuk find the freetime.

zaman kat u,agak-agak stress sempat je buat kerja gila,jalan-jalan dengan kawan sampai pukul berapa entah. pergi adhoc banyak-banyak tempat dan explore. Takda masa pun sempat siapkan asignment.
sekrang,masih boleh explore tapi explore berkenaan kerja-kerja sahaja..kalau stress,nak kena tunggu cuti baru boleh rest..itupun hujung minggu macamlah ada cuti,dengan jemputannya lah,event itu ini lah...zaman u memang boleh nak buat semua ini sebab kita tiada apa-apa responsible but now if i want to do anything i must think about my job first..

Sebelum ini waktu kat u,weekdays and weekend sama je dari segi melakukan task tapi sekarang kat sekolah weekdays pergi school tapi weekends pergi event blah blah mana ada rest. gila tak sakit pale lepas balik kolah.. #dizzy

takpe,i still can be a positive lalala teacher.
i love my profession.
i love my students.


one more thing, i also need to sacrifice my time with my friends.too much friends i'd sacrifice.
because they also have their own life and i was too busy with work. till one day,one of friend didnt find the right time to meet me..this is so sad.. im sulking with her..
the other one,her home is near with my school but after going back home from school i really dont have energy to continue meet her..really bad in friends relationship. i was like wanna beng beng beng my heart because cant taking care of my friend's hearts.



i also find some quote that state once we chose one between love,friends and relatives the truth is,everyone is going to hurt you. you just got to find the ones worth suffering for.






which one is worth?

'Berkhidmat untuk Negara'













the one who love to sacrifice,


Miss Soldier.

Appreciation Post : TQVM

Assalamualaikum..

tidak kira apa jua rintangan lia.z tetap berusaha untuk senyum walaupun payah..
malam ini kuatkan semangat,kuatkan hati,bukak mata hati,bukak mata untuk buat mana-mana yang patut.

ceklist
-e-brm
- tukar feature dalam blog
- appreciation post

alhamdullilah been through a good teaching task after get some feedback from my mentor which one of our gc's in school. actually,she said she dont have much time to discuss but i already make her discussed some of her opinion on my teaching lesson. i also realize that im too fast explaining to the students while my students is from the last class. She told me that we must ask question slowly one by one to make sure they get the words one by one not just asking with your level..
this is not one of my test after being scolded by someone,yes someone seems like gonna be the bully in my life..someone that i thought one of my inspiration now become an enemy..
life is like a wheel,once we were down there also some things that can make us more confident..

hereby,i also want to say thanks you so much after giving me that happiness even just for a while,thanks so much..

today,i feel grateful after i let go all of them and search some happiness.
everyday after work,most of my friends want back home as fast as flash because we are tired in school but today i forget all the shxt things happened yesterday,pray for a good day and find all my spirits to bring my family eat together with the people who i really really loves.

bawa daku pergi,
pergi makan seoul garden,
makan sampai kenyang..

hahaha


takdalah kenyang sangat sebab tak berapa nak selera just nak happy-happy brought my gemukbear tu,haa yang paling tepi.the special one.


jangan rosakkan hari baru hanya kerana kita teringat kesilapan kita semalam.
hari ini adalah hari untuk kita cuba ubah kesilapan kita yang semalam.
i was trying my best.
so just follow with the flow and try to accept it..



picture always give a good memory

akhirnya, dapat sis ngap mentarang. thanks baby.


Tidak lupa juga, buat rakan-rakan sejawat saya yang baru. Ramai di antara mereka yang mendoakan saya.Terima kasih banyak-banyak.
tiada apa yang lebih berharga selain daripada doa kalian.
itu sudah memadai..



alfatihah buat lia.z dan encik mana-mana taktahu arah.











yang ingin mengucapkan terima kasih yang tidak terhingga,


Miss Sweet 18.


Sunday, August 20, 2017

Rest

Assalamualaikum..

Nak off everything before its getting worse.
Nak pergi solat taubat banyak-banyak doa for good future..
Nak doa banyak-banyak dapat pergi haji dan umrah.
Nak doa banyak-banyak dapat teruskan profession as a teacher sampai 2053..in sha Allah kalau umur panjang..
Kalau awak rasa nak jumpa lagi sebelum saya tak ada di dunia ini,bagitahu cepat..nanti terkilan..
Nak ajak dating,masa dan kesempatan tidak menghalang sis on je..tapi kalau awak busy and full with own commitments,never mind.i'm not very important for u guys..


Tashabar nak tunggu cuti minggu depan,all of my friends ask me,where you want to go?..
In my family plan,we must go melaka as we have two walimah there..then my friend ask me to be her bridemaids..so that weekend is full..raya haji,then the holiday finish..if i have time,i plan to go whether tadom hills or perhentian (for a day trip)..

I already find my way to reduce my stress,to avoid thinking of you,to find the serenity and keep calm..


Alhamdulillah,dah malam dpt tido setengah jam,sementara tunggu adik belikan bubur ayam mcd yang dipaksa telan serta ditambah dua biji panadol 'anda fikir saya ada masa untuk pening kepala????'..
Now ingat nak marking only left one class for kh subject but i think i must continue resting.if not ill dizzy tomorrow during school..

Positifkan saya..ya saya boleh positifkan diri..
Saya tak buang masa,cuma disini hanya pengantaraan saya dan ramai orang.baca tak baca belakang cerita..
Setakat buat nota pendek.


Kurangkan ego,asik nak menang awak je tu..
Kuasa di tangan Allah,kita hanya mampu berdoa..

Alfatihah buat diri sendiri dan encik mana-mana lah..






Yang sudah lega,

😁😁😁😁😁😁😁😁😁

Manusia punya asa,Tuhan punya kuasa

Dah asa dah lari daripada awak.
And focus on my life.

Semoga Tuhan Punya kuasa lebih luar biasa...

Nasib baik ada aromaterapi freshcare..even my relative come home,i dont even care them while im trying to close my eyes,leave all the maki hamun,sindir,perli so on..and sleep..tapi ingat boleh sleep ke?😭😭😭
Dengan sakit kepalanya,tonyoh banyak-banyak freshcare mcm tak jadi-jadi..panadol pun dah telan..
Taktahulah nak buat apa..
So lets enjoy!!!!


Rasa bahagia sangat lepas students tadi behave..students also understand my explaination that could be so fast i thought.sori student,but when i asked u,u said understood..teacher not gonna treats you something but if u got A for english,i will give you something..

Cepatlah gelak,saya buat lawak ni..gelak..gelak..







Yang masih sama,
😭😭😭😭

Jangan dipinta luasnya pengetahuan,jika tidak melalui pengalaman

Library is a place where i can release tension too.. Where we can find knowledge,some new issue and information..

Whatever it is,i still remembering you..arghh! Memang nyanyi lagu we belong together je dalam otak ni..

Sakit kepala tau!..

Petang ini ada kelas yang hendak dipantau oleh guru cemerlang..
Moga saya lebih tabah menghadapi segalanya..sis boleh!!!!!yeay!!!..

Sis boleh stabilkan semua benda ini..ye boleh sebab sis percaya kuasa Allah itu lebih besar..not only lives in my own world..im just too independent with other people while its better than quarreling each other..habis je sekolah ni,nak terus balik rumah tidur tanpa fikirkan siapa-siapa..

Saya janji takkan fikir siapa-siapa..
Walaupun rasa rindu itu,hanya Tuhan sahaja yang tahu..
Jom lahhhh tidur...







Yang masih sama,

😭😭😭😭😭😭😭😭

Bcoz im not ready yet

Besarnya dugaan dan mungkin ada lagi besar dugaan yang saya akan dapat selepas ini..

Sedihnya bila orang suka menuduh kita macam-macam.
Sebab tu saya tak suka bila saya terlalu banyak kawan.
Orang suka ambik surface je.

Sometimes they see the positive things.
Sometimes they see the negative things.

Sebab im not ready.
Im not ready becoming a well-known people.
Im not ready to share my life story
Im not ready 😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭

Tengoklah macam isu akak joy..
Tengah cuba tapi sedikit demi sedikit..
Slow slow dah.
I swear ull regret one day.

Marilah pergi sesi kaunseling..kalau tak nanti orang cakap aku gila.
Orang tuduh aku macam-macam lagi..

Kadang,orang cakap kita tak matang..

Tapi bila kau cakap macamtu..kau cukup matang ke?

Alahai mcm berlaku pada zaman tadika aku doh benda tu..
Aku dgn encik f..yes,encik f pun cakap benda yang sama..she's mine to all of his families..tapi kalau dah bukan jodoh,aku ni sampai sekarang tak move on kot..aku buat benda yang sama..aku jauhkan diri,buat-buat tak kenal tapi lepastu dia kahwin dengan orang lain.. #menangis aku doh.. orang lain tu,aku pernah do the same things like you do...pergi warn dia jangan kacau laki aku,kejap lagi kau tengoklah laki tu pilih siapa,mungkin sebab aku terlalu kongkong hidup dia,terlalu jaga dia.Ya Allah dia memang janji dengan aku nak kahwin..tapi they are very unexpected..  Start from that,i know what's the meaning of 'berbolak-balik'...
Tak pernahlah nak paksa orang untuk terima aku,melainkan dia pun dah mula..
Hmmm..
Berbolak-balik.

Tapi tak bermakna all menz are cruel..just that they only following the flow..
Sorry ye encik doubleyell sebab sis lia.z tak boleh jadi yang terbaik.
So that i learn how to follow with the flow. Just keep doa.

Memang lia.z berada di dunia sendiri.because im not ready.
Sebab kalau bersosial sana sini pun,nanti diri sendiri punah..punah dengan sikap dan perangai masing-masing..
Jenis tetap pendirian dan SETIA.
Biarlahh tak contact personally each other..
This silence may have good result if i believe in Allah..

Sorry if i still want to create some stories because this is my account..orang boleh marah sis tegur dia sebab sis jaga tepi kain dia dan suruh jaga kubur masing-masing..mcm tu lah sis jaga akaun media sosial sis..sorry..

Saya pernah berada di tempat awak.
Rasa macam dah serik tapi bila dah cuba move,mesti ada yang eh eh eh..benda yang sama nak berlaku..hai BENDA YANG SAMA...



Yang MASIH SAMA.,

#nangis

Friday, August 18, 2017

Raspberry


Banyak sangat jenis buah beri yang ada di dunia ini..
Mereka amat berkhasiat untuk kita kerana mereka merupakan agen antioksidan untuk badan kita.
Tapi dalam pelbagai jenis beri..
Raspberi yang paling lia.z minat..
Second place goes to blueberries..
Third,strawberry.
Sebelum ini,lia.z pernah kerja di secret recipe separuh masa..kebanyakkan staff kurang berminat dengan yogurt cheese katanya masam..
U gaiss nak tahu tak apa yang buat dia masam?  Jam raspberi yang original dia letak atas cheese yogurt tu,sebab tu lah masam...and start from that cake,i fall in love with raspberri..
Ada jugak kek raspberry cheese tapi cheese terlalu banyak dan muak sikit..if yogurt cheese is still my favourite till now..
Dan harini pula,mama belanja sis lia.z eau de toilett raspberry body shop..
Kalaulah ada encik yang sudi,bolehlah belikan set mandian dan wangian untuk saya ...tapi sayang hanya angan-angan,cukuplah mama je yang belanja sis lia.z..



Sekian daripada saya..



Yang gemar raspberi,
Lia Zakiah Cerdik

Thursday, August 17, 2017

Jahatnya

Kenapa kita kena lari daripada menyayangi orang lain?

Jauh dari sudut hati sebenarnya nak sangat pergi jumpa dia..

Sis taknak benda yang sama berlaku.sis dah jauhkan diri sis daripada awak.
Sis dah pesan dah..
Awak je yang boleh buat keputusan ini..

Saya pun taknak paksa.
Awak nak buat,buat.
Awak taknak pun,buatlah.

Saya tak suka paksa orang.
Tapi jauh sangat rasa ini dengan apa yang saya buat..sangat berbeza..

Kenapa bila kita dah dapat happiness,there must be other people disturb us?..
Taknak benda yang sama je berlaku..
Sebab semua benda ini kerja Tuhan.

Sis tak boleh paksa,tak boleh jaga hati..jaga hati sendiri pun susah..
Series rasa macam ada something tertinggal walaupun dah cuba mengelak.

Sukahatilah awak nak buat keputusan macammana pun,jangan rindu saya..kalau awak rindu saya,saya pun akan tetap rindu awak..saya juga akan tetap rasa kehilangan sesuatu kalau awak rasa kehilangan sesuatu walaupun awak dah ada orang lain yang mungkin lebih membahagiakan awak tu..

Sebenarnya post ini dah dibuat daripada pagi tadi tapi sebab sibuk menanda kertas,tak save tiba-tiba hilang..jadi awak rasa relevan ke?untuk saya taip apa yang terbuku dalam hati saya disini?maaf ye..



Saya tak mampu jadi yang terbaik untuk awak.

#sayanangis #sayarindu #sayanakjumpa #nangis #danterusmenangis



Yang sedang menangis,
😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭

Wednesday, August 16, 2017

Insecure

Assalamualaikum..

Rasanya sebagai seorang cikgu,terasa diri ini dilihat dan diperhatikan oleh orang..

Memang itu pun kerja seorang cikgu..
Macam sis selalu cakap,apa perasaan anda bila anda pergi ke mana sahaja tiba-tiba ada orang kenal anda tapi anda tak kenal dia..
Rasa insecure sangat..
Itu yang menyebabkan sis lia.z tak suka nak menunjuk semua benda dan perkara yang kita lalui sepanjang hari sebab lambat laun ada juga yang tahu about us..

Sometimes what we wrote is not showing the true feeling of us during that day.
For me writing is just write,dont even know if it will strikes deep inside of someone heart..

I'm here just make some practice to make sure my english in good condition..i have many ideas to improve my english..
I dont care they laughed at me,atleast i tried.

I hope someday this blog will change into english with my good and excellent writing..

One more thing,im feeling insecured if someone who dont know from where come to me and asked me a question that i dont know how to answer..
Are you stalking me?
Can you just stop disturbing me?
If there is something special about me and encik yell,so you are jealous?
We were friends so you are right? who suddenly 'mengaku' one of my friends.
Who are you and what do you want form me?
I know people are care for me,thanks so much..
But dont make a move that i felt that you are busybodies.

I already blocking this people from my life.
Can you just give me some happiness?dont give me a sadness.
Sis nak awet muda..
My mom said why woman must do shit things just because of jealousy..
Kau nak tahu?perempuan kalau kongkong sangat hidup laki,laki tak suka..
Kau siapa nak control hidup dia?kau tu perempuan,just preparing yourself. Find happiness,collect some saving for future.  Dont ever ruin your life just for a man who dont know still exist in future.

Sis dah ada pengalaman.sebab tu sis malas nak fikir banyak..

Encik yell kalau baca ini, pliss ask her dont disturb me. Saya taknak kongkong hidup awak,awak yang kena buat something.make it worth..
If you feel im nothing,do nothing..
If you feel im important for you to stay,just stay..

Just think of our meeting,make sure all the energy and time not wasted just like that..
Kita mungkin boleh berkawan,atau lebih daripada itu tapi fikirlah yang mana terbaik..terkadang,kita plan seteruk mana,plan precisely still tak boleh nak jadi jugak itu bergantung pada kuasa Tuhan..

Post ini dibuat setelah sis kehulur kehilir membuat kerja kat sekolah,so idea kejap ada kejap takda dan ini semua hanya sambilan ye bukan kerja hakiki.so faham-fahamlahh..

Jangan tanya saya benda yang saya tak boleh jawab.
Doa itu senjata..
If we were meant to be,yes it will.
Kun fayakun..

Assalamualaikum..






Yang follow with the flow,

Lia Zakiah Cerdik

Saturday, August 12, 2017

Nak belajar bahasa korea


Assalamualaikum..



Rasanya sis lia.z bukan seorang yang fanatik dengan mempelajari bahasa tapi bila dah banyak sangat tengok drama korea,boleh lah belajar sikit-sikit itu pun masih rasa tak puas untuk learn that language.

Pernah jugak install apps untuk kamus korea..bukak sekejap je,lepastu dah busy nak mams..blog ni pun ikut mood..hisss..
Belajar bahasa adalah bukan perkara biasa bagi lia.z sebab seketul lia.z ini lebih suka faham proses-proses dalam biologi walaupun tak cemerlang..
So now come and let's learn english too..
My target is learning this two language. If i can be an excellent english teacher..

Its not about youre very good in communication you are perfect.
Im just an individual who loves to explore that's why i may look like blurred most of the time..
Everyday we are learning..
Pembelajaran abad 21 ok,cikgu pun kena belajar memandangkan kemajuan teknologi semakin meningkat.
So jangan nak bongkak sangat kau dah ada semua,kau marah orang tak pandai komunikasi.

So true,i'm the one who dont like to talk but once i got the opportunity to talk,give speech better you get ready before you get bored with me. I already TOLD you please get READY...

Wish me that i can learn smart for english and korea language as i want..
So next time i can 'carut''bebel'in korea language 😂😂😂😂😂

Actually is this the topic i want to talk?
Tak,bukan.
Tapi dah terupdate.
Dah tertaip.
Taip je lahh.






Yang taip je,

Lia Zakiah Cerdik

Friday, August 11, 2017

Suara


Sehijau daun - suara

Baru balik daripada meeting bersama YB Senator tuan zahari bin sarip bersama Persatuan Siswa Siswi Anak Segamat.

banyak jugak bersuara tadi.Sekali YB cakap suara awak memang halus tapi nyaring..sakit telinga..😂😂😂

taktahu lah tiba-tiba motivasi meningkat plak sebab selalunya orang cakap suara sis ni halus sangat,comel macam budak kecik...
betul ke suara sis ni salah satu aset sis?


tapi memang betul lahh,kadang lebih baik diam daripada bersuara..
sis hanya akan bersuara bila rasa perlu,
bersuara bila rasa nak nyanyi..

tapi kalau dengan anak murid,sorilah kalau bosan dengar teacher lia ini membebel teruk..tapi seronok tau dapat membebel dengan bebudak..moga kau jadi anak yang berguna untuk mak ayah di masa depanmu..


so cuba cek balik u guys kind of introvert people or extrovert people...kalau macam sis ni,nampak macam introvert tapi sekali dah berubah jadi extrovert..hamboi nasiblahh anak-anak kena bebel dengan aku..kahhhhhhh..

kadang bila dalam beramai-ramai orang,boleh plakk makcik lia.z ni tiba-tiba nak p baca buku plaa..


okaylah cukup disini saja harini..









yang tak tahu bila suara nak pecah,

Lia Zakiah Cerdik

Kicauan burung

Assalamualaikum..

Harini tersedar lagi pepagi pukul 4.30 tadi..
Mcm Biasa pergi ambik air sembahyang solat taubat dan hajat..
Tapi harini rasa indah sangat sebab tengah-tengah sunyi malam dengar bunyi burung berkicauan halus..
Itulah yang tiap kali lia.z rasa perkara-perkara ghaib tu memang ada kat sekeliling kita..rasa macam ada malaikat shining us from heaven,mcm tu rasanya..
Rasa macam pernah terdengar kat tv alhijrah penceramah tu cakap sebelum subuh lagi malaikat dah turun nak bagi rezeki tapi dia gunakan makhluk lain seperti haiwan dan pokok untuk tolong kita...misalnya ayam berkokok pagi-pagi,tandanya malaikat sayang kita jadi mereka kejutkan kita bangun pagi untuk mencari rezeki..
Ngam dah nak masuk sebulan jugak tido tak cukup..sesi untuk melupakan dan mencari ketenangan...ooo sampai macamtu sekali kan penangan sayang kat orang ni,terpaksa mengalah sampai macam dah lali dah,tawar hati dah..

Langit guruh,petir halus pun turut mengiringi tanda kuasa Allah itu besar.mungkin Dia tahu hati ini masih sakit,luka..tapi nak buat macammana,sabar je lahh..

Kalau hujan kejap lagi,sis lia.z selalu fikir yeay boleh doakan awak..haaa,ye awak.
Cukuplah kita belajar melatih diri untuk jaga hati masing-masing.
Macam sis selalu cakap kita ni manusia tak pernah puas dengan apa yang kita ada. 😢😢😢😔😔

Hujan itu adalah rahmat.mungkin kebelakangan ini bila kita berjumpa,hujan pasti mengiringi..tanda Allah nak makbulkan doa kita atau tanda doa saya diberkati..husnozun..
Walaupun dah lama sangat tak jumpa awak,dan awak pun makin jauh(as far as i want,thanks) hujan tetap mengiringi tanda kasih sayang Allah tu ada..
Dia nak bagi saya sedap tidur topup segala penat yang ada..
Kurangkan daripada berfikir perkara yang kita taktahu lah boleh kekal atau tidak..
Cukuplah Allah sahaja yang pegang hati ini..

Yang suka dengar kicauan burung di pagi yang sunyi,

Lia Zakiah cerdik

Thursday, August 10, 2017

Limit



Tahulah kan sebab kenapa dalam media aku tak berapa nak friendly dengan orang lain.


Sebab aku taknak secara tiba-tiba membuka pekung di dada.
Bayangkan in real life,kau tak pernah jumpa orang itu ini tapi dia kenal kau.
Rasa tak selamat kan? dunia ini.....
Aku kena faham bukan salah sesiapa tapi dah tahu mcmtu,just keep private your identiti.biarlah kadang-kadang orang cakap kita menipu sekurang-kurangnya kita belajar tutup..


Tak,sebenarnya nak cerita pasal sis lia.z limitkan friends kat fb tu haa.
Setakat ni,target lia.z nak maintain friends yang kenal in real life je dlm 2.5k je..itu pn masih ada lagi yg maya,tak berapa nak kenal..dalam 2.5k ni,tak semua yang pernah jumpa in real life...padahal fb limitkan 5k..tapi memang taknak reramai,tunggulah kalau sis dah ready untuk jadikan ia kepada kkkkk.hahaha 😂😂😂..sorry lah,i may look like unprofesional..tapi kena fahamlah sebab privacy..

Memang post lia.z selalu public menyebabkan orang boleh stalk walaupun bukan friends..public sebab nak bagi orang baca post positif..tapi negatif tu yang terlepas pandang,lepastu gaduh lepastu padam.lepastu merajuk lepastu mintak maaf lepastu merajuk..ahh,baby betul sikit2 nak merajuk..


Twitter pun ada lagilah private..xsampai seratus pun,tak perlulahh tahu akaun aku ni haa.ceh kat dalam kad ada je,tapi selalunya lia.z tapis


Blog ni,lagilahh krik krik krik je sebab sis memang not a good company just sharing for fun..bagi silent reader je baca..ada masa nanti sis upgrade ye..

Comel pun kena friendzone



Ya Allah dia 👆👆👆👆👆👆
 comel sangat.
Tapi dalam lagu ni dia kena friendzone je.
Perempuan tu adalah milik lelaki lain..

So we just friends,is there more?is there more..

Awak,kalau tak ada orang nak awak..kita ada...chiachiachia.. 😍😍😍😍😍

Kita pun selalu kena friendzone walaupun orang nampak kita and encik yell tu mcm secocok..uissshh,kadang aku taknak lah fikir semua ini..tapi dah sayang,ingat senang ke nak buang mcmtu?buang masa dan tenaga je kalau disayang-sayang ditatang-tatang tapi kau berlalu pergi macam itu saja..sakit itu,biarlah Tuhan sahaja yang tahu..and saya yakin bukan saya seorang je yang kecewa sebab friendzone ini.. Thanks friendzoning me,again and again..anyone else want to friendzone with me?..

Inilah salah satu masalah orang yang friendly..semua orang nak kawan,auch...perasaaannnnyaa...
Janganlah sampai satu hari nanti,rasa nak sayang kat laki tu dah takda..baik sayang diri sendiri,buat hal sendiri.cari kebahagiaan sendiri.. Taktahulah macammana nak hargai kalau anda pun tak cukup/mampu nak hargai saya..sorry to say..
Kebelakangan ni,banyak jugak orang cerita pasal penghargaan(yang macam permulaan dalam artikel ilmiah,jurnal,majalah,buku dan sebagainya)...tahulah kawan-kawan banyak orang-orang media..so bayangkan bila dalam majalah,perhargaan kat muka depan-depan kan?kalau tambah isi,tajuknya penghargaan?dah separuh majalah cerita pasal penghargaan je..oklah,cukup satu buku sis nak buat cerita pasal penghargaan yang sebenarnya susah nak dinilai..

Saya memang tak pernah kisah pun,kalau orang taknak hargai saya..
Terima kasih ya,buang masa dengan saya.
Penghargaan tu,on the spot jadi buang masa.bercanggah pendapat..boleh ke buat macamtu?boleh ke datang dekat orang,tindas dia macam kau HEBAT sangat..

Perlu ke buang masa taip panjang - panjang untuk kau betulkan satu kesilapan kecil yang dia lakukan.. Aku dah pernah buat mcmtu,kau tengok dia pilih siapa.moga kau tenang disana.🙊
Aku lebih memilih untuk tidak melayan,untuk kawal perasaan aku..wehhh aku taknak gaduh sebab benda bodoh lah wehh..ajar aku untuk kawal perasaan tapi terkawalkah anda dengan perasaan anda?😽🙈

Aku dah ada pengalaman,kau ingat aku nak layan ke drama swasta kau tu?
Cukuplah wahai wanita-wanita syurga,taknak gaduh eh..tau.. Kau nak laki tu,pergilahhh pergi..bukan seorang je,aku lagi suka buat kerja sendiri.. Kalau laki kau tu tiap malam ingat aku,silap dia lah..bukan silap aku buat dia teringat.dan semua ini kau yang kena terima dengan redha. (tapi dalam cerita ni macam aku je yang kena rasuk syaitan) mohon pergi solat taubat. 🙏🙏🙏

Aku tak pernah terfikir pun untuk jadi yang ketiga tapi kau fikirlah..aku mintakk maaaafff banyak-banyak kalau aku ni tiba-tiba jadi orang ketiga..mengaku je lahh kat sini.. Kalau dah sayang,ingat senang ke nak buang rasa itu..

Kat sini,watak aku bukan pipah nasir ehh.cumanya,biasalah friendly sangat..
Orang tak suka aku stick pada someone,mesti ada rasa cemburu..kau bayangkan dari zaman aku sekolah..

Daripada buang masa taip panjang panjang kat sini,baik pergi solat taubat,hajat,istikharah.
Tapi terpanjang plaa macam nak buat  satu buku..










Yang malas nak taip panjang tapi taip jugak panjang,


Lia Zakiah Cerdik

Tuesday, August 8, 2017

The day you went away

Did i lost my love to someone better.
and does she loves you like i do.
i do
you know
i really really do well yeay...

haaah pergilah nyanyi sana..deepnya and i was crying since the day you went away..
lagu untuk encik yell..


Well I wonder could it be
When I was dreaming 'bout you baby
You were dreaming of me
Call me crazy, call me blind
To still be suffering is stupid after all of this time

[PRE-CHORUS 1]
Did I lose my love to someone better
And does she love you like I do
I do, you know I really really do

[CHORUS]
Well hey
So much I need to say
Been lonely since the day
The day you went away
So sad but true
For me there's only you
Been crying since the day
The day you went away

[VERSE 2]
I remember date and time
September twenty second
Sunday twenty five after nine
In the doorway with your case
No longer shouting at each other
There were tears on our faces

[PRE-CHORUS 2]
And we were letting go of something special
Something we'll never have again
I know, I guess I really really know

[CHORUS]
The day you went away
The day you went away

[PRE-CHORUS 1]
[CHORUS]

[BRIDGE]
Why do we never know what we've got 'til it's gone
How could I carry on
The day you went away
Cause I've been missing you so much I have to say
Been crying since the day
The day you went away

The day you went away
The day you went away





REALLY DO,

Lia Zakiah Cerdik

Monday, August 7, 2017

Honda BRV ke honda CIVIC? : Car review

Wahhh.
Taktahu nak ambil yang mana atau mungkin tak ambil memana pun cuma mahu test drive..

Honda Segamat ada buat roadshow hujung minggu lepas.cikgu lia.z busy ye pada hujung minggu ingatkan macam tak berkesempatan..tapi semalam petang sempat jugak pergi sekejap walaupun agak penat baru balik daripada sekolah.


Rasanya berbaloi jika keluarga lia.z ambik brv..memandangkan my siblings all yang gemukbear and my parents didnt even want a mpv for us thus i also can drive another car..tapi nak jugak fefeling tak membesar naik satu kereta sementare sis lia.z ini belum bergelar isteri orang..
Memang harga dia mampu milik berbanding dengan hrv dan crv...hrv mcm ok tapi executive sales manager cakap only 5 seater berbanding brv 7 seater..kalau crv memang den xmampulahh sebab ittew bukan bussiness people..
Uish ni pun setakat pergi test drive,seronok gaklah kereta tinggi-tinggi berbanding city abah lia.z yang tinggal pergi bakar je(ehh gurau je 😂)..bukan apa,abah dah tua..tak sesuai dengan dia..mungkin lepasni lia.z sahaja yang drive..mereka berdua duduk je ikut kitorang yang anak ni drive...


Tapi dalam banyak-banyak design sebenarnya lebih suka civic..which is very big for a small girl like me..tak test drive plak semalam tapi test masuk main dalam dia.memang bapak besar..
Kalau ada abang yang nak bawakkan okaylah,tapi untuk sis taknaklah..
Kalau awak bagi free,mungkin boleh fikir lagi untuk drive..chia chia chia..
Memang geram dengan honda ni,kalau design sporty-sporty mesti bapak besar nak mams..memang tunggu husby je lahh bawak 😂😂😂😂😂😂 itupun kalau husby jenis yang mampu milik ( amin..)


Jazz memang kecik tapi tak berbaloi plaa kalau ambik..design dia pada saya tak sporty sangat.

Ehhh mcm dh panjang borak.
Oklah.jom tido..




Honda BRV Golden Brown Metallic

Jenjalan dengan abam tahir,abang saudara saya aka sales manager honda segamat.

Versatile for all.
Seven seater 


Kita nak ni ehh hadiah hantaran,boleh?


Dah jom tido.
Assalamualaikum











Yang nak civic marroon sebagai hantaran,
Lia Zakiah Cerdik

Sunday, August 6, 2017

Ganjil ke genap

Assalamualaikum..

Bila berseorang automatik nombor kita akan jadi satu,betul tak?tapi pernah tak anda fikir kewujudan Yang Satu datang menemani kita bila berseorangan.
Sebab tu orang macam sis ini berani berseorangan dalam berjuta orang,beribu orang.

Memang nasib badan kena sentiasa berseorangan sebab kalau beramai-ramai saya akan terlalu jujur dan menyakiti ramai orang sebab kejujuran itu.
Maaf ya awak,jangan datang pada saya untuk sesuatu yang saya tak boleh nak jawab.

Bila dah dapat teman,seronok berdua..
Okay,berdua jadi genap.
Bila berdua,jadi bahagia lebih-lebih lagi orang yang kita sayang temankan kita.

Tapi pernah terfikir tak bila ada orang ketiga.
Tak kiralah manusia ke benda lain,bila berdua tetap jadi bertiga.kembali ganjil.

Jika kembali ganjil,seronok jugaklah bila yang ganjil itu kebahagiaan contohnya kelahiran anak anugerah Tuhan yang setiap orang inginkan.tapi kalau yang ketiga itu,yang mengganggu dan merampas sesuatu perhubungan itu.apa perasaan anda?...tidak pernah terlintas untuk jadi yang ganjil itu,memang daripada kenal ex lia.z memang lia.z sahaja yang jadi ketiga walaupun pernah jadi kedua...
Tidak kira lah berapa kali pun,bukan salah seorang makcik lia ya dia jadi ketiga..
Mungkin yang pertama jugak kot yang silap..bukan tak cakap,make a move..

Berdasarkan pengalaman sendiri yang masih tak berapa nak matang ini,rasanya dah masuk tiga kali ye..
Bila kita mula rapat,mula sayang seseorang...

Jeng jeng jeng.

Taktahulah sis berada di pihak kedua atau ketiga..

Atau kecundang lari daripada semua persengketaan yang hanya Allah sahaja yang tahu.

Cukuplah berdoa pada Tuhan.
Semoga murah rezeki sis dan ringankan minda daripada fikir perkara yang boleh merosakkan hari-hari yang akan datang.
Yelahh memandangkan pernah terkena,pisang berbuah dua kali.tapi ni macam nak jadi tiga dah..

Moga hati lebih tabah.
Moga ebrm sentiasa siap pada masanya.

Jangan jadi ganjil datang pada saya untuk tanya benda yang saya tak boleh jawab.

INGAT NI.

JANGAN JADI GANJIL DATANG PADA SAYA UNTUK TANYA BENDA YANG SAYA TAK BOLEH JAWAB.

TAK BOLEH JAWAB.
TAK BOLEH JAWAB.
TAK BOLEH JAWAB.
TAK BOLEH JAWAB.
TAK BOLEH JAWAB.
TAK BOLEH JAWAB.
TAK BOLEH JAWAB.
TAK BOLEH JAWAB.
TAK BOLEH JAWAB.
TAK BOLEH JAWAB.
TAK BOLEH JAWAB.
TAK BOLEH JAWAB.
TAK BOLEH JAWAB.
TAK BOLEH JAWAB.




YANG TAK BOLEH JAWAB,

LIA ZAKIAH CERDIK

Saturday, August 5, 2017

Ruler

Ruler..

Pembaris ke tukang buat peraturan?

Nampak sama tapi tak serupa.

Persoalannya disini..who or what is a ruler?..

Manusia ke benda.benda ke manusia.
Atau ruler itu hanya sekadar pembaris yang membantu kita lukis garisan lurus.

Luruskah kita?

Inilah first impression salah seorang cikgu sekolah lia.z yang mengatakan cikgu lia.z seorang yang lurus..

Masalahnya,siapa atau apakah ruler?
Kadang kita mampu lukis garisan yang lurus tapi senget...maksudnya disitu,walaupun lurus ada juga tinggi dan rendah...

Macammana pula kalau dia pada luarannya nampak lurus tapi dalaman dia pernahkah orang nampak betapa bengkoknya..

Janganlah kita ini cepat sangat nak menghakimi seseorang dan menjadi 'ruler'..
What kind of ruler we want?

Nak jadi pembaris atau nak jadi tukang buat peraturan?

Pilihan di tangan kita.









Yang pernah jadi dua-dua,

Lia Zakiah Cerdik

Niat

Rasanya tadi macam tidur lambat jadi mungkin bangun lambatlah.
Tapi tidak,setiap kali pagi mesti tersedar.
Alhamdullilah Allah bagi peluang solat tahajud,solat taubat,solat istikharah..
Kadang tak pernah niat pun nak tersedar malam,tapi Tuhan mudahkan.

Ya Allah,bukan ustazah ya yang bercerita ni.yang bercerita ini cuma hamba Allah yang banyak sangat buat dosa. Tidak kiralah dosa kering,dosa kecil,dosa besar,dosa abadi..Astargfirullahazim..

Waalahualam tidak terkira dosanya itu tapi yang mencatat itu,malaikat.bukan manusia ya,bukan.

Baru-baru ini,terbaca satu artikel pasal maruah.dimana seperti mahu menyalahkan perempuan terutama sekali.ye lah sebab perempuan kan suka show everything about their life. Uish,seronok baca artikel tu sampai habis.
Dia marah,xpayah nak show sangat latar belakang awak tu,apa yang awak buat..
Awak,awak nak tahu tak? Kita share sebab fikir ok thats the moment we should remember dengan niat nak mensyukuri nikmat Allah sepanjang hari tersebut. Tapi pada encik tu,kita ini terlalu menunjuk padahl niat kita share..

I dont know what.the article make me sentap tapi bila fikir balik about niat..
Series,banyak naik turun sebuah blog ini.
Kadang rasa best sangat dapat buat jaringan yang banyak melalui Media ini,rasa bersemangat nak share about our daily life which is for them seperti tak jaga maruah..kadang rasa,kalau semua benda nak secure baik tak payah online anything else and plis dont wasting my time on be a ruler(akan buat satu lagi artikel about ruler).that why dont ask me if i cant be a good blogger,good writer,good friends,good company relation..because awak semua kena ingat niat seseorang tu..mungkin dia cuba nak buat baik tapi orang nampak yang jahat je.

Eh sori lah,tak semua manusia perfect.

Perempuan.

Memang sangat seperti kaca.
Yang sangat fragile untuk menjaga maruahnya. Series. Niat sis nak letak sebab nak showing a good things about my friends tapi orang nampak lain dan disitu ramai orang mula menuduh. Mula membuat cerita dan paling jelas sekali perhubungan sis dan encik yell semakin jauh. Itu memang perkara baik dijauhkan.
Dan hati manusia ini berbolak-balik.
Cukuplah orang mengata tapi kuasa Tuhan itu mengatasi segalanya.

Kalau yang mencatat takdir hidup itu untuk bersama,tapi disebabkan resistance form others mereka tak dapat jalankan perhubungan yang bahagia anda semua tidak rasa bersalah ke.
Bukan tak cuba usaha,tapi niat seseorang itu..anda kena tahu,sebelum jump into any conclusion..
Ya Allah,moga Tuhan merahmati semua orang..

Cukup jelas tak tazkirah ustazah yang tersedar malam terus pergi solat taubat..Tulis panjang-panjang pun,this blog bukannya boleh buat apa pun,setakat menjelaskan sesuatu tapi hati manusia,masih bergantung pada ya Rabbi.

Assalamualaikum





Yang selalu dituduh bila berniat baik,

Lia Zakiah Cerdik

Thursday, August 3, 2017

CCTV

Assalamualaikum..

Saja harini nak cerita pasal benda kelakar..

Harini cikgu lia.z dapat relief sebelum memasuki ke kelas sendiri..
Saya masuk menggantikan kelas bi guru tingkatan 4..
Apa lagi mereka mengambil kesempatan untuk keluar memberi alasan macam-macam..tapi saya tak bagi pun mereka pas keluar..

Jadi saya teruskan sedikit perbincangan bersama pelajar yang masih ada di kelas.
Mereka bertanya kepada saya,cikgu english mereka pergi ke mana..so in english,i asked them who got a in english for midterm..they only laugh at me and said teacher only 0% in our class got a...
Then i tried to approach them and tell them english is fun..
About half an hour i give talk to them to motivate them and told them that the ppd's want to check your writing for midterm..because next year ull be taking spm..that's why your teacher has been called the at ppd office.. Saja nak acah mereka biar buat writing betul-betul sebab nanti skrip mereka ppd nak tengok.

I told them a positive vibe as im also a weak english student since school and now i took the challenge to prove that im not a weak student..

Yes,iman cant be inherited.i told you this because you,though my previous teacher not believe me that my father is a retired english teacher.

Tak,sebenarnya bukan ini topiknya..
Punyalah seronok borak dengan bebudak ni sampai dah takda idea..so i look at my watch.ok ive ten minutes more..
Sekali ternampak buku bertajuk cikgu kelas sebelah yang dibeli kat popular semalam jadi teruslah makcik mengambilnya dan baca..
Ya Allah dah nak habis masa kan,dalam sepuluh minit tapi boleh plak masa tu pengetua nak datang tengok kawalan kelas tersebut dan saya sangat terperanjat sebab saya tengah baca buku..
Alaaa kan kelas relief..semalam pergi kursus dgn pihak sisc pun cakap jadi cikgu janganlah stress stress..itu yang makcik lia pun buat benda yang makcik lia suka..

Boleh plakk budak yang sis relief ni tidak kemaskini kehadiran mereka kat pintu..nasib baik sis tidak terkena sekali cuma pelajar sahaja sebab mereka tidak melakukan tugas mereka..pengetua mendenda mereka pusing satu blok sebab kesalahan tersebut.

Gelabah juga lah sebab sis cikgu baru nak up kan..pengetua datang dengan muka garang macam membaca buku tu tak boleh 😂😇..

Atleast im showing the good example for student . Tapi nak terkena plak,pelajar buat bising lagi 10 minit nak habis waktu tu..

Semoga encik principal maafkan kesilapan sis kerana tidak memastikan pelajar kemaskini kehadiran mereka dipintu kelas mereka..
Setiap kali masuk kelas,memang tugas seorang guru untuk menyemak kehadiran mereka. Ada sebahagian daripada mereka yang mempunyai hal matapelajaran yang lain,ada jugak sebahagian daripada mereka memang nak ponteng subjek tertentu (ikut akal mereka lah mcmne pun caranya)

Macam tak masuk jalan cerita yang kelakar plaa saya menulis ni..

Hahaha.


Yang terasa kelakar,
Lia Zakiah Cerdik

Tuesday, August 1, 2017

Happiness happens month


Assalamualaikum..



Wahh dah masuk bulan baru..tapi dia cakap bulan berlakunya kegembiraan..is it true?...oh mai,thats not true..

Sebab saya tak jumpa awak langsung.
Malas nak taip panjang apa yang dirasa dalam hati ini..baik pergi tidur tenangkan fikiran dengan demam yang tak baik-baik ni. Anda fikir saya ada masa untuk demam?

Kalau betul awak sayang saya..there must be a way others than contacting each other..

Just make it worth sayang..
Miss you so much..
Rindu dah nak jenjalan lagi dengan awak..
Bila nak bawak kita pergi tadom hill,dekat je tu selangor..hmmm..

Ok lah bai..
Assalamualaikum





Yang rasa tak penting kalau awak tiada,

Lia Zakiah Cerdik